Dia telah cuba untuk menjadi seorang ibu dan ayah secara serentak kepada semua anaknya, tetapi dia tidak dia masih tidak boleh menggantikan tempat seorang ayah di dalam hati anak-anak. Dia masih tidak dapat dan tidak terdaya untuk mengubati luka di hati mereka. Sebanyak manapun usahanya, dia tahu ia masih belum cukup!

Tini Yahya, 41 tahun yakin Allah S.W.T dan doa anak-anak serta keluarganya sentiasa ada dalam tiap langkahnya. Meski pernah terluka dan dilukai, Tini perlahan-lahan bangkit dari ujian besar yang menjadi sebahagian dari kisah hidupnya.

Daniyah 17 tahun,  Sarah 15, Marsya 14 (yang merupakan seorang anak istimewa (Autisme), Hana 10,  tahun, Armaan 5, (anak istimewa yang merupakan pesakit hydrocephalus dan sawan) serta si bongsu Yusra (2) menjadi saksi kepada perih jerih ibu mereka sebaik rasmi menggalas tanggungjawab selaku ibu tunggal pada  31 Julai 2018. Bersaksikan Mahkamah Rendah Syariah Petaling, saat dia dilepaskan dari ikatan perkahwinan, wanita ini tekad membina hidup baru bersama enam cinta hatinya.

Dari Diri Dan Anak Terus Terluka, Tini Tegar Bergelar Ibu Tunggal

Meneutralkan jiwa anak disebalik perpisahan  

Bukan mudah merawat jiwa anak-anak yang terluka disebalik perpisahan orang tua. Silap percaturan ada anak-anak yang terkesan emosinya hingga ke dewasa. Selaku ibu, walau ada masanya hatinya bagi tersiat luka tatkala anak-anaknya bertanya perihal sang bapa, Tini tetap berhemah menyantuni sang mantan suami yang juga bapa kandung anak-anaknya.

“Antara perkara yang paling saya sedih apabila anak-anak menyuarakan dan bertanya “Ayah dah tak sayang kami lagi ya, Mama? What did we do to deserve this?”. Awalnya saya perlu selalu menjelaskan dan meyakinkan anak-anak bahawa apa jua yang terjadi antara Ayah dan Mama, kasih sayang kami berdua terhadap anak-anak tidak akan pudar.

IKLAN

Saya sentiasa menggalakkan anak-anak membina hubungan yang baik dengan ayah dan ibu tiri mereka. Sekurang-kurangnya saya telah cuba membuat yang terbaik untuk memelihara dan kurangkan jurang perpisahan antara anak-anak dan ayah mereka.

Cabaran Tini

Menjadi ibu tunggal kepada enam orang anak yang mana dua darinya merupakan anak istimewa merupakan cabaran utama buat wanita cekal ini. Walaubagaimana pun, Tini beruntung kerana masih mempunyai ibu dan adik beradik yag menetap disekitar kawasan kediamannya di Petaling Jaya, Selangor.

“Armaan, merupakan pesakit hydrocephalus sejak dia berumur dua bulan akibat jangkitan kuman di otak (Ventriculitis) pada 2014 sebaik dia dilahirkan di London, UK. Sejak itu dia telah dimasukkan di hospital untuk mendapatkan rawatan dan menstabilkan keadaanya.

IKLAN

“Armaan telah mendapat rawatan awal di St. Georges Hospital, Tooting, South  London yang mana dia telah menjalani perlbagai pembedahan dan antaranya adalah surgery memasangkan VP shunt dikepalanya. Akhir-akhir ini Armaan boleh dikatakan kerap dimasukkan ke hospital PPUM setiap bulan akibat sawan. Dia perlu sentiasa diberi perhatian dan bergantung kepada ubat sawan.

“Manakala Marsya, anak ketiga saya merupakan seorang Non-Verbal Autisme, yang sedang meningkat usia remaja. Dia perlu diberi perhatian khusus dan uruskan terutama apabila dia datang bulan. Kondisinya yang tidak boleh bertutur menjadikan kita perlu sentiasa peka dengan keperluannya.

“Anak-anak yang remaja pada mulanya susah untuk mengadaptasi suasana dan sistem pelajaran di Malaysia. Jadi saya perlu sentiasa berhubung dengan guru-guru sekolah mereka untuk menjelaskan kondisi anak-anak yang memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan suasana serba baru. Tambahan pula mereka sedang berada di fasa sulit dan terkesan daripada perpisahan ayah dan mama mereka,”luahnya.

Definisi bahagia dan status janda

IKLAN

Sebelum ini, kebahagiaan dirinya terletak di tempat terpaling kemudian. Wanita ini mengakui, baginya kebahagiaan orang lain lebih utama dari dirinya. Kini dia mengerti, tidak ada yang lebih utama dari mengutamakan kebahagian diri terlebih dahulu.

“Sebelum ini kebahagiaan diri sendiri saya letakkan paling terakhir. Kini saya lebih menghargai diri telah mula menjaga penampilan diri dan menghadiahkan diri sendiri apa juga yang termampu. Sebelum ini saya percaya, sebagai seorang ibu dan isteri memang kita perlu berkorban apa sahaja walaupun diri sendiri terseksa. Belajar daripada kesilapan sendiri, saya tidak akan benarkan ada orang lain yang terdera emosi, tertekan dan terabai semata-mata mahukan satu pihak saja bahagia.

“Ketika diuji dengan dugaan paling berat ini saya sedang cuba menghabiskan pengajian PhD saya. Adakalanya hati seakan mengejek, kalau lah kerana nak habiskan pengajian ini kau diuji dengan begitu sekali Tini, just let go. Just Quit! Kadangkala perasaan amarah mula menghantui, hati mula mahu berdendam. Itulah perasaan yg paling saya takuti, hati saya dicemari dgn perasaan busuk hati. Alhamdulillah saya berjaya menamatkan pengajian saya walaupun perjalanannya diiringi air mata.

Stigma masyarakat berkaitan ibu tunggal dan status janda menjadikan ada wanita tegar bertahan demi mahu kekal bersuami. Walau diri rabak dan tiada lagi kasih dalam sebuah ikatan perkahwinan, sanggup ditelan biar diri masih berstatus isteri.

“Tidak dinafikan saya pernah terfikir untuk tidak mahu berpisah dengan bekas suami atas faktor status ‘janda’ yang bakal dipegang kerana pada waktu itu gelaran tersebut amat perit untuk saya pikul sendiri. Walaupun saya telah terbiasa memainkan peranan seperti ibu tunggal yang membesarkan anak-anak sendirian secara tidak rasmi.

“Namun setelah diamati dan berfikir sedalam-dalamnya, adalah tidak wajar dan adil untuk saya menyalahkan diri dan sentiasa rasa ‘down’ sedih. Saya juga berhak mengecapi kebahagiaan seperti orang lain. Oleh itu, saya nekad untuk mengeluarkan diri dari kepompong kesedihan dan sentiasa menyalahkan diri sendiri akibat keruntuhan rumahtangga. Kerana bagi saya, saya tidak perlu lagi menjadi wanita yang senang dimanupulasi dan terdera emosi dan secara psikologi,”kongsi wanita cekal ini.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI