Jangkitan HFMD

Allahurabbi… sedihnya tengok keadaan anak ini, terkena jangkitan HFMD tanpa disangka-sangka dan melarat sampai teruk satu badan. Dengan keadaan satu badan macam ini, manalah si kecil tak menangis tahan sakit.

HFMD ini sejenis kudis kecil yang terjadi pada tangan dan kaki, dan dalam mulut. Dan biasanya anak-kanak berumur di bawah 10 tahun sering menghidap jangkitan ini! Namun hati-hati ya, orang dewasa juga boleh terkena virus.

Kes yang dilalui adik Mia ini pula terjadi selepas dia balik dari pergi beraya, nak tahu cerita penuh jemput ikuti perkongsian dari saudara Affi Ariff yang merupakan ayah kepada mangsa.

“Salam rakan-rakan dan kenalan FB.

Saya nak pesan, sekarang musim raya mintak semua beringat-beringat sebelum terlambat. Anak saya Mia Rumaisya kena jangkitan HFMD masa pergi open house beraya, dalam masa 2 hari saja boleh jadi teruk macam ni. Dari semalam sampai sekarang anak saya tak boleh tidur sebab badan panas gatal-gatal. Saya nak pesan, mak ayah tolong jangan ambik ringan hal macam ni. Orang sekeliling pun kena main peranan, kalau anak kita dah kena, mintak dijauhkan dengan anak org lain. Kalau anak kita belum kena, kita sendiri yang bawak anak kita jauh-jauh.”

Kita seronok beraya, anak kita yang merana kemudian. Biarlah keseronokan beraya tu tak ada sekarang, dari kita merana tengok anak macam ni.

IKLAN

Penyakit ni seakan demam campak, tapi petanda HFMD adanya bintik-bintik merah kecil, bintik-bintik merah besar dan ulser mulut. Punca penyakit ni boleh kena dari persekitaran yang tidak bersih dan sangat mudah berjangkit untuk budak berumur bawah 2 tahun.

IKLAN

Penyakit ni lebih tertumpu pada mulut, tangan dan kaki dan takde ubat yang boleh merawat cuma perlu persekitaran yang bersih sahaja. Boleh baik tapi dalam tempoh yang agak lama.

IKLAN

Tiada apa yang diharapkan dari pihak lelaki ini, cuma minta orang ramai doakan agarnya kembali pulih sihat seperti sedia kala.

“Saya cuma berpesan untuk rakan-rakan supaya beringat dan tolong ambik sedikit pengetahuan tentang penyakit ni utk kebaikan kita kelak. Ni saja yang boleh saya bantu. Tolong doakan anak saya cepat sembuh. Amin.”

Haaa… mak ayah, dalam seronok kita beraya sakan jangan lupa ambil peduli tentang kes macam ini. Beringat dan pantaulah anak-anak demi kesihatan mereka. Apa pun, Hakak doakan moga mak ayah adik Mia Rumaisya sabar dengan ujian Allah ni dan didoakan adik ini cepat sembuh.