Tiga tahun usia perkahwinan barulah dikurniakan seorang cahaya mata lelaki yang diberi nama Rifqi Abshar yang kini berusia empat tahun. Benar ujian itu tanda Allah sayangkan hambanya, sekali lagi pasangan Nor Shamimi Ramli, 33 dan suami, Fairul Rafiq, 33 diberi dugaan apabila anak sulung mereka Rifqi disahkan mengidap Acute Lympoblastic Leukemia (ALL) Pre-B High Risk.

Tanyalah siapa pun, jika disoal tentang anak, pasti hati menjadi sayu saat dimaklumkan bahawa cahaya mata yang selama ini ditatang bagai minyak yang penuh, kini menderita dengan salah satu penyakit kronik. Lebih membuatkan jiwa meruntun apabila semakin hari keadaan kesihatan anakanda tersayang semakin merosot. Jika dahulu Shamimi dapat melihat anaknya itu aktif meneroka dunianya, tapi kini Rifqi hanya terbaring di katil memerlukan bantuan ibu dan ayahnya dalam menguruskan diri yang masih kecil.

“24 Jun anak saya Rifqi dimasukkan ke Hospital Shah Alam kerana demam. Anak saya juga pengidap G6PD Deficiency yang boleh menyebabkan Anemia. Pada ketika itu platlet darah anak saya ok cuma tekanan darah yang rendah. Lima hari berada di hospital kami dibenarkan pulang. Tapi dalam masa sebulan selepas keluar hospital saya dapati ada yang tak kena dengan Rifqi. Dia pucat, kurus dan tak tahu kenapa  naluri saya mengatakan anak saya ni mengidap penyakit serius tapi saya tak sangka ia adalah Leukimia.”

Baru Berusia 4 Tahun Rifqi Sudah Jalani 2 Kali MRI, CT Scan Dan Brain Biopsy Kerana Kanser Darah Yang Dihidapi
Gambar Kiri: Rifqi sebelum didiagnos dengan Leukimia Gambar Kanan: 6 minggu pertama dalam rawatan kemo

“Awal bulan Ogos, Rifqi masih lagi demam, saya bagi paracetamol. Biasanya anak-anak saya kalau bagi ubat tu tiga kali suhu badan akan turun, tapi Rifqi tidak. Suhunya kekal 38 darjah. Keesokkan harinya saya dan suami ambil keputusan untuk bawa Rifqi ke hopital, ketika itu jam menunjukkan pukul 2 pagi. Saya terus ke kecemasan Hospital Shah Alam sebab saya yakin kalau di sana rawatan yang menyeluruh akan dibuat ke atas anak saya. Pukul 5 petang hari yang sama saya dapat keputusan ujian darah yang dilakukan kepada Rifqi. Berdasarkan tekanan darah dan platlet darah yang rendah, Rifqi disahkan mengidap Leukimia,” ujar ibu kepada dua orang cahaya mata ini.”

Memandangkan Hanya tiga hospital yang menyediakan rawatan dan mempunyai kepakaran untuk penyakit kanser, Rifqi di rujuk ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) selepas lima hari berada di Hospital Shah Alam.

“ Selepas lima hari di Hospital Shah Alam, dia dirujuk ke PPUM. Di sana dia dimasukkan ke wad Onkologi Pediatrik 5PA, PPUM. Sehari selepas dimasukkan di wad tersebut, Rifqi menjalani Bone Marrow Aspiration (BMA) dan dia disahkan menginap Leukimia. Namun keputusan risiko Leukimia tersebut hanya diketahui selepas enam minggu kami berada di PPUM.”

Perkembangan kesihatan Rifqi

IKLAN

Bercerita mengenai perkembangan kesihatan Rifqi, menurut Shamimi sejak didiagnos dengan penyakit tersebut, anaknya itu telah menjalani 10 kitaran kemoterapi. Namun keadaan Rifqi tidak menunjukkan kesan yang positif setelah menjalani salah satu kitaran kemoterapi dimana dia kini hanya mampu terbaring di katil.

“ Rifqi sudah berada di hospital sejak 12 Februari sehinggalah sekarang. Sudah hampir dua bulan kerana Rifqi dehidrasi selepas buat 1 protokol kemoterapi. Selepas rawatan tersebut juga dia tak boleh makan dan mengalami cirit birit. Sejak itu, Rifqi tidak minum setitik air pun dan dia tidak boleh bercakap tak fokus dan tak boleh bergerak kecuali ada refleksi seperti kesakitan dan sebagainya. Rifqi juga tidak boleh makan dan minum secara biasa. Kini hanya 100 peratus cecair yang masuk ke dalam badan anak saya.

“Sehingga sekarang sudah dua kali Rifqi menjalani prosedur MRI dan juga CT Scan dan pada 28 Mac yang lalu satu lagi prosedur dibuat iaitu Brain Biopsy untuk ambil sample tisu dalam kepala Rifqi. Prosedur Brain Biopsy ini dibuat untuk memeriksa jika terdapat virus atau radang pada otak Rifqi dan juga supaya kami tidak hanya meneka apa sebenarnya yang berlaku kepada Rifqi,”ujar Shamimi penuh tabah.

Baru Berusia 4 Tahun Rifqi Sudah Jalani 2 Kali MRI, CT Scan Dan Brain Biopsy Kerana Kanser Darah Yang Dihidapi
Rifqi kini hanya mampu terbaring

Hati siapa yang tidak sedih apabila mendapat perkhabaran duka tentang anak sendiri. Tambah pula mengenangkan anak yang masih kecil. Namun Syamimi bagaikan diberi kekuatan luar biasa saat diberitahu oleh doktor tentang penyakit anaknya itu. Dia redha dan berusaha untuk memberikan rawatan yang terbaik buat anak sulungnya itu.

IKLAN

“Ketika doktor maklumkan tentang penyakit Riqfi, saya tak menangis, mungkin diberi kekuatan oleh Allah dan naluri keibuan yang saya dapat rasakan anak saya memang ada penyakit serius buat saya jadi begitu. Namun jauh di sudut hati memang saya rasa sedih mengenangkan Rifqi yang kini tidak lagi seperti dahulu. Doa saya moga Rizqi kembali pulih dan membesar dengan sihat,”ujarnya Shamimi lagi.

Beraya di hospital

Penyakit yang dihidapi oleh Rifqi mula dikesan sejak dia pertama kali dimasukkan ke wad ketika mengalami Anemia pada 24 Jun tahun lalu. Sejak itu Rifqi mula menunjukkan simptom-simptom awal pengidap leukimia seperti demam bersilih ganti, pucat dan mengalami penurunan berat badan. Pada tarikh tersebut jugalah, sedang masyarakat Melayu lain bersiap-siap untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri, Rifqi dikejarkan ke hospital kerana demam. Menurut ibunya sempatlah mereka beraya di Hospital memandangkan anaknya itu ditahan selama lima hari di sana.

IKLAN

“Ketika Rifqi mula demam pada penghujung bulan Jun tahun lalu, masa itu orang lain tengah bersiap-siap nak beraya. Tapi saya pula perlu berada di hospital kerana anak saya demam. Ketika itu Rifqi belum lagi disahkan mengidap Leukimia, tapi kerana dia dimasukkan ke hospital, saya sekeluarga beraya di hospital. Sempatlah kami sekeluarga berbaju raya di sana.”

“Wad memang kosong, dalam bilik untuk lima orang tu hanya saya dan anak saya sahaja. Masa raya memang tak ramai orang,” kongsinya Shamimi tentang pengalaman beraya di hospital setahun yang lalu.

Baru Berusia 4 Tahun Rifqi Sudah Jalani 2 Kali MRI, CT Scan Dan Brain Biopsy Kerana Kanser Darah Yang Dihidapi
Shamimi dan suami jadi kuat untuk anak tersayang

Sokongan keluarga

Dalam menghadapi waktu yang sukar, keluarga memainkan peranan penting. Shamimi bersyukur mempunyai suami yang cukup penyabar dan bersama-sama dengannya bagi menguruskan anak yang sedang sakit.

Bukan itu sahaja, pasangan ini juga terpaksa berjauhan dengan anak keduanya yang dijaga oleh ibu Shamimi di Kedah bagi memudahkan urusan rawatan Rifqi di ibu kota. Secara luaran Shamimi memang kelihatan kuat dan tabah, tapi menurutnya hanya Allah sahaja yang tahu hati dan perasaannya menghadapi semua ini.

Sokongan daripada ibu dan ayahnya juga membuatkan pasangan ini terus kuat untuk menghadapi hari-hari mendatang. Semoga Rifqi diberikan kesembuhan dan pulih seperti sediakala untuk membesar normal bersama rakan-rakan sebayanya.