umur 30an

Kalau anda salah seorang perempuan yang berada dalam umur 30an, kena ingat bahawa kesihatan wanita tidak akan sama seperti ketika di usia remaja hingga hujung 20an. Potongan badan pun banyak mula ‘lari’ tak seperti masa zaman dara dulu, tambah pula bila dah ada anak.

Maka mak-mak perlulah sentiasa peka dengan perubahan ini. Samalah macam kereta, kena servis lebih kerap seiring dengan pertambahan usia. Jadi untuk jaga apa yang patut, semak perkongsian Muhammad Ahmad ini…

5 Perkara Yang Perempuan Umur 30an Patut Buat

Orang perempuan jika umur 30an dah sakit-sakit badan, cepat penat, kaki kebas, selalu sakit kepala. Jangan abaikan. Nanti masuk umur 40an lagi teruk.

1. Buat pemeriksaan darah di mana-mana Lab atau klinik. Buat full blood examination. Ultrasound, Pap smear.

IKLAN

2. Rajin-rajinlah bersenam. 10 minit setiap hari dah cukup. Deep breathing waktu pagi bersama cahaya matahari. Parking kereta jauh sedikit untuk kerapkan jalan kaki dan jogging.

3. Yang biasa para ibu hadapi masalah adalah tidak cukup tidur disebab jaga anak kecil. Secara tidak langsung akan ganggu hormon. Lagi kesian anak baru umur 1 tahun dah mengandung lagi. So rancang keluarga dengan betul supanya tidak stress.

IKLAN

4. Pemakanan yang sihat. Yang ini sebenarnya susah nak kawal. Masalah masyarakat kita suka apa-apa makanan mesti nak manis, mesti nak masin. Mesti nak rasa sedap sedangkan kita sedar makanan tersebut tinggi gula, garam, perasa, pewarna. Jadi kurangkan dua ini dahulu, yang lain akan jadi mudah.

IKLAN

5. Sebolehnya dalam menu harian lebihkan REAL FOOD berbanding supplement. Jika nak ambil supplement ikut keperluan badan. Contohnya vit D, magnesium, calcium.

Usahakan yang basic ini. Akan menyusul yang lain.

“Jaga pemakanan sihat sistem peranakan”