Sesungguhnya curang itu merupakan satu pilihan. Ia bukanlah satu kesilapan yang sepatutnya bukan mudah untuk dimaafkan. Meskipun memaafkan buat hati lebih tenang, namun sakitnya hati dan emosi apabila diri dikhianati dalam perhubungan.
Hanya yang melaluinya sahaja tahu betapa deritanya hati dan emosi bila diri dicurangi. Untuk melupakan memori pahit ini pastinya tidak sama sekali.

Hadamkan perkongsian daripada Muhammad Hassan ini;

Curang itu pilihan, bukan satu kesilapan. Nak curang ini perlu ada usaha, perlukan masa, wang, ayat ayat menggoda untuk memikat hati perempuan atau lelaki lain. Sebab itu kita lelaki perlu ada prinsip. Jika status kita suami orang, jangan bergurau senda mengatakan kita bujang mencari dara.

Curang ini bukan seperti kita tergigit cili dalam masakan. Ia pasti mencari dan berusaha seperti memilih taugeh dalam mee siam. Jika tidak berusaha, tidaklah berlakunya curang.

Alasan Berlaku Curang

Curang biasanya akan berakhir dengan ZINA, bukan dengan perkahwinan. Alasan curang kerana ingin seronok, hiburan, menampilan isteri tidak lagi menggoda, isteri sibuk dengan kerjaya dan anak-anak. Semudah itu kan alasan untuk curang?

Jika benar ikhlas mahu seseorang wanita lain dalam hidup kita, berusahalah untuk mencari jalan yang betul sebagaimana kita berusaha mencari jalan yang salah.
Islam memberi pilihan dan keistimewaan kepada lelaki untuk berkahwin lebih dari seorang, itu pun islam meletakkan syarat yang sangat ketat.

Sakitnya Dikhianati

Jika ingin mengatakan kahwin lebih dari seorang ini nafsu, curang itu juga lebih kepada nafsu tipu daya syaitan. Lihatlah kesannya curang akan bagi kesan kepada isteri dan anak-anak. Emosi isteri pasti disiat-siat.

Apabila kantoi dengan isteri, siang malam merangkak sujud kaki isteri mohon maaf. Akhirnya isteri memaafkan. Itulah kelemahan wanita, sentiasa memberi peluang. Begitulah Curang dalam rumahtangga, yang menjadi mangsa adalah isteri yang menanggung sakitnya dikhianati.

Agak-agaklah apa perasaan kita wahai suami jika isteri curang? boleh jadi 1 juta talak kita lafazkan, sepak terajang, lunyai isteri itu di bantai dek kerana sakitnya hati.

Tidak kiralah suami atau isteri, curang ini boleh terjadi kepada sesiapa atas pilihan diri kita sendiri. Fikirlah sedalam dalamnya. Percayalah, curang ini hanya disulami keindahan dan kenikmatan dari bisikan syaitan. Ia tidak akan kemana kemana melainkan satu kemusnahan.

Jangan Mudah Memaafkan

Dan jangan mudah untuk memaafkan apabila dicurangi, biar dia merasa betapa kau patut juga lalui sakitnya jiwa dan emosi ini.

Perlukah kita memaafkan pasangan yang curang?
Ia perlukan masa untuk diterima. Kerana curang ia suatu pengkhianatan dalam perhubungan.

IKLAN

Moga saya dan kita semua terpelihara dari ujian ini.

-EncikMatt-
#LelakiBurQa

Baca Lagi Di Sini:
“Berkawan” Dengan Suami Orang Bila Dah Tersuka, Dilamun Cinta, Terus Dikatakan Jodoh!

Curang Itu Pilihan, Ia Tak Berlaku Kalau Tak Melayan, Jangan Salahkan Takdir

Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Memang bukan mudah untuk memaafkan apatah lagi untuk melupakan jika diri dicurangi berkali-kali. Fikirlah sedalam-dalamnya sebelum ‘bertindak untuk berlaku curang, sekaligus mengkhianati sebuah perhubungan perkahwinan.

Sumber: Muhammad Hassan

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Curang Itu PILIHAN Bukan Satu Kesilapan, Jangan Mudah Memaafkan!

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

IKLAN

Curang Itu PILIHAN Bukan Satu Kesilapan, Jangan Mudah Memaafkan!

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Curang Itu PILIHAN Bukan Satu Kesilapan, Jangan Mudah Memaafkan!

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI