Cuma Tanam Cili Cara Fertigasi Di Sekolah, Guru Ini Dapat Pulangan Cecah RM11 Ribu

Guru muda, Mohd Izranuddin Jelani yang dikongsikan kisahnya oleh Fuad Razali, Yang Dipertua PIBG Maahad Tahfiz Sains Darul Muttaqin ini luar biasa semangat berkebunnya. Projek Sekolah Lestari iaitu tanam cili fertigasi yang dikendalikan sejak tahun lalu di sekolah telah memberi pulangan sehingga RM11 ribu.

Itu satu jumlah yang besar untuk projek tanaman sekolah. Seharusnya menjadi contoh pada guru-guru yang lain. Lalu beliau menetapkan satu temujanji untuk mendapatkan sedikit ilmu dan tips penanaman dengan guru muda hebat ini.

 

Setiap Inci Tanah Di Sekolah Ada Nilai

Saya mengenali guru ini, Mohd Izranuddin Jelani, tahun lalu melalui grup perkebunan dalam FB. Teruja dan kagum melihat minatnya dan kesungguhannya melaksanakan Projek Sekolah Lestari di sekolahnya, maka saya menghubungi beliau menyatakan hasrat saya untuk melawat projek berkenaan.

Apa tidaknya, dia memuat naik hasil tanaman seperti buah limau kasturi dan cendawan tiram melalui page berkenaan. Alhamdulillah, selepas beberapa kali tertunda, Allah SWT makbulkan hasrat saya semalam.

Kira-kira jam 5.40 petang semalam, saya dan Cikgu Izra bertemu di sekolahnya, Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Fatimah Hashim, Taman Daya, Johor Bahru, Johor.

Bekas wartawan Sinar Harian itu mula mengajar di sekolah berkenaan pada tahun lalu. Walaupun mengajar subjek Pendidikan Seni Visual, dia diberi tanggungjawab menyelaras program keceriaan sekolah.

IKLAN

Projek Sekolah Lestari itu adalah di bawah kelolaannya bersama-sama kira-kira 80 pelajar anggota Skuad Lestari. Namun yang aktif katanya, 30 pelajar.

Memang hebat daya kesungguhan dan kreativitinya menggunakan setiap inci tanah yang ada di sekeliling sekolah itu dengan tanaman seperti serai (di sekeliling padang sekolah), limau kasturi, jambu batu, durian belanda, dan pisang tanduk.

Bukan itu sahaja, ruang bawah tangga bangunan sekolah turut digunakan sebagai tempat projek penanaman cendawan manakala kaki lima kelas untuk projek tanaman halia. Selain itu, beliau turut memulakan projek madu kelulut.

 

IKLAN

Untung Berganda Walau Cuma Tanam Cili Di Sekolah

Projeknya yang paling besar dan memberi impak adalah projek fertigasi tanaman cili padi yang dijalankan tahun lepas.

Projek penanaman 490 pokok cili padi itu yang bermula dengan kos kira-kira RM14,000, untuk musim pertama tahun lalu telah memberi hasil kira-kira RM11,000. Tahun ini diteruskan lagi.

Cikgu ini bukan sahaja kreatif untuk menanam pelbagai tanaman berhasil tetapi juga dari segi cara menjana modal kewangan untuk memulakan projek cili berkenaan. Hebat! Tabiklah cikgu!

IKLAN

Alhamdulillah, benar kata orang, ilmu itu ada di mana-mana. Walaupun saya bekas graduan pertanian, saya pun tercari-cari macam mana nak buat projek macam tu kat sekolah. Semalam saya belajar ilmu yang sangat berguna daripada graduan bukan pertanian!

Terima kasih cikgu Izra yang sudi meluangkan masa melayan saya, membawa saya melawat dan berkongsi pengalamannya mengendalikan projek berkenaan.

Semoga Allah berkati usaha cikgu dan semoga usaha cikgu mencapai kejayaan.

 

 

Sumber/Foto : Fuad Razali

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI