Sebelum bergelar usahawan jutawan, Siti Mariam Abd Samad, Pengasas Faith Fleur, jenama produk kecantikan rambut terkenal pernah melalui satu titik getir dalam hidupnya.

Sehinggakan akuinya tahun pertama berniaga, keuntungan yang diperoleh itulah dijadikan pusingan modal untuknya menambah stok produk dan melangsaikan hutang lebih ratusan ribu ringgit.

Tidak terfikirkan untuknya mahu membeli emas. Malah, masih menggunakan kereta sewa untuk urusan perniagaan.

Baju pun selekeh.” kongsi graduan Diploma Kejururawatan dari Segi College University ini.

Kejayaan wanita kental ini tidak bermula dengan kesenangan. Sebulan sebelum mendirikan rumah tangga, Siti Mariam yang lebih mesra dengan gelaran Ctymary ini memutuskan untuk berhenti kerja.

Sebelum kahwin dan selepas kahwin, saya diuji. Paling terasa selepas berkahwin. Suami saya, ketika itu hanyalah pekerja pasar malam saja. Dan saya tinggalkan kerjaya jururawat itu sebelum berkahwin dengan keadaan saya yang dikelilingi hutang.

Hutang PTPTN saja RM72,000. Saya buat personal loan. Buat juga loan dengan kedai perabot. Saya ada kad kredit. Total semua itu seratus ribu lebih.”

Ujian Hidup Bertimpa-timpa

Memandangkan dirinya yang tidak bekerja, tentulah tiada pendapatan untuknya melunaskan hutang-hutang yang dibuat.

Sampai satu tahap, kereta yang digunakan juga mahu ditarik oleh pihak bank. Terdesak memikirkan kesempitan itu, Ctymary terpaksa meminjam Ah Long.

Ketika itu saya berada ditahap yang diuji bertimpa-timpa.” Kesukaran hidup membuatkan dirinya tidak mampu untuk menjalani hidup dengan ketenangan.

Pihak bank telefon, kedai perabot pun telefon, Ah Long wasap tak henti-henti. Saya jadi takut bila tak bayar hutang.”

Tidak cukup dengan itu, penghutang pula mencari ibunya yang menjadi penjamin. Malah, mengugut mahu menyita rumah.

Sampai mak saya menangis call. Saya pun jadi serabut. Sudahlah tak ada duit ketika itu. Saya pula tak bercadang untuk mencari kerja.” Akuinya ketika diuji sebegitu hebat pun, dia masih belum lagi ada kesedaran untuk mengubah kehidupannya.

Masih lagi mengharapkan belas ihsan ahli keluarga. Tekanan dan bebanan hutang yang dialami begitu menekan jiwanya.

Apa saya lakukan… waktu tu dah terduduk. Dan ada banyak perkara yang terjadi. Sampai kereta yang saya pakai accident, total lost.

faith-fleur

Saat ’Terduduk’ Itulah Mahu Ubah Kehidupan

Masa itu, saya dah kerja semula di KPJ Damansara. Menangis-nangis kerana tiada kenderaan nak pergi kerja. Tak lama itu dapatlah pinjam motor Honda EX5 daripada abang. Selepas sebulan lebih, dia ambil semula.

Saya sedih waktu itu. Ketika ‘terduduk’ itulah saya kata pada diri saya sendiri. Memang semua orang tak boleh nak bantu aku. Dan memang saya ada ibu bapa, 12 adik beradik. Bukan setiap masa mereka akan tolong. Mereka pun ada famili sendiri.”

Ketika itu, hubungan dengan suami juga menjadi tegang. Suaminya yang cuma bekerja di pasar malam cuma mampu mendengar. Dan membantu apa terdaya.

Tetap akhirnya, dia perlu bertanggungjawab menanggung beban hutangnya itu.

Bertitik tolak dari situlah timbul kesedaran untuknya mengubah hidup. Mendorongnya untuk bangkit. Tiada cara lain, melainkan berniagalah cara paling cepat untuknya menjana pendapatan.

IKLAN

Ketika itu saya dah mula buat bisnes online. Tetapi bisnes biasa saja. Tidaklah fokus sepenuhnya.”

Semakin lama mendalami perniagaan, dirinya semakin fokus. Bisnesnya juga semakin teratur. Ctymary mencatat setiap duit yang keluar dan yang masuk. Begitu juga dengan modal dan keuntungan dicatat dan diasingkan dengan baik.

Untung Berniaga Untuk Bayar Hutang

Setiap keuntungan yang diperoleh, disimpan. Dan pada tahun pertama berniaga, Ctymary melangsaikan hutang-hutangnya secara sedikit demi sedikit, tetapi konsisten.

Saya bayar kad kredit dulu. Sikit-sikit, dalam dua ribu, tiga ribu sampai selesai. Bukan bayar lump sum.

Selesai bayar kad kredit, saya bayar personal loan. Paling penting, kenal pasti hutang-hutang itu dan rancanglah dengan baik hutang mana yang perlu diselesaikan dahulu.

Apabila perniagaan semakin maju, dari membayar sikit demi sedikit itulah akhirnya menjadi banyak. Dan lama kelamaan, selesailah hutang itu.”

Pengalaman getir sebegitu memberi pengajaran agar menitik beratkan soal aliran wang keluar masuk secara harian.

Faith Fleur Bermula Dengan 2000 Botol Serum Rambut

Bermodalkan RM200 yang ada ditangan, Ctymary mula berniaga produk orang lain. Kepandaian berniaga membolehkan dia menjual hingga 600 botol serum sebulan. Sekaligus melayakkan dirinya daripada seorang ejen jualan kepada master stokis.

Bagi membolehkan sasaran jualan mencapat target bulanan, Ctymary membangunkan team niaganya sendiri. Selepas 5 bulan berniaga produk orang lain, akhirnya dia memulakan perniagaan dengan jenamanya sendiri iaitu Faith Fleur.

Saya gunakan untung yang daripada produk jualan terdahulu tu untuk memulakan produk baru.

Pada bulan pertama sebanyak 2000 botol serum dapat dikeluarkan. Waktu itu, daripada 11 orang penjual produk lama cuma 5 ke 6 orang yang mahu turut serta dengan saya.”

Sebab nak kembangkan lagi bisnes, makin agresif Ctymary membuat live. Perkongsian di live membuatkan ramai yang mula mahu ikut serta. Dari situ, modal pun bertambah.

IKLAN

Berkat kerja keras itu, Faith Fluer telah pun miliki 3000 ejen jualan di seluruh Malaysia termasuk Singapura dan Brunei.

citymary-faith-fleur

Tahun Pertama Berniaga, Ctymary Faith Fleur Tak Membeli Emas, Kereta.. Baju Pun Selekeh

Pada tahun pertama Faith Fleur keluar, memang untung itu digunakan kepada modal. Untuk saya upgrade stok. Kerana bagi orang bisnes, stok adalah aset. Stok adalah duit.

Semakin bertambah stok, team pun jadi seronok kerana adanya ready stok. Sebab itulah ramai yang masuk, kerana stok sentiasa ada.

Dan di tahun pertama itu, saya masih lagi menyewa Honda Jazz dengan bayaran sewa RM2800 sebulan. Sebab memudahkan saya nak angkut produk, saya bayar sajalah.

Tak silap, hujung tahun 2018 barulah saya membeli Hilux. Itulah kereta pertama dari bisnes saya.”

Perjuangan bisnes di tahun pertama itu benar-benar mengentalkan hati wanita ini. “Melalui modal untung itu, saya restok produk, tanpa menggunakannya membeli emas, kereta.. baju pun selekeh je.”

Hari ini, Ctymary boleh menarik nafas lega. Kerja kerasnya mengemudi legasi Faith Fleur membolehkan dia dan suami, Muhammad Abdul Halim Bahadorisam memiliki Wisma Ctymary di Bandar Saujana Putra, Selangor.

Faith Fleur di bawah Ctymary Resources juga mengorak langkah membuka tiga warehouse di Kota Kemuning, Bintulu dan Kota Kinabalu, Sabah.

faith-fleur

Faith Fleur Tak Terjejas Waktu Pandemik

Ketika negara melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan, perniagaan yang dijalankan wanita ini tidak terjejas.

Bila pandemik, panik juga. Dengan kilang tutupnya.. team saya pula ketika itu dalam 3000 orang. Bila kilang tak jalan, ofis pun tak boleh buka.

Walaupun sebenarnya saya ada stok. Tapi disebabkan PKP, tak bolehlah nak buat pembungkusan dan sebagainya.

IKLAN

Ketika itulah saya hubungi mentor saya, Datuk Wira Dr. Azizan Osman untuk berkongsi kesulitan. Pesannya, agar saya menggunakan apa yang ada di tangan saya ketika itu.

Waktu itu, stok semua tak ada. Tiba-tiba saya mendapat idea. Kenapa tidak saya buat pre order dengan harga sale. Alhamdulillah, dari tahun 2020 itu sehingga sekarang, Faith Fleur belum terkesan disebabkan pandemik.

Kerana, kita online bisnes. Walaupun pre order orang tetap membeli. Apabila sektor dibuka semula, saya selesaikan barang pre order itu. Dan ketika itulah saya buat bekalan ready stok dengan banyak.”

Berniaga Perlu Ada Bimbingan

Akuinya dalam memastikan perniagaan terus bertahan, yang paling penting adalah bimbingan.

Kalau saya tiada bimbingan, tiada mentor. Saya pun lost juga. Dengan bimbingan Datuk Wira, saya percaya yang saya boleh buat walau apa keadaan pun.

Ambil masalah itu sebagai peluang. Sebab itulah, kami boleh survive.”

Kongsinya lagi, dalam berbisnes, daya pemikiran kenalah betul. Ambil peluang dan jangan mengalah. Perlunya  mencari jalan penyelesaian.

Kalau tak boleh menjual, kedai tak boleh buka.. cari cara bagaimana nak buat duit. Dan dengan bimbingan saya boleh melakukannya.”

Solusi Menyelesaikan Gaji pekerja

Antara lain yang terjadi ketika pandemik tentunya bagaimana majikan mahu membayar gaji pekerja. Tentunya dalam PKP, perniagaan terpaksa ditutup malah kakitangan tidak boleh bekerja di premis.

Saya twist skop kerja pekerja. Dalam 20 orang staf yang saya ada itu, saya minta mereka untuk membuat live di sosial media.

Jadi, orang mula nampak bisnes kita. Ada juga cabarannya, bila ada staff yang tidak boleh bercakap ketika live. Tapi, kalau mereka nak gaji, mereka kena buat.”

Melalui pendekatan sedemikian, Faith Fleur tetap menjadi bestseller di kalangan para pengguna.

Strategi pemasaran yang tepat dan betul, memberi informasi yang berkesan kepada pengguna. Membolehkan keluaran produk kecantikan rambut ini kekal di hati pengguna.

APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?

Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan banyak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.

Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.

  • Rahsia mereka?
  • Apa yang mereka lakukan?
  • Ilmu-ilmu yang diamalkan?
  • Siapa yang susah senang bersama mereka?
  • Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?

Teringin ikut jejak mereka?

Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!

Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.

Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster

Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES