Bukan mudah menerima keadaan apabila pernah dikhianati! Memang jatuh terduduk hingga hilang harta benda, namun Cekyana tak serik dan terus melangkah.

Bergelar seorang CEO Viral atau seorang usahawan bukanlah sesuatu yang mudah, sudah pasti perlukan perancangan yang lama dan berkesan. Begitu juga yang dilalui oleh pengasas Masak Masak Cekyana atau nama sebenarnya Nur Diana Matusin.

Di peringkat awal sebelum bergelar founder, apa yang penting adalah mendalami atau belajar ilmu bisnes sebelum mengambil keputusan untuk terlibat dalam bidang ini secara serius.

“Saya sendiri sebelum ada bisnes selama setahun saya ikuti kelas. Nampak pelik kan, macam orang bodoh sebab belum ada produk, tetapi itulah pengalaman. Saya start ikut kelas dengan modal apa yang ada dekat tangan sampailah saya join kelas yang caj yuran ribu-ribu.

“Pada pendapat saya, “value” kita adalah bergantung kepada berapa banyak yang kita sanggup keluarkan untuk mengikuti kelas atau mendalami bisnes daripada orang lain.

“Sebenarnya kalau kita tak nak belajar dan harapkan ilmu free saja tak boleh juga, sesungguhnya kelas free tak sama dengan kelas berbayar,” terang usahawan yang baru berusia 26 tahun ini panjang lebar.

Kejayaan yang ditempa Cekyana hari ini bukanlah datang bergolek malah memerlukan perancangan.

Pilih Long Term Bisnes

Menurut anak kelahiran Beaufort, Sabah, memilih untuk memasarkan produk berasaskan rempah oden bukanlah disebabkan dia seorang chef atau mempunyai pengetahuan dalam bidang makanan.

“Bermulanya rempah oden ini disebabkan saya mencari-cari bisnes yang memberi pulangan long term. Jelas sekali produk makanan adalah perniagaan jangka panjang.

“Saya lakukan sedikit research, buatkan jenama Masak Masak Cekyana ikut trend. Seperti mana generasi Z atau alpha ini, mereka lebih suka makanan yang baru dan viral.

“Manakala generasi baby boomers pula berbeza. Jadi di sini menyebabkan kuasa pembeli produk saya melibatkan banyak budak-budak muda, termasuklah yang jadi ejen. Itu sebab utama mengapa saya memilih bisnes ini dan trendkan juga sekali,” kata Nur Diana Matusin atau mesra dengan panggilan Cekyana.

Mencuba Pelbagai Bisnes

Seusia 18 tahun, Cekyana telah menceburi bidang perniagaan dan pelbagai cerita diperoleh menerusi pengalaman sebagai dropship baju, menjual produk dan keperluan bayi serta beberapa bisnes lagi.

“Saya pernah menjual blaus, jual handphone dan macam-macam lah. Pernah sedang sarat mengandung 9 bulan, saya jadi personal shopper sebab nak cari duit. Ketika itu saya tiada bisnes tetap, mencuba macam-macam.

“Kemudian saya decide untuk jadi founder bukan disebabkan saya tahu apa itu founder, sebaliknya saya suka share manfaat. Seperti mana share manfaat produk yang saya pernah jual iaitu produk baby, malah bisnes produk baby bukan tak berjaya.

“Tetapi jika saya teruskan ketika PKP ini, mungkin saya perlu struggle gila sebab produk baby ini bermusim walaupun ketika pendemik ini ramai yang nak bersalin tetapi tak ramai yang willing untuk keluarkan duit untuk membeli produk agak “premium”. Perkara ini juga menjadi alasan terbesar mengapa saya memilih produk makanan,”jelasnya.

Suka ada duit lebih, boleh berkongsi manfaat dengan orang lain.

Target Miliki 7 Income

Biarpun setakat ini Cekyana belum menerima sebarang pengiktirafan atau award daripada mana-mana pihak sejak menceburi bidang perniagaan, namun dirinya bersyukur dengan segala rezeki yang telah ditentukan.

“Walaupun masih belum menerima sebarang award, tetapi insyallah di masa akan datang akan tiba masanya. Oleh itu kita kena terus berusaha dan jangan give up, keep on going dan sentiasa update dan improve progress.

“Saya bersyukur setakat ini sudah boleh saving, boleh invest. Paling penting adalah untuk invest dan target saya setakat ini adalah untuk mempunyai 7 income yang pasif.

“Tidak bermakna bila saya banyak income saya hendak duduk diam, kerana saya masih mempunyai banyak tanggungjawab yang perlu saya laksanakan seperti sedekah, zakat dan amal kebajikan yang perlu saya buat,” ungkapnya yang turut berkongsi impian membina sebuah rumah kucing.

IKLAN

Pernah Dianiaya & Dikhianati

Jatuh, bangun dalam perniagaan adalah perkara biasa. Malah mahu atau tidak perlu ditempuh juga, Cekyana juga tidak terkecuali berdepan dengan pelbagai ragam manusia.

Pertama sekali saya pernah berurusan dengan orang yang tak nak supply stok saya. Keduanya pula saya pernah berurusan dengan orang yang tak jalankan bisnes itu betul-betul jadi kita tiada orang yang hendak guide.

“Manakala setelah jadi founder, pernah dianiaya dan dikhianati hingga saya jatuh terduduk hingga hilang harta benda. Terpaksa sewa kereta dan keluarkan duit juga untuk teruskan bisnes.

“Hingga sekarang masih ada cabaran dan setiap level memang ada cabaran yang tersendiri. Pengalaman pernah dikhianat dan staf berhenti hingga 14 orang antara pengalaman yang tidak mungkin dilupakan.

“Dan setiap pengalaman pahit buat saya belajar. Mungkin jika tidak ada ujian seperti itu sebelum ini mungkin di masa akan datang ada yang cuba ambil kesempatan. Bila perkara sebegini berlaku, jadi saya akan lebih berhati-hati bila menemui masalah yang sama selepas ini,” jelasnya.

Tak pernah putus asa dan rasa down, resipi kejayaan Masak Masak Cekyana.

Bukan Mudah Bergelar Founder

Selain meletakkan Nabi Muhammmad saw sebagai idola, Cekyana turut menjadikan founder-founder atau owner yang hebat sebagai inspirasinya untuk dia berjaya dalam perniagaan.

“Sebenarnya ramai yang saya kenal dan jadikan mereka inspirasi. Sejak sebelum berjaya lagi banyak tengok mereka dan ambil vibe yang positif.

“Sememangnya menjadi founder it’s not easy, menjadi owner dan orang kenal bukan satu yang mudah. Bila orang kenal, ada yang suka kecam dan tuduh macam-macam. Saya tak suka situasi begitu.

“Oleh itu, dalam hidup ini kita tak boleh give up, saya pun jenis orang yang tak suka give up dan down. Sebab saya pernah lalui cabaran yang berat sebelum ini kerana perkahwinan pertama saya gagal dan sekarang merupakan perkahwinan kedua saya,” jelas anak keempat daripada lima adik-beradik ini.

Perkahwinan Yang Gagal

Siapa yang mahu kecundang dalam perkahwinan, begitu juga dengan Cekyana. Sudah tertulis jodohnya sampai di situ dan akhirnya dia redha.

“Perkahwinan pertama gagal bukan disebabkan saya tak layak jadi isteri yang solehah sebaliknya saya ingin berjaya dalam kerjaya dan masa depan. Jadi saya ambil keputusan untuk berpisah kerana bekas suami saya kurang berminat dengan bidang perniagaan.

IKLAN

“Saya dan dia sangat berbeza, saya tak suka hidup selesa dan duit ada cukup-cukup saja, sebab saya mahu duit lebih-lebih. Sebab bila ada duit lebih banyak benda boleh buat, saya suka share rezeki dengan orang dan itulah benda-benda rutin harian yang saya buat,” ungkapnya yang makin bahagia dengan perkahwinan kedua.

Perlu Perancangan Untuk Berjaya

Kejayaan yang ditempa Cekyana hari ini bukanlah datang bergolek malah memerlukan perancangan yang rapi dan atas keizinan Allah SWT.

“Semua perkara yang berlaku dalam hidup, saya sudah plan dan target. Memang sudah ada route map saya sendiri untuk tahu ke mana hala tuju.

“Sedari awal sudah susun siap-siap apa yang akan berlaku dalam masa 5 tahun, 10 tahun, 15 tahun akan datang. After that saya nak jadi apa, sebab saya tak suka bila saya tak bersedia. Bila tak bersedia, kita cepat jatuh, jadi bersedia itu amat penting,” katanya lagi.

Kenangan Paling Pahit

Sesuatu yang paling pahit dalam hidup Cekyana adalah apabila dia memilih untuk berpisah dengan pasangan di kala dirinya sedang sibuk menguruskan bisnes dan dalam masa yang sama mahu uruskan perpisahan serta anak.

Manakala perkara paling manis adalah bersyukur dapat berkongsi rezeki dengan orang ramai dan diizinkan bersedekah.

“Mungkin ada orang kata saya suka menunjuk bila bersedekah, tapi saya tak kisah sebab saya memang suka lakukan perkara tersebut, bukan sengaja nak raih simpati atau nak glamor.

“Kalau itu niat awal saya, lebih baik saya tubuhkan NGO saja kan. Tapi ini duit hasil titik peluh kita yang di mana itulah impian saya untuk bersedekah dan dapat bina keluarga yang bahagia sekarang,” luahnya.

Bergelar jutawan dalam usia yang begitu muda, pasti ada rahsianya.

Bahagikan Masa Sebaiknya

Setiap orang pasti melalui saat getir dalam perniagaan, pada peringkat permulaan, tak dinafikan akan kucar-kacir sedikit kerana segala rutin berubah. Jika waktu malam orang lain sedang tidur, kita pula masih buat bekerja.

“Bila kita makin berkembang, makin busy.. Insyallah kita pun sudah mampu menggaji staf segalanya akan kembali normal. Kita akan ada masa dengan anak dan untuk perkara lain.

Tambah Cekyana, masih banyak impian dan cita-citanya yang belum tercapai, tetapi belum bersedia untuk berkongsi dengan orang lain seperti miliki rumah yang diimpikan.

IKLAN

“Buat masa ini takut mahu fikir lebih-lebih, di masa akan datang belum tahu bagaimana rezeki saya. Jadi buat masa ini saya hanya ikut dan follow rezeki Allah yang diaturkan, saya sentiasa improve dan muhasabah diri saya.

“Sebagai hamba Allah kita jangan buat kerja Tuhan untuk tentukan sesuatu mengikut kemahuan kita. Sebaliknya Allah Yang Maha Mengetahui dan layak manage rezeki kita. Oleh itu teruskan konsisten berdoa, berusaha dan bertawakal kepada Allah, “ katanya sebelum mengakhiri perbualan.

APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?

Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.

Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.

• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?

Teringin ikut jejak mereka?

Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!

Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernila RM100.

Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster

Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW

Untuk dapatkan info berkaitan kursus keusahawanan anjuran Mingguan Wanita, join telegram BANGKIT Wanita : https://t.me/bangkitwanitaMW

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita