Ramai sebenarnya yang terkesan akibat COVID-19 dan kekurangan sumber pendapatan. Tidak kurang ramai juga yang mengharapkan agar sebahagian duit caruman KWSP dapat dikeluarkan, tanpa perlu menunggu pengeluaran pada umur 55 bagi menampung perbelanjaan harian.

Atas keprihatinan kerajaan, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru sahaja mengumumkan kemudahan pengeluaran caruman akaun dua Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berkuat kuasa 1 April ini bagi membantu meringankan beban ditanggung rakyat bagi membeli barangan keperluan harian.

Pengeluaran Selama 12 Bulan

Perdana Menteri berkata inisiatif pengeluaran menerusi i-Lestari itu tertakluk kepada jumlah RM500 sebulan selama 12 bulan membabitkan pencarum bawah usia 55 tahun. Beliau bercakap kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi hari ini.

Katanya, inisiatif itu adalah sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi dan Bantuan Rakyat yang lebih komprehensif yang akan diumumkan dalam tempoh terdekat.

IKLAN

Katanya inisiatif itu akan membabitkan dana berjumlah RM40 billion.

“Menerusi kemudahan ini, semua ahli KWSP yang berumur bawah 55 tahun boleh membuat pengeluaran wang simpanan dalam Akaun 2 masing-masing tertakluk kepada kadar maksimum RM500 sebulan untuk tempoh selama 12 bulan.

IKLAN

“Permohonan boleh dibuat bermula 1 April 2020. Inisiatif ini dijangka akan memanfaatkan sehingga 12 juta ahli KWSP, dengan jumlah pengeluaran yang dianggarkan bernilai RM40 billion,” katanya.

IKLAN

Baca Lagi Disini:
Rupanya Ada 17 Jenis Pengeluaran KWSP Yang Boleh Dikeluarkan Awal Tak Perlu Tunggu Umur Nak Bersara!

MW: Alhamdulillah. Semoga pengeluaran duit caruman KWSP tersebut dapat digunakan sebaiknya dan membantu golongan yang memerlukan sepanjang tempoh ini.

Sumber: Bharian