Ketika ini satu dunia dijangkiti dengan pandemik COVID-19 yang telah mengorbankan ribuan nyawa. Melihat keadaan dan cara pelbagai negara menangani krisis ini, ada benarnya rasa cukup bertuah kita berada dan tinggal di negara Malaysia tercinta.

Kerajaan bersungguh-sungguh menangani pandemik ini, disamping pelbagai inisiatif diberikan untuk membantu rakyat yang terkesan. Banyak pihak, bersatu padu memberi sumbangan serta bantuan dari segi tenaga, wang ringgit dan pelbagai aspek mengikut kepakaran dan kemampuan masing-masing.

Catatan yang dikongsikan oleh Fahmie Abu Bakar ada benarnya, boleh kita jadikan panduan.

Tengok outbreak Covid satu dunia ni, aku bersyukur sangat aku di Malaysia.

1) USA yang konon superpower pun koyak healthcare dia. 300k kes. Tak MUSTAHIL capai 1mil.

2) Eropah baru sedar kemampuan sebenar diaorang handle krisis, walaupun ramai pakar segala bidang di sana tetap koyak bila ribuan mati setiap hari. Boleh kata lepas ni silap-silap diaorang lagi teruk dari Asia nak bangun balik.

3) India memang dah jadi macam drama habeh polis sebat penampar sepak semua orang. Quarantine fasiliti dia, toilet awam kita lagi cantik 10x.

IKLAN

4) Indonesia tengah spike dengan highest death in Asean. Dah almost 200 death. Mostly doktor & nurse. Nurse sampai kena halau dari rumah sewa sebab takut bawa balik penyakit. Katanya by July akan sampai 100k kes.

5) Philipines tengah start curve. Tak pasti sana macam mana. Tapi Presiden kata tembak je siapa yang langgar curfew.

6) Jiran kita, Thailand terus lockdown lagi ketat dari kita. Kita ni boleh la pegi tesco mall etc lagi, masak menu faveret hari-hari.

7) Vietnam dengan segala kekurangan, pesakit kuarantin dalam pondok mengkuang, Allahu..

IKLAN

Alhamdulillah sangat kita. Polis masih boleh bertolak ansur. Doctor dan Nurse kita jaga dan sanjung. NGO semua giat bagi makan jaga kawasan masing-masing. Kerajaan bagi itu ini. Jiran-jiran pun ambil berat masing-masing.

Recovery pesakit covid kita pun sangat baik. Alhamdulillah. Tq Allah.

Ada masa lagi PKP ni, cuba fikir macam mana kita nak menyumbang pada negara, umat, dan agama. Allah bagi kita peluang ni, jangan kita sombong. Bagaimana kita nak bangkit semula.

IKLAN

Ramadan dah dekat. Ramai yang tidak bekerja nanti. Tak boleh dah pikir periuk masing-masing.

#kitajagakita

Baca Lagi Di Sini: Tempoh PKP Persiapkan Diri, MUNGKIN Ujian Akan Lebih Sukar & Mencabar

MW:Ada benarnya. Bersyukurlah kita tinggal di bumi bertuah Malaysia ini. Kerajaan bersikap prihatin dan masih ambil berat keadaan rakyat. Begitu juga rakyat yang saling membantu golongan yang memerlukan tanpa rasa berkira. Semoga kita berjaya menangani COVID-19 ini dan Malaysia kembali pulih seperti sedia kala. Bantu hentikan rantaian Covid-19 dengan #dudukrumah.

Sumber: Fahmie Abu Bakar