Jangan tertipu dengan bomoh.

“Jangan dok merapu jumpa bomoh, ikut ja nasihat doktor. Pi buat rawatan kat hospital, itu yang terbaik untuk rawat kanser,”tegas bekas pesakit kanser prostat,  Zakariya Ali. Dia tak nafikan memang gerun bila disahkan kena kanser prostat 14 tahun lepas.

Macam orang lain juga, Pakcik Zakariya ni pun dihantui rasa takut. Tambah pula bila doktor cakap, kena bedah buang pundi kencing sebab sel kanser dah merebak. Memang tak tidur malam dibuatnya.

Dalam keadaan yang serabut, ada saudara mara yang cadangkan jumpa bomoh untuk rawatan alternatif. Kononnya penyakit kanser dapat dirawat dan tak payah buang pundi kencing. Sebab takut bercampur serabut, Pakcik Zakariya cubalah rawatan tersebut. Memang merapu sangat kaedah rawatan bomoh ini, mujur dia sedar bomoh tu hanya nak duit.

Bomoh Ambil Kesempatan

Tak dinafikan memang ramai bomoh yang ambil kesempatan dalam kesempitan orang. Jadi hati-hatilah dengan bomoh yang mempunyai niat tak baik. Ini adalah kisah benar, kisah ayah saya sendiri. Niat saya hanya mahu berkongsi cerita agar pembaca di luar sana tak jadi mangsa tipu bomoh yang tidak bertanggung jawab.

Saya juga pernah baca kisah seorang doktor yang menghidap kanser limfoma, ada yang cadangkan dia cuba rawatan alternatif. Kononnya penyakit kanser yang dihidapi boleh dipindahkan pada ayam. Memang lain macam bomoh ni gebang, mujur doktor ini jenis yang rasional. Dia menolak kaedah bomoh tersebut dan memilih melakukan rawatan di hospital.

Baca sini

https://www.mingguanwanita.my/penyewa-rumah-kayu-dalam-kebun-getah-rupanya-pesakit-kanser-suami-pula-hilang-kerja/

https://www.mingguanwanita.my/saya-hanya-ingat-mati-mohd-zullaimy-pesakit-kanser-payudara/

IKLAN

https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

Keluarga Jangan DOWN Nanti Pesakit Kanser Sedih

Untuk lawan kanser, bukan je pesakit kena positif tapi keluarga kena main peranan. Saya masih ingat dengan jelas peristiwa 14 tahun lalu. Apabila abah saya disahkan menghidap kanser prostat, saya dan adik beradik terkejut bukan kepalang kerana abah seorang yang sihat dan sangat aktif.

Abah sangat down ketika itu, semangatnya direntap. Jiwanya seakan mati. Kami sedar kami tidak boleh membiarkan abah larut dalam kesedihan. Kami pujuk abah melakukan pembedahan, berat hati abah kerana sel kanser sudah merebak. Pundi kencing abah terpaksa dibuang.

Pembedahan yang dijangka selama lapan jam berlarutan sehingga 10 jam. Saya begitu resah, abah selamat namun koma kerana berlaku pendarahan. Kami sudah sematkan di minda dan hati, abah akan sihat kembali. Kami tiupkan kata-kata semangat di telinga abah, kami temani abah di hospital.

IKLAN

Alhamdulillah! Dengan izin Allah abah sihat dan kembali cergas. Malah abah bebas daripada kanser. Sungguh saya kagum semangat juang abah, doa saya agar abah terus diberi kesihatan yang baik dan dirahmati Allah. Semoga semangatnya mengalir di dalam diri saya!

Kena Ceria, Fikir Baik-Baik & Jangan Stres

Saya tanya abah apa rahsia melawan kanser…Abah kata kena reset minda. Fikir baik-baik, jangan stres. Hidup ini adalah apa yang kita sangka. Jadi fikir dan bayangkan kita gembira dan sihat di samping keluarga.

Abah juga pesan, jangan dok merapu pi jumpa bomoh, ikut ja nasihat doktor. Buat rawatan di hospital dan makan makanan berkhasiat. Jangan terpengaruh dengan rawatan yang bukan-bukan bimbang nanti sakit makin melarat.

Apa yang abah buat, dia terus stop makan  fast food dan makanan 3 in one. Abah pesan lagi, bukan minda dan fizikal je kena jaga, rohani pun kena bagi ‘makan’. Banyak-banyak baca al-Quran dan zikir. Itu yang abah amalkan. Alhamdulillah, 14 tahun berlalu abah kini kanser survival.

IKLAN

Tahun lepas abah pernah kena strok muka. Dia tak patah semangat, walau muka senget. Dia positif je, senyum je. Tidur malam mata kena tutup dengan kapas, sebab mata abah tak boleh tutup sebelah lepas kena strok.

Abah sentiasa fikir positif, tak culas buat fisioterapi. Alhamdulillah, dalam masa tak sampai sebulan abah sembuh. Doktor pun tekejut sebab umur abah dah 77 tahun, kalau ikutkan peluang untuk sembuh memang tipis. Semua ini percaturan Allah.

Kesimpulannya, walau diuji sakit kita kena positif dan bangkit kembali. Jangan mengalah. Saya juga doakan pembaca bersemangat dan tidak putus asa berdepan dengan ujian sakit. Yakinlah pasti ada hikmah di sebalik ujian. Anak, cucu atau kawan-kawan hanya boleh bagi nasihat dan semangat, kitalah yang kena positif kalau nak sihat.

Bebel sebab sayang, bebel sebab amanah, Sayang semua.