
Isi Kandungan
ToggleNak beli Chicken Nugget macam yang dah siap bukan elok sangat, lebih selamat kalau buat sendiri. Nak makan banyak pun tak kisah sebab buat sendiri.
Resepi daripada Puan Nurul Natasya Abidin ini tak renyah sangat sebab sekali buat boleh simpan peti. Nanti nak goreng balut je dengan telur dan tepung. Terus boleh ngap!
Bahan-bahan Buat Chicken Nugget
Ayam bahagian dada – blend
Daun sup – cincang halus
Carrot – cincang halus
Tepung ubi – 2 sudu
Tepung gandum – 5 sudu
Garam
Lada sulah
Cara buat:
Rebus / kukus semua bahan. Bekukan.

Bila nak goreng gaul dengan telur dan salut ( tepung gandum + tepung jagung )
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Snek Laksa Kering, Kudapan Sesuai Untuk Mak-mak Yang Tak Suka Bagi Jajan Pada Anak

Isi Kandungan
ToggleKudap untuk anak-anak, snek laksa kering ini sesuai bagi pada anak-anak yang suka makan jajan. Jadi mak-mak boleh ganti makanan ini untuk anak-anak yang suka makan jajan yang kurang berkhasiat.Jom godek resepi yang dikongsikan oleh Puan Siti Aminah Rahman ini…
Snek untuk anak. Min memang tak pernah belikan jajan dan dilarang keras ade jajan kat rumah.
Jadi mama pun kena la buat snek sendiri. Haritu min ade tengok member fb buat snek ni untuk anaknya juga.
Dan ni kali ke 2 min buatkan untuk anak. Memang sedap, krapp krupp kraap sekejap aje Rania habiskan.
Ini resepinya…
Bahan utama:
Laksa kering.
Digoreng sehingga warna keemasan.
Nota:
Minyak kena betul betul panas ye. Angkat dan toskan.

Bahan Perasa:
Serbuk kari.
Sedikit garam.
Serbuk masala.
Secubit lada hitam hancur.(Min tumbuk sendiri).
Sesudu Chia Seed yang di blend kering.
Cara buat:
Campur semua bahan perasa ni, dan boleh tabur kat laksa yang kite goreng tadi. Siapp.
Sedap tau, mama pun tumpang sekaki lah. Tak tahan tengok kak rania krapp kruppp sengsorang.
Haaa, senang je nak buat kan. Sila lah cuba dan sila SHARE ok. Esok esok nak buat tak adalah tercari cari resepinya.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Bingka Ubi Kayu SEDAP, Separuh Masak Sapu ‘Butter’ Bakar Sampai Garing!

Isi Kandungan
ToggleKuih Bingka Ubi Kayu banyak meninggalkan kenangan manis dan nostalgia buat sebahagian daripada golongan mak-mak.Jika dahulu, kuih ni lah yang paling mudah dibuat untuk hidangan minum petang, sarapan pagi mahupun waktu kenduri kendara. Memandangkan ubi kayu mudah didapati dan ditanam sekeliling rumah.
Tak sangka rupanya 5 bahan je diperlukan untuk buat kuih tradisonal Bingka Ubi Kayu yang sedap ni. Malah salah satu tipnya untuk menjadikan Bingka Kayu lebih sedap, bila dah separuh masak, sapu rata ‘butter’ pada permukaan bingka, kemudian sambung bakar sampai garing.
Mak-mak boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Yuzaina Yusoff ini.
“Petang ni nak buka puasa tu boleh la cuba resepi kuih Bingka Ubi Kayu ni. Orang Penang panggil bengkang tau. Sementara mak kuat dan sihat Cik YY belajar dari mak. Orang orang muda tak ramai yang suka, tapi bila mai fasa umur macam Cik YY ni mula dah start minat kuih muih tradisional ni. Betoi dak. Dulu tengok kopi O tak layan ui, la dah jadi favourite dah.
Jom kita tengok Bingka Ubi Kayu Resipi Bonda
Bahan-Bahannya:
1 kilo Ubi kayu
Setengah Kilo Santan
1 biji Telur
Gula ikut manis
Garam ikut citarasa
Cara Membuat:
1. Sagat ubi kayu. Tak perlu perah. Adunkan sekali bersama air ubi yang telah disagat. Guna penyagat yang memang dah halus, jadi tak perlu blender lagi.
2. Campurkan dengan santan, telur, gula dan garam secukup rasa.
3. Tuangkan ke dalam loyang yang telah disapu butter.
4. Bakar ke dalam oven 180c, 1 jam setengah, api atas bawah atau mengikut kepanasan oven masing masing.
5. Agak agak setengah masak keluarkan, sapu butter atas permukaan bingka tersebut.
6. Sambung bakar sampai ia garing. Ada orang suka garing ada orang tak suka. Jadi ikut selera masing masing.
Siap.. Senang ja kan.
Selamat mencuba!
Dipersilakan Share jika bermanfaat ya.
Baca Lagi Di Sini:
RENDANG PUCUK UBI 2 Jam Kacau Sampai Betul-Betul Kering, Patutlah Orang Jual Mahal!
MW: Sedapnya kuih tradisional Bingka Ubi Kayu ni. Makan panas-panas dengan kulitnya yang berkerak garing tu. Nak buat pun mudah dan bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak. Mak-mak boleh cuba nanti.
JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW
Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.
Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW
Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 12 Jun dan 26 Jun 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )
Mingguan Wanita juga boleh diikuti di
YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial
Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita
Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Apam Pisang Gebu, Nak Warna Cantik Selepas Bancuh Biarkan Adunan 30 Minit

Isi Kandungan
ToggleApam Pisang memang ramai yang suka. Rasanya yang manis,lembut dan gebu memang sedap dimakan ketika minum petang. Kalau selalu buat Apam Pisang leper, tak gebu boleh cuba ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Norizah Othman ini. Memang menjadi elok, gebu gebas apamnya.
Berikut perkongsian tersebut;
“Tudia…kelmarin hari tu sis buat Apam pisang gebu… terkejut, tengok naik begitu mendadak gebu gebasnya.”
Apam Pisang Gebu Gebas
Bahan-Bahan:
1cawan pisang berangan
(Lenyekkan perap 30 minit dalam bekas bertutup (kalau nak dapat urat yang cantik)
2 cawan tepung gandum
1sdk baking powder
2sdk bikarbonat
2sdb susu tepung(Ayakkn bahan-bahan di atas)
1 cawan gula halus
1 cawan minyak kelapa@minyak jagung
4 biji telur gred B
1/2sdk esen pisang@1penutup esen vanila
1sdk oveltte(tak nak letak pun takpe)
Cara Membuat:
1.Gula dan telur blenderkan agak-agak je sampai gula separuh hancur.
2. Masukkan telur, pisang yang dah lenyek dengan minyak oveltte & esen pisang @ esen vanila. Lepas tu terus blendkan lagi.
3.Dah sebati adunan tu,masukkan dalam tepung yang diayak tadi, kacau rata dan sebati.
4.Nak warna cantik lagi,selepas dah bancuh,biarkan adunan 30 minit.
5.Masukkan dalam acuan yang dah disapu minyak.Letak hiasan hirisan pisang di atasnya.
Posted by Norizah Othman on Wednesday, 23 September 2020
6.Kukus selama 10 minit @15 minit dengan api besar dalam acuan kecil.
Siap!

Selamat Mencuba!
Baca Lagi Di Sini:
Resepi Kek Pisang Coklat MOIST, Godek Pakai Senduk Pun Takde Hal
Cekodok Pisang Bulat-Bulat. Nak Cantik Kejadiannya, Inilah Caranya!
MW: Gebunya apam pisang ni. Boleh cuba buat untuk minum petang dengan anak-anak. Nak buat jual pun boleh sangat.
Sumber: Norizah Othman
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI