Bila beli ayam mentah di pasar, macam mana mak-mak pastikan dan pilih ayam segar. Mungkin ayam mentah yang dijual itu masih baru tapi tak mustahil ada yang dah lama dan tak ‘fresh’.

Ditambah sekarang ini, ayam mentah semakin anik harga, buatkan mak-mak pun pening kepala. Maklum sajalah ayam ni menjadi kegemaran anak-anak. Goreng saja pun dah cukup sedap.

Dengan kenaikan semua barang termasuklah ayam, mak-mak k enalah pastikan yang dibeli itu berbaloi terutamanya dalam pilih ayam segar. Boleh simpan dan bertahan tnuk beberapa hari, sebelum beli stok baru.

Macam mana nak tahu itu ayam segar dan elok, tak berbau. Ini caranya nak tahu macam mana nak pilih ayam segar di pasar. Ikuti perkongsian daripada Ruqayyah Muhd ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Anak Ekzema, Jangan Takut Beri Makan Telur, Pilihlah Telur Warna Oren Untuk Khasiatnya

Ayam Beku CEPAT Cair Guna DEFROST TRAY, Tak Perlu Rendam Air

Info Lebih Menarik DI SINI

Pilih Ayam Segar, Ini Tipnya

Sejak saya mula bertugas menyelia perkhidmatan makanan di dapur hospital di samping memberi rawatan terapi diet kepada pesakit di wad, salah satu tugasan adalah memeriksa bekalan makanan yang sampai. Antaranya adalah ayam.

Setiap pagi bekalan ayam segar akan tiba ke dapur kami dan penyelia bertugas harus memastikan bekalan mentah yang sampai memenuhi spesifikasi yang ditetapkan.
Ayam mesti segar. Tidak beku dan tidak ada bau. Dan baru disembelih pastinya.

IKLAN

Memastikan ayam itu elok untuk diterima pihak kami adalah satu ilmu baru yang saya tidak arif. Selalu saya main tunjuk saja ayam di pasar. Tak kisah betul segar atau tidak.

Ilmu memilih ayam ini saya belajar daripada Chef saya di dapur dan daripada penyelia perkhidmatan makanan. Mujur ada mereka yang rajin turun ilmu. Kalau tak, sampai ke tua pun tak pandai pilih ayam.

Tip Memilih Ayam Segar

1. Warna ayam.

Ayam yang kulitnya berwarna putih kemerah-merahan adalah ayam yang segar. Jika ayam itu pucat, kebiru-biruan, ayam itu biasanya telah diletakkan formalin dan disejuk bekukan.

2. Tekstur ayam

Ayam yang segar, apabila ditarik kepaknya ke belakang akan kembali ke posisi asal. Tetapi jika ia tidak segar, kepaknya akan terkulai layu di tasik madu pastinya.

IKLAN

Isi yang segar apabila ditekan terasa empuk akan kembali ke bentuk asal tetapi sekiranya ditekan ia tenggelam, ayam itu ayam lama.

Ayam yang kenyal biasanya diletakkan formalin. Manakala ayam yang kelihatan bengkak biasanya telah disuntik.

Chef Ajar Tip Nak Pilih Ayam Segar Di Pasar, Jangan Main Beli Saja!

3. Darah ayam

Apabila ayam yang dibeli kelihatan mempunyai banyak darahnya atau cecair berdarah. Biasanya ia adalah ayam yang telah dibekukan dan dicairkan semula. Ayam segar tidak mempunyai air berdarah yang banyak.

4. Bau ayam

IKLAN

Ayam yang segar tidak akan mempunyai bau yang busuk atau hanyir. Elakkan membeli ayam yang berbau hanyir.

5. Lalat

Sekiranya ada lalat yang mengurung atau hinggap pada ayam, biasanya ayam ini tidak lagi segar. Berpindah ke penjual yang lain dan elakkan membeli pada penjual yang dihurung lalat.

Mingguan Wanita : Alah membeli. Kenalah pandai pilih. Begitu juga penjual, jangan ambil kesempatan sanggup suntik atau formalin untuk bagi nampak ayam mentah segar dan elok.

Sumber: Ruqayyah Muhd

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI