Caruman simpanan di SSPN, pembayar cukai tidak lagi layak tuntut RM8000 bagi pelepasan cukai individu mulai 2023. Setiap tahun, bagi individu yang layak membayar cukai menjadi satu tanggungjawab membayar cukai pendapatan.

Namun bermula tahun ini, pihak kerajaan telah memansuhkan tuntutan pelepasan individu yang membuat caruman di dalam  Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN).

Caruman di SSPN

Memetik laporan Astro Awani, bermula tahun ini, pembayar cukai yang mencarum dalam SSPN tidak lagi layak menuntut pelepasan cukai individu sehingga RM8,000, ujar Timbalan Menteri Kewangan, Steven Sim.

Memetik laporan Nanyang Siang Pau, Sim mengesahkan, kerajaan memutuskan untuk tidak lagi melanjutkan insentif pelepasan cukai ke atas simpanan SSPN atas pelbagai sebab.

Pembayar Cukai Tidak Lagi Layak Tuntut RM8000 Bagi Pelepasan Cukai Individu Mulai 2023

“Ini adalah disebabkan tambahan senarai pelepasan cukai dan potongan cukai individu termasuk pengurangan sebanyak dua peratus ke atas cukai pendapatan individu, pelepasan cukai perbelanjaan perubatan yang ditingkatkan dari RM8,000 ke RM10,000 dan pelepasan yang lain.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :– Bertahanlah Pakai Telefon Lama, Gambar Yang Cantik Bukan Boleh Jadi Dividen

IKLAN

Sudah Bergelar Ibu, Jelitanya Wan Aishah Keturunan Ketujuh Mahsuri Kembali Ke Langkawi Bersama Suami & Anak

‘Nak Jimat Elektrik, Off Peti Sejuk Waktu Malam.’ Sanggup Bagi Anak Makanan Basi

“Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) juga menyediakan kemudahan penangguhan bayaran balik untuk peminjam yang berpendapatan bulanan kurang daripada RM1,800,” jelas Sim.

Berdasarkan portal rasmi SSPN, insentif pelepasan taksiran cukai pendapatan ke atas Simpanan SSPN bagi tahun 2023 tidak diumumkan dalam pembentangan Belanjawan 2023, 24 Februari lalu.

IKLAN

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Daphe Iking rancang semuanya terlebih dahulu supaya senang untuk jaga rambut! Betul juga ya, mak-mak yang sering masak tu mesti hilang selera untuk makan kan?

IKLAN

 

 

 

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI