Nak makan sayur petik saja kat tepi rumah. Jimat satu hal tapi rasa satu kepuasan pula bila dapat tanam sendiri sayuran untuk dimakan hari-hari.

Namun, tak semua boleh tanam tepi rumah. Ada tanaman yang susah untuk hidup dan ada juga yang senang sangat nak hidup. Campak saja tepi rumah pun boleh subur.

Capsicum, mungkin kita rasa susah nak tanam tepi rumah atau kebun sendiri. Tapi sebenarnya, boleh saja. Sangat senang untuk tanmanya dengan hanya guna biji benih segar.

Inilah yang dikongsikan oleh Fakriyah Hanafi yang tanam capsicum tepi rumah saja. Paling penting, semai bijinya hanya tepi singki saja. Dah bercambah barulah tukar tempat baru.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Tanam KACANG BOTOR Guna Cocopeat Terpakai Lagi Bagus, Buah Lebat Merimbun!

Tip Tanam Bawang, Potong Sedikit Atas Bawah, Benam Dalam Tanah, Baru Hidup!

Tanam Tepi Rumah, Hidup Subur Lagi!

Cara paling mudah untuk tanam capsicum di rumah sendiri.

Cara Tanam Capsium Tepi Rumah, Guna Biji Benih Buah Segar, Cambah Tepi Singki Saja!

1. Beli capsicum segar di pasar. Ambil bijinya dan rendam semalamam. Pastikan ambil biji yang tenggelam. Kalau mak-mak nak tanam buah warna merah, ambil biji warna merah dan begitu juga sebaliknya.

2. Selepas itu, ambil biji benih tersebut dan letakkan dalam bekas yang telah di alas dengan tisu basah. Hanya letak di tepi singki dapur saja. Pastikan alas tisu tak kering. Jika kering semburkan dengan air. Tunggu hignga biji benih bercambah.

IKLAN

3. Bila dah bercambah dan nampak ekor putih yang keluar dari biji benih, barulah masukkan ke dalam tray semaian atau pasu kecil. Jangan lupa, siran sebanyak 2 kali sehari.

4. Bila dah kelihatan 3-4 helai daun, bolehlah alihkan ke dalam pasu besar.

5. Gunakan tanah yang beli di nursery 6 in 1 tapi tambahkan dengan tanah yang berharga RM2.50 satu bag. Guna bahan TPF dan baja sembur.

Cara Tanam Capsium Tepi Rumah, Guna Biji Benih Buah Segar, Cambah Tepi Singki Saja!

6. Letak capsicum ini dalam pasu dan letak tepi rumah. Masih ada cahaya dan kalua kena hujan cuma tempiasnya.

Cara Tanam Capsium Tepi Rumah, Guna Biji Benih Buah Segar, Cambah Tepi Singki Saja!

IKLAN

 

Mingguan Wanita : Geram pula tengok cantik-cantik capsicum. Boleh tanam warna merah, rasanya pun manis-manis sikit.

Sumber: Fakriyah Hanafi

Cara Tanam Capsium Tepi Rumah, Guna Biji Benih Buah Segar, Cambah Tepi Singki Saja!

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

IKLAN

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag

Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag

Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif

#sewingworldgallery

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI