Daun kari memang sering digunakan dalam masakan. Namun selalunya setiap kali masak memang guna sikit je. Baki daun kari yang ada selalu cepat rosak dan kering kerana salah cara simpanannya.

Sebenanrnya ada beberapa cara untuk menyimpan daun kari ini agar tahan lama. Selain di simpan kering dalam peti sejuk beku. Boleh juga jemur, keringkan daun kari dan simpan dalam bekas kedap udara. Jadi bila nak gunakan ia lebih mudah, malah baunya juga kekal sama malah tahan berbulan-bulan.

Ikut tip yang dikongsikan oleh Puan Emma Zam ini.

Selamat duduk rumah. Tebang pokok kari daripada dibuang baik simpan. Jemur dah kering masuk toples (balang/telap). Nak masak cekup je, bau pun kekal sama.

Cara-caranya:

1. Cuci bersih daun Kari dan keringkan/jemur bawah cahaya matahari.

2. Bila dah kering boleh simpan dalam bekas. Bila nak masak ambil je.

Info Ekstra!

1. Cara ni juga boleh digunakan untuk daun limau purut, daun kunyit, daun kesum.

2. Jemur daun kari dengan ranting dan dahannya sekali, jadi daun-daunnya tidak berterbangan sewaktu dijemur. Bila dah agak kering, boleh lurutkan dari tangkainya.

3. Selain jemur bawah cahaya matahari, boleh juga bakar dalam oven sekejap. Lebih cepat dah mudah.

4.Bila isi/simpan jangan padat dan penuh. Kena longgar agar dia kering tapi tak busuk. Bila isi terlalu penuh daun akan rosak berbanding isi dengan ruang yang longgar daun jadi kering.

IKLAN

5. Daun kari yang telah disimpan dalam bekas, boleh diletakkan pada suhu bilik sahaja, tak perlu letak dalam peti sejuk.

Baca Lagi Di Sini:
Petua Kunyit, Lengkuas, Serai & Halia Kekal Segar Tahan Sehingga 2 Bulan, Lebih Jimat & Tak Membazir!

Cara Yang Betul Simpan Sayur Agar Kekal Segar & Tahan lebih Lama!

Mingguan Wanita : Semoga perkongsian tip ini bermanfaat. Jadi jika nak simpan daun kari, daun kunyit dan daun kesum agar tahan lama, boleh jemur dulu. Keringkan dan simpan dalam bekas kedap udara. Baunya tetap sama macam fresh.

Sumber: Emma Zam

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

IKLAN

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

IKLAN

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 ( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita