Sebenarnya memang lebih mudah untuk transfer duit dan membuat simpanan di Tabung Haji secara dalam talian (online) je! Tak perlu susah-suhah nak beratur dan ambil nombor di bank. Segalanya dihujung jari. Namun demikian, jika kebiasaannya permindahan secara online banking, akan dikenakan caj RM1 bagi setiap transaksi.

Mungkin ramai yang masih tak tahu, alang-alang nak buat permindahan secara online, boleh gunakan JOMPAY atau aplikasi THiJARI ia lebih jimat, tiada caj tambahan RM1 dan paling penting permindahan secara percuma.

Nak faham lebih lanjut, boleh rujuk perkongsian daripada Dr Syahr Musafir ini sebagai rujukan.

Kalau sebelum ni guna online banking nak transfer ke akaun Tabung Haji, ada caj RM1 pada setiap transaksi. Saya ada akaun sendiri, akaun isteri dan akaun 5 orang anak. Setiap kali transfer ni saya bayar RM7 tanpa sedar.

Bukanlah berkira RM7 tu, tetapi kalau ada cara nak buat online transfer secara percuma, buat apa bayar? Hehehe.

1.JomPAY

Petang ini saya call Tabung Haji melalui 0362071919 dan saya beritahu staf Tabung Haji saya cuba-cuba buat cara viral guna
JomPAY tu;

1. Log masuk ke online banking kita (perbankan internet)
2. Pilih JomPAY
3. Isi maklumat transaksi
*Biller Code – 60228
*Biller Code Name – “Tabung Haji-Deposit”
*Ref-1 – Nombor Akaun TH (15 digit)
*Ref-2 – (Kosongkan)
*Amaun (RM) – (Isikan nilai)
4. Teruskan hingga selesai.

Hanya akaun TH yang aktif akan dikreditkan, atau sebaliknya duit akan dikembalikan.

Cara viral guna JomPAY

Duit akan masuk ke akaun Tabung Haji kita dalam masa beberapa jam, staf Tabung Haji beritahu lebih kurang 1 hari bekerja. BUKAN masuk terus. Cara ini percuma dan tiada caj langsung tapi risau pula apabila baki tu lambat update.

Kalau buat transaksi JomPAY jam 8 pagi ini, eloknya check akaun kita jam 8 pagi esok menggunakan aplikasi THiJARI.

Berdebar-debar jadinya. Penantian kan satu penyeksaan
Staf Tabung Haji beri respon, “Cara JomPAY tu bagus, percuma dan tiada caj. Tetapiiiiii….”

Ehhhh? Ada tetapi?
“Tetapiiiii ada cara lebih cepat. Encik ada THiJARI? Guna THiJARI, tiada caj dan duit terus masuk, tak perlu tunggu-tunggu…”

Saya baru tahu. Terus saya buat tadi.

2.Aplikasi THiJARI

Gunakan fungsi ‘Pindahan’ atau ‘Fund Transfer’ dalam aplikasi THiJARI sama ada di smartphone atau di website. Yang ini saya share pada gambar step by step ye.

1. Log masuk ke THiJARI.
Jika belum ada akaun, sila daftar/register new user.
2. Pilih ‘Menu’ > ‘Fund Transfer’ atau ‘Pindahan’
3. Pilih ‘Transfer Bank to TH Account’ > Pilih akaun yang kita nak depositkan duit.
Di sini ada akaun saya sendiri, dan anak-anak.
4. Masukkan butiran seperti jumlah dan seumpamanya. Terus pilih Bank mana yang kita nak gunakan, kita akan dibawa ke online banking bank kita sepertimana bank pilihan kita.
5. Teruskan transaksi hingga menerima notifikasi ‘Transfer Successful’. Selesai.
1) Log masuk ke THiJARI.
Jika belum ada akaun, sila daftar/register new user.

2.1) Ini muka depan aplikasi THiJARI saya. Terus saya tekan ‘Menu’ yang 3 garis tu.

2. Pilih ‘Menu’ > ‘Fund Transfer’ atau ‘Pindahan’.

3. Pilih ‘Transfer Bank to TH Account’ > Pilih akaun yang kita nak depositkan duit.

IKLAN

3.2) Pilih akaun yang kita nak depositkan duit. Macam saya ni nak masukkan duit ke akaun saya sendiri ‘Own TH Account’.

3.3) Disebabkan saya pilih akaun saya, maka tertulis ‘Primary Account’ beserta nama saya.

4.1) Masukkan butiran seperti jumlah dan seumpamanya. Terus pilih Bank mana yang kita nak gunakan.

Saya pilih Bank Islam sebab saya guna bank ni.

4.2) Kita akan dibawa ke online banking bank kita sepertimana bank pilihan kita.

Teruskan transaksi sepertimana biasa.

5) Selesaikan transaksi hingga menerima notifikasi ‘Transfer Successful’. Siap!

IKLAN

6) Boleh terus check baki tu. Alhamdulillah sudah ada pertambahan dengan transaksi baru ni.

7) Mengguna cara ni, boleh buat untuk akaun isteri (dinamakan sebagai pihak ketiga bagi transaksi Tabung Haji) juga tanpa caj langsung.

Di menu, pilih ‘Fund Transfer’ > Klik pada ‘Third Party TH Account’ atau ‘Akaun TH Pihak Ketiga’

8 ) Saya masukkan nombor akaun Tabung Haji milik isteri saya.

Teruskan dengan masukkan butiran amaun dan sebagainya.

9) Confirm-kan butiran.

Saya punya betul dah tu, isteri saya Rahimah AR Zawjah Rahimah Ab.Rahman ❤Pilih ‘Bank’ dan teruskan seperti biasa sehingga dapat ‘Transaction Successful’ ye

IKLAN

Selepas tutup THiJARI saya terus buka akaun Bank Islam saya, lihat transaksi tadi tertera nilai wang yang saya transfer saja. Tiada caj RM1 atau apa-apa yang lain. Terbaikkkkkk Alhamdulillah.

Selain aplikasi di telefon, boleh buat di website https://www.thijari.com.my/

Duit akan terus masuk ke akaun Tabung Haji kita secara automatik. Tak perlu tunggu apa-apa. Check terus di bahagian akaun Tabung Haji tu, terus dapat lihat pertambahan simpanan di situ. Fuhhhh rasa selamat.

Tiada caj tambahan atau caj tersembunyi. Alhamdulillah sangat best.

Biasa buat untuk akaun sendiri dan anak-anak saja. Tetapi guna cara ni, boleh buat untuk akaun isteri (dinamakan sebagai pihak ketiga bagi transaksi Tabung Haji) juga tanpa caj langsung. Bagusnyaaaaa

Pergilah kaunter atau cawangan Tabung Haji? Atau gunakan mesin ATM? Tak apa la, saya buat online lebih mudah. Jimat masa, jimat tenaga, jimat duit petrol kenderaan, jimat duit bayar parking, jimat banyak la ni. Hehehe.

Bukanlah berkira, tetapi sudah ada cara nak buat online transfer secara percuma, buat apa bersusah-payah pergi ke situ-sini, beratur tunggu giliran, bla bla bla dan caj tambahan tu buat apa bayar? Kalau saya, sekarang ni boleh jimat. RM7 tu boleh beli sebungkus nasi ayam untuk makan tengah hari kat sini

Nota: Versi pemotongan gaji, direct debit dan seumpamanya tu sedia maklum. Ini saya share apabila kita nak buat transaksi nak tambah duit selain yang tu ye

#SharingIsCaring #SayaSayangTabungHaji #TabungHaji #THiJARI

Saya share pengalaman dan cara saya saja ye, saya bukan staf Tabung Haji dan saya bukan staf bank. MOGA PERKONGSIAN INI MEMBERI MANFAAT INSYAALLAH. AAMEEN.

Baca Lagi Di Sini:
Wanita Ini Ajar Cara Mudah ‘Transfer’ Duit Tabung Haji Secara Online, Tak Perlu Nak Beratur Lagi

Mingguan Wanita:Boleh cuba cara yang dikongsikan ini jika nak transfer secara online ke Tabung Haji. Guna JomPAY atau terus ke aplikasi THiJARI. Memang lebih jimat, tiada caj tambahan RM1 dan paling penting permindahan secara percuma.

Sumber: Syahr Musafir

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita