Sandwic telur, rata-rata semua orang makan. Bukan setakat anak-anak, orang dewasa pun suka, hidangan yang sangat ringkas tapi mengenyangkan untuk ‘alas’ perut waktu pagi.
Ada macam-macam cara yang mak-mak buat sandwich telur mengikut citarasa masing-masing. Cukup dengan telur hancur, mayonis dan roti. Mungkin ada selera mak-mak masukkan kepingan keju dan sebagainya.
Kali ini, Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan berkongsi buat sandwic telur yang sangat cepat, mudah dan anak makan tak adalah berterabur isi telurnya.
Saya cadangkan nak buat sandwic telur yang cepat, sedap dan tak mudah terabur bila anak-anak makan.
Bahan-bahan: 1-2 orang makan
1 butir telur
2 keping roti
1 sudu besar mentega
1 sudu besar mayonis
2 sudu besar keju mozarella
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Sandwic ni, dalam 2-3 minit boleh siap (tak termasuk masa untuk membasuh peralatan memasak).
2. Masukkan 150-200ml air panas dalam cawan, pecahkan telur di dalam air berkenaan. Kita nak masak gunakan microwave. Pecahkan kuning telur sikit kalau bimbang ia meletup.
3. Kalau gunakan air panas, bubuh masa dalam 1 minit. Kalau gunakan air suhu bilik, bubuh dalam 1½-2 minit. Masa ni sebenarnya bergantung pada gred telur, isipadu air dan jenis microwave yang digunakan.
5. Panas-panas lagi ni, masukkan mentega. Mudah ia nak mencair. Nak letak marjerin? Silakan. Tak nak letak? Pun boleh. Terpulang pada selera masing-masing.
6. Masukkan mayonis. Tak perlu banyak sangat. Saya suka gunakan mayonis yang tak berapa manis.
7. Akhir sekali masukkan keju mozarella yang diparut. Nak gunakan kepingan keju cheddar pun boleh sahaja. Saya gunakan mozarella sebab dia mudah cair dan boleh “ditarik”. Anak-anak suka.
Ads
8. Gaulkan sehingga tahap hancur yang kalian mahukan. Ada orang suka telurnya tu hancur halus-halus, ada suka kasar-kasar. Saya nak buat kasar sedikit supaya ada “bite” bila makan nanti.
9. Letakkan atas roti. Isi sandwich ni pekat dan likat sebab ada keju, jadi bila makan nanti ia tak mudah berterabur keluar. Kalau tak ada keju, sandwic telur macam ni, isinya suka melarikan diri ketika makan.
10. Lihat warna isi sandwic ni. Menarik, kan? Vibrant, orang putih kata. Tak pucat lesi macam sandwic telur biasa tu. Yang ini, tengok pun dah menyelerakan.
11. Tutup
Ads
12. Potong 4! Anak-anak saya suka sahaja makan kulit (tepi) roti, jadi saya tak buang.
.
13. Siap.
14. Rasanya lebih menyerlah daripada sandwic telur biasa kerana ditambah keju mozarella. Tetapi masa dan cara penyediaannya lebih ringkas. Tak perlu basuh periuk atau kuali.
15. Selamat menjamu selera
Mingguan Wanita : Menarik sangat ni, boleh buat untuk anak-anak sarapan. Ini pun dah cukup kenyang.
Memang mudah dan menjadi je sebenarnya nak buat kek coklat moist, asalkan guna resipi yang betul. Bila dah siap adunan pula, boleh pilih nak kukus atau bakar,memang senang. Bila teringin nak makan, buat sendiri je. Jimat kos dan puas hati makan. Nak buat untuk raya nanti pun boleh sangat.
Ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Hazila Baharudin ini sebagai panduan;
Lepas hajat nak makan kek coklat moist
Resipi Kek Coklat Moist
Bahan A
1 Cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 Cawan susu cair
1/2 Cawan susu pekat
1 Cawan minyak
*Campur semua bahan A, gaul sebati. Kemudian masak di atas api kecil. Bila dah sebati, tutup api.
Bahan B
1 Cawan tepung gandum
1 Sudu kecil baking powder
1 Sudu kecil soda bikarbonat
*Ayak bahan B
Bahan C
3 Biji telur size A
1 Sudu kecil esen vanilla
*Blender bahan c hingga kembang
Cara Membuat:
1. Masukkan bahan A ke dalam bekas lain. Masukkan pula bahan B dan C secara selang seli. Semuanya kacau guna whisk sahaja ye.
2. Bila dah sebati semua, kalau rajin tapis adunan yang dah siap ni. Kalau tak tapis pun tak apa.
3. Panaskan kukusan hingga air betul-betul mendidih. Kalau tak mendidih betul, keknya tak naik cantik.
4. Masa kukusan bergantung kepada bekas. Bekas yang paling kecik 10 minit, yang sedang 15-17 minit dan yang besar 40-45 minit. Cucuk dengan lidi, jika lidi kering dah masak lah tu.
#SayaBakarGunaTeknikWaterbath
#PilihLeNakKukusAtauBakar
40 minit suhu 180 atas bawah
**** Yang tanya bakar dalam bekas tu cair tak? Jawapannya tak cair. Sebab ada air dalam tray tu. Jika masih tak faham boleh google teknik waterbath.
Memang senang rupanya nak buat kek coklat 4 sudu yang kian viral ini. Kukus dalam 20 minit sahaja dah boleh hasilkan kek yang gebu. Bukan apa, ada masa memang tekak teringin nak makan kek coklat, tapi nak buat sebiji kek besar sayang takut tak habis atau tak jadi. Jadi sebagai alternatifnya mak-mak bolehlah cuba resipi dengan sukatan adunan yang kecil ini. Rasanya sedap, nak makan pun senang, sekali ngap je!
Berikut perkongsian resipi Kek Coklat 4 Sudu oleh Puteri Shahidah yang dikongsikan didalam grup Masak Apa Hari Ni (MAHN):
“Terima kasih kepada yang kongsi resepi Kek 4 sudu ni.Memang power, gebu gebass.Rasa pun elok je.Kalau nak lagi sedap boleh gabungkan dengan topping coklat diatasnya. Topping tu saya main agak je bahan-bahannya, Tapi Alhamdulillah rasa ngam dengan kek.”
Bahan-Bahan:
1 biji telur
4 sudu gula
4 sudu tepung gandum
½ sudu teh baking powder
½ sudu teh soda bikarbonat
2 sudu makan serbuk koko
4 sudu makan minyak masak
Cara Membuat:
1. Pukul telur dan gula sampai kembang.(guna garfu sahaja)
2. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat).
3.Campurkan adunan tepung tersebut ke dalam adunan telur dan gula yang telah dipukul kembang tadi.
4.Kemudian, masukkan pula minyak masak dan kacau sebati.
5.Kukus dalam 20 minit, siap!
Topping
4 sudu serbuk koko
50ml air @ susu cair
250 susu pekat(Ikut rasa manis masing-masing)
3 sudu Minyak masak
2 sudu besar Tepung jagung (nk bg pekat sedikit)
Cara Membuat:
1.Campurkan semua dalam periuk, kemudian masak atas api perlahan sehingga berkilat.
2.Biarkan sejuk sedikit, tapiskan jika ada sisa ketulan. Siap!
3.Bolehlah curahkan diatas kek coklat tadi.
Puding laici, resipi yang mengimbau kembali pada zaman muda belia. Kalau mak buat memang sedap sangat. Kiranya kalau letak laici tu, dah mewah sangatlah. Nak letak buah lain pun boleh juga, ikut citarasa.
Masih ada lagi ke yang mengimbau zaman 90 an. Puding laici yang mudah untuk dibuat. Tak perlu nak pakai banyak layer. Cukup dengan yang ini saja.
Antara perkongsian daripada Mr Ali tentang cara nak buat puding laici yang mana resipi dari maknya. Terus ingat zaman muda-muda dulu.
Resipi ini sangat mudah, guna satu layer saja dan boleh buat dalam kuantiti yang banyak.
Bahan-bahan:
12 gram agar – agar tali.
6 cawan air (1 cawan air : 250ml)
1 tin laici
1 tin susu cair
1 cawan gula
3 biji telur gred B
2 sudu makan tepung kastard + dibancuh dengan 3 sudu makan air
1 sudu kecil essen vanila
1 sudu kecil garam
( 1 adunan dapat loyang petak 9 inci atau petak 8 inci.
Cara Membuat:
Basuh dulu agar-agar tali dan dalam periuk letakkan 6 cawan air + 12 gram agar – agar tali. Biarkan dalam 5-6 minit atau sampai mendidih, kacau2 perlahan, api pasang perlahan.
Selepas itu masukkan 1 cawan gula. Biarkan gula larut dulu sambil kacau-kacau.
Apabila sudah larut masukkan air sahaja dari 1 tin air laici tadi. Jangan masukkan buah laici lagi. Kacau sebati.
Sementara itu pecahkan 3 biji telur, kacau sebati dan masukkan bersama sama setin susu cair.
Masukkan 1 sudu kecil esen vanila + 1 sudu kecil garam. Kacau biar sebati. Ketepikan
6. Dalam bekas yang lain, masukkan 2 sudu makan tepung kastard dan bancuh bersama- sama 3 sudu makan air. Kacau sebati & masukkan ke dalam telur yang dah dikacau dengan susu cair tadi
Kacau sebati dan masukkan ke dalam air agar-agar.
Dalam bekas yg lain, masukkan tepung kastard dan bancuh bersama2 dengan 3 sudu makan air.
9. Inilah hasilnya.
Masukkan ke dalam telur yg dh dikacau sebati dengan susu cair tadi
Kacau sebati
Masukan dalam air agar2 laici tadi
Kacau perlahan
Sampai mendidih
Dah mendidih masukan laici. Kacau sebati dalam 10 saat terus off api
Masukkan dalam loyang atau acuan
Biarkan suhu bilik/ biarkan diluar selama 40 minit baru sejukkan dalam peti selama 3 jam
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...