Coklat memang diakui mempunyai banyak kelebihannya terutama jenis coklat gelap (dark chocolate). Bagi peminat coklat, rupanya nak makan coklat pun ada caranya yang tersendiri. Barulah dapat menikmati rasa coklat yang sebenar, sekaligus merembeskan hormon endorphins dengan sempurna yang boleh membuatkan kita rasa lebih tenang dan bahagia.Bukan setakat patahkan, masuk mulut dan kunyah sampai habis.

Untuk tahu lebih lanjut, boleh rujuk perkongsian daripada Encik Erman Taib ini.

“Ini Chef Amer, seorang pakar coklat. Beliau kongsi cara makan coklat yang betul.”

Aluhhhhh… Rupanya salah cara kita makan coklat selama ni.

Cara Old School Makan Coklat

Kalau ikut cara “old school” kita,

Langkah 1 – Beli
Langkah 2 – Bukak bungkusan
Langkah 3 – Patahkan kecil
Langkah 4 – Masuk mulut
Langkah 5 – Kunyah sampai habis

Iye betul. Semudah tu cara kita, dan kerana cara kita itu lah kita tak pernah faham nikmat sebenar coklat, dan tak pernah tahu beza coklat yang penuh gula, yang sedap, yang mahal dan super sedap mahal.

Baik. Ini Legendary Chef Amer berhati mulia kongsikan cara betul makan coklat.

Nah baca perkongsian beliau.

1) Coklat ada 3 jenis. Dark chocolate, milk chocolate dan white chocolate. Sebaiknya makan dark chocolate .

2) Kalau dark chocolate 99%, maknanya koko dan lemak koko tu 99%. Kalau dark chocolate 80%, maknanya koko dan lemak koko tu 80%,19% gula, 1% or less adalah lecithin, vanillin dan emulsifier.

3) Baca Bismillah, buka kotak coklat dan potong coklat. Letak coklat di tengah-tengah lidah.

4) Rapatkan lidah ke arah lelangit dan biarkan coklat melt sendiri dengan suhu badan kita sehingga coklat memenuhi ruangan lidah. Jadi semua rasa coklat akan bercampur. Masam, masin, pahit semuanya.

5) Kemudian baru lah signal akan dihantar ke otak dan endorphins dirembeskan. Kita rasa lebih tenang dan bahagia.

6) Jangan main ngap, kunyah dan telan sahaja. Rugi makan coklat gaya gini. Tapi kalau ada kacang, kunyah lah. Kalau tak, sampai setahun pun kacang tu tak lumat. Tercekik pula nanti.

7) Kalau masa coklat melt tu ada rasa ketul-ketul, maknanya koko tidak betul-betul fine. Kalau mulut rasa berminyak, maknanya butter yang digunakan dalam pembuatan coklat itu butter murah.

Selamat menikmati coklat semua. Semoga hari “cheat day” hari ni diserikan lagi dengan makan coklat yang betul.

MW: Wah menariknya.Baru tahu begini rupanya cara sebenar untuk menikmati rasa coklat sebenar.Boleh cuba nanti.

Baca Lagi Disini:
Senangnya Buat Kek Coklat Viral 4 Sudu, Kukus 20 Minit Siap! Hasilnya Memang Gebu Gebas

Coklat Peanut Butter Marble Bar 3 Bahan, Tak Perlu Bakar Tak Payah Kukus, 2 Jam Dalam Peti Sejuk Dah Boleh Makan

Sumber: Erman Taib