Sebenarnya walaupun dah bertahun-tahun berkahwin, pasangan suami isteri perlu cari waktu, luangkan masa berdua-duaan bersama-sama. Terutamanya hari istimewa seperti ulangtahun perkahwinan.

Tak kiralah bagaimana caranya pun sama ada keluar makan berdua, tengok wayang, jalan-jalan, mahupun sekadar berbual-bual mesra sebelum tidur. Namun jika ada bajet lebih, jadikan percutian bulan madu satu kewajipan diantara suami isteri setiap tahun dan wajib pergi berdua tanpa kehadiran anak-anak. Amalan ini mampu menyuburkan ikatan kasih sayang, cinta dan hubungan suami isteri.

Ingin merencana percutian bulan madu yang manis untuk dikenang pastinya perlu ada perancangan yang teliti.Pengalaman 30 tahun berkahwin dan merancang percutian bulan madu setiap tahun, Puan Mona Din yang merupakan seorang ikon usahawan wanita negara yang pernah mengendalikan lima perniagaan utama bersama suami sejak tahun 2004, iaitu Leesa Formula, Serenity Spa, Butik Hajaba, Butik Women of Jannah, dan KL International Hijab Fair (KLIHF) berbesar hati berkongsi tip percutian bulan madu untuk panduan bersama.

TIPS PERCUTIAN HONEYMOON / ANNIVERSARY TRIP

Alhamdulillah, asbab sejak kahwin 30 tahun yang dulu, saya & mr hubby telah merancang setiap tahun masa wedding anniversary kami wajib pergi bercuti berdua, tak kisahlah dalam atau luar negara dan Alhamdulillah semua impian tersebut betul-betul telah dapat dilaksana..maka sukalah saya nak share tips how to make a memorable honeymoon, untuk panduan semua.

1.Rancang 6 Bulan Awal

6 months before anniversary, mula buat planning. Tengok budget ada berapa. Kalau ada duit, boleh honeymoon ke luar negara. Kalau budget ciput, cukup bercuti dalam Malaysia saja.

2. Honeymoon Mesti Berdua

Belajar tinggalkan anak-anak sekejap, at least satu malam.
Kalau terpaksa bayar orang untuk jaga, bayarlah.

3. Pilih Hotel Ada Privasi

Pilih hotel yang kecil comel, ada privasi, yang bukan tumpuan ramai macam Hardrock hotel, sebab semak untuk honeymoon kalau suasana terlebih meriah, hilang nikmat syahdu suasana tenang.
Kalau boleh, cari boutique hotel, yang agak sunyi & private, dan mesti yang ada bath tub dalam bilik.

4. Pilihan Tempat

The best place for honeymoon, adalah samada di tepi laut, atau di pinggir tasik, atau di atas bukit, yang bercuaca sejuk.

5. Dekorasi ‘Honeymoon’ Di Bilik

Masa booking hotel, maklumkan yang kita datang for honeymoon.
Minta ( insist ) depa sediakan sepotong kek yang bertulis happy anniversary, katil yang ada angsa sepasang ( ni deco paling common semua hotel buat for tempahan honeymoon), minta petal roses di tabur di katil & bath tub.

Ni semua wajib ada. Cakap kalau depa tak boleh buat free, tell them we will pay. (Tapi selalunya dapat free je).

Kalau kita pi overseas, contoh 3 malam, kalau boleh tiap-tiap malam booking tidur hotel berbeza. Dan di setiap hotel, request perkara yang sama di sediakan, seperti di atas. (Jadi kita akan dapat mood honeymoon yang berterusan sepanjang percutian. Juga dengan cara ni, kita dapat rasa pengalaman yang berbeza di hotel yang berbeza.. best sangat tau).

6.’Booking’ Candle Light Dinner

Sebaik check-in, terus buat booking siap-siap untuk candle light untuk dinner malam tu.

Minta diaorang tunjukkan / cadangkan few lokasi romantis yang terbaik di hotel, then kita decide kat mana kita nak. Bila dah decide tempat, minta menu, pilih & order siap-siap juadah apa kita nak makan malam nanti.

IKLAN

Bagitau depa tepat jam 8 mlm kita akan turun.
Masa tu meja, lilin, bunga, sepotong kek & food yang di order mesti dah siap tersedia.

So, dressup lawa-lawa sikit, both pakai putih ke, enjoy your romantis candle light dinner ..!

7. ‘Private Breakfast’

Malam tu juga ( or masa check-in ), inform them you wanna have private breakfast, tak nak buffet, request for ala carte, samada dalam bilik ( kalau bilik cantik la), atau somewhere privacy macam kat terrace tepi pool, sebab you datang honeymoon / anniversary, selalu hotel akan layan je.

8. Berendam Dalam Bathtub Berdua

Sebelum / selepas dinner, kalau bilik ada bathtub, berendam berdua dalam hot water, best intimate moment, inshaAllah.

9. Buat ‘Treatment’ Sama-Sama

Esok after breakfast, jalan-jalan dalam compound hotel,
pi spa, buat any treatment sama-sama, busuk-busuk pun buat massage for two, request bilik yang sama massage bed next to each other.

10. Nikmati Masa Berdua

Masa bcuti honeymoon / anniversary, jangan sibuk hal-hal shopping. Jangan buat macam pi tour berkejar ke sana ke mari & balik hotel hanya dah malam. Ingat, kita bukan datang melancong, tapi kita datang nak bercuti berbulan madu.

Konsep bercuti mesti santai, mesti banyak berehat menikmati keindahan alam cara penuh rilex, berdua-duaan tanpa bekejar ke sana kemari.

IKLAN

11.Pilih Tempat Romantis

Kalau mahu pergi sightseeing, pilih only few places yang romantis, kalau boleh setiap tempat yang disinggahi ada cafe, cuba cari masa duduk minum-minum teh & kongsi sepotong kek, sambil menikmati keindahan dan keistimewaan tempat itu.

bulan-madu

12. Upah Pemandu

Kalau boleh juga, hire kereta yang ada driver, yang kita boleh duduk bersandar di belakang berpegangan tangan, yang boleh bawa kita berdua melawat area-area yang kita sendiri decide to visit & to stay sana berapa lama kita suka, so tak payah cepat-cepat mengejar masa yang akhirnya mungkin boleh hilang keseronokan berhoneymoon.

13. Lokasi Dekat

Tempat untuk honeymoon / anniversary, kalau boleh tak payah jauh-jauh sangat, sebab long hours dalam flight & transit, akan sangat meletihkan, kecuali kalau percutian anda lama, more than a week, then ok. Tapi kalau tempoh singkat, hanya 2-3 malam, cukuplah tempat yang 2-3 jam dalam flight, tak buang masa.

Indonesia Destinasi Berbulan Madu Terbaik

The best place to honeymoon, pada pendapat peribadi saya, adalah Indonesia!! Ini kerana, negaranya sangat besar, sangat banyak places yang boleh kita pilih untuk pergi.

Selain itu, resort-resort eksklusif di sana, tersangat banyak! Kadang-kadang boutique hotel yang kecil pun dah sangat cantik, serta menyediakan layanan peribadi yang sangat eksklusif, tanpa kos yang mahal.

Begitu juga, lenggok melodi bahasanya seperti “ Silakan ibu, silakan bapa..” sudah cukup untuk kita merasakan seperti layanan 5 bintang.

Selain itu, mudah mendapat halal food. Citarasa mereka sangat hampir dengan citarasa kita. Kerana itu, kita boleh enjoy masa-masa berhoneymoon dengan menikmati sajian-sajian yang berhidang cantik, dan lazat. Ini dapat mnambah rasa bahagia kala berbulan madu.

IKLAN

Setiap tahun, tukar tempat honeymoon.Saya dulu bermula dengan Medan, kemudian Padang, kemudian Bandung, kemudian Phuket, kemudian Bali, kemudian Jogja, kemudian Surabaya, kemudian Bali semula.

Sepuluh tahun pertama, saya hanya bhoneymoon negara-negara jiran terdekat saja. Bila dah makin lama, jika ada rezeki lebih, baru bercuti semakin jauh, dan semakin lebih tempoh masa.

My favorite honeymoon places, Bali, Bandung & Jogja. Jangan menginap dalam bandar, ambil hotel-hotel yang outcircuit sikit, sebab hotel di sana sangat banyak, semua best-best, semua has its own aura & persona, tak pernah jemu pergi lagi & lagi.

Itu antara pengalaman saya.
Semoga bermanfaat buat yang mahu mencubanya.

Mesti Baca:Wahai Suami Penting Luangkan Masa Berdua-Duaan Dengan Isteri, Ini 5 Kelebihannya!

Baca Lagi Di Sini:Suami Isteri Kena Ada ‘We Time’. Inilah Masa Nak Luah Perasaan Yang Terbuku

Artikel Menarik:Mona Din Kongsi Cara Buat Sendiri Baja Home Made Suburkan Tanaman, Guna Bahan Dapur!

Mingguan Wanita: Semoga perkongsian tip percutian bulan madu ini bermanfaat bagi pasangan yang ingin pergi berbulan madu. Bahagia kita yang cipta. Paling penting kena cari masa dan luangkan waktu berdua, tanpa anak-anak untuk mengeratkan lagi hubungan diantara suami isteri.

Sumber: Mona Din

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita