anak autisme

Dalam ramai yang reda membesarkan anak autisme, ada juga yang tidak begitu sabar. Macam-macam pengalaman mak ayah kena lalui sepanjang membesarkan anak autisme, tapi terpulanglah pada mak ayah dan penjaga untuk menerima anak istimewa ini.

Tak dinafikan ada yang bersikap negatif terhadap anak autisme dengan membuli mereka mungkin kerana konflik dalam diri sendiri tidak dapat menerima tanggungjawab dikurniakan anak sebegitu, disalahkan pula anak tersebut, dimarahi, dipukul serta tidak dibelai dengan kasih sayang.

Malah adanya konflik rumah tangga mungkin disebabkan oleh anak itu mahupun sebenarnya konflik itu sudah pun tercetus sebelum kehadiran mereka.

Untuk selami dunia keluarga yang ada anak autisme, baca perkongsian saudara Aiman Amri ini…

Ramai yang share video @AdamAutismFamily itu dan ramai juga yang tag saya, termasuklah kakak saya sendiri haha.

Terima kasih. Saya anggap ini sebagai tanda anda mula menerima dan mengiktiraf kerjaya saya sebagai Autism Therapist.

Ya, benar seperti digambarkan. Memang begitulah suasana apabila berhadapan individu Autistik yang sedang tantrum atau meltdown (ada beza ya!)

Tetapi ada beberapa perkara anda perlu tahu…

1. Bukan semua jenis meltdown bersifat agresif sebegitu. Itu dipanggil “Externalised Behaviour”, berbeza dengan “Internalised Behaviour”, meltdown nya bersifat lebih pasif, menyendiri, tak mahu berinteraksi dll.

Mudah kata konsep bagi kita senang faham, beza antara “mengamuk” dan “merajuk”.

2. Meltdown ini terjadi kerana tekanan yang melampau pada diri seseorang. Bagi individu Autistik, boleh jadi kerana “sensory overstimulation”, kerana sensitiviti deria mereka tak sama seperti kita. Jadi, informasi deria yang dihantar ke otak mereka, berlebihan dan membawa sehingga meltdown.

Konsep mudah faham, gelas mereka dituangkan air sebaldi, maka sudah tentu air akan melimpah ruah, kan?

IKLAN

3. Apa yang dialami oleh keluarga mereka, itu semua benar. Bukan lakonan, bukan minta simpati, tetapi realiti. Memang begitu bagi kes sesetengah individu Autistik dan keluarga mereka.

Saya gembira memerhatikan sokongan dan bantuan yang diberikan kepada Adam oleh keluarganya yang sangat menyayanginya.

Tiada stigma “anak nakal”, tiada stigma “tak pandai didik anak”, tetapi semuanya diberi respons dengan ilmu dan kemahiran. Saya percaya, kemahiran keluarga Adam bukan datang dalam satu malam.

Terima kasih juga kepada adik paling bongsu kerana sentiasa jadi perakam setia, ketika ibu bapanya sedang berhadapan dengan Adam. Tanpa adik bongsu itu, kita semua tak dapat tonton video sebegitu.

4. Jangan samakan seorang individu Autistik dengan individu Autistik yang lain. Kondisi ini dibawah satu spektrum, maka setiap daripada mereka mempunyai ciri-ciri tersendiri.

Hanya kenal seorang Autism, bukan bermakna kita pun tahu bagaimana kondisi Autism. Idea kasar, ya, tetapi bukan terus pukul sama rata semua Autism begitu.

Sama saja konsepnya dengan populasi dunia kita.

IKLAN

Hanya sebab kita kenal seseorang pelajar daripada sekolah ini berperangai sebegitu, mempunyai cita-cita itu dan ini, tak bermakna apabila kita jumpa pelajar sekolah sama tetapi kelas lain, berperangai sama dan personaliti serupa.

Autism ialah sebuah spektrum. Ia luas.

5. Saya kagum dengan keluarga Adam, kerana video-video mereka, banyak membawa Adam ke dunia luar, contohnya pergi kedai Sketchers, makan spageti, masuk Uniqlo dan lain-lain.

Bagi sesetengah individu Autistik, keluarga mereka jarang membawa keluar rumah atas faktor:

– Rigid si anak (hanya boleh duduk di kawasan yang sudah familiar)

– Keselamatan si anak dan orang sekeliling (kerana mengendalikan tingkahlaku tantrum/meltdown di kawasan awam merupakan cabaran dan perlukan pengalaman)

– Si anak mempunyai deria yang amat sensitif (terutama pendengaran) dan tak mampu untuk berada dalam majlis keramaian

IKLAN

Kerana faktor ini juga, ada sesetengah keluarga yang tak dapat ke kenduri kahwin saudara mara, sambutan aqiqah sepupu, atau apa-apa majlis keramaian, atas faktor anak mereka Autistik.

Saya kagum melihat keluarga Adam.

Saya berterima kasih kepada insan-insan sebegini, seperti pelakon Zarina Zainuddin, Adam Autism Family, Fynn Jamal dan ramai lagi, kerana berkongsi mengenai kesedaran Autisme.

Pengalaman dan perkongsian saya sebagai Autism Therapist amat terhad, kerana ada isu kerahsiaan klien, dan banyak informasi bersifat teori (kerana praktikal lebih sesuai dikongsikan face-to-face).

Semoga dengan munculnya golongan-golongan sebegini, membantu untuk menyebarkan lagi kesedaran mengenai Autisme di Malaysia.

Saya juga harap satu hari nanti, saya dapat berjumpa dengan insan-insan yang disebutkan ini.

Insya Allah.

“Autism does not come with a manual, but it comes with parents who never give up.”

With Love,

Aiman Amri
BSc in Psychology – University of Nottingham
Autism Therapist – Founder of Aiman Psikologis

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI