Papadom merupakan sejenis keropok nipis dan rangup yang berasal dari India. Biasanya papadom dihidang bersama nasi berperisa seperti nasi beriyani, nasi minyak, nasi tomato dan sebagainya melengkapkan hidangan.
Sebenarnya mak-mak boleh buat sendiri papadom ini dirumah. Lebih terjamin kebersihan dan status halalnya kerana kita buat sendiri. Malah saiznya juga boleh mengikut citarasa dan pilihan sendiri.
Boleh cuba buat sendiri Papadom seperti yang dikongsikan oleh Encik Roslan Mamak Haji ini. Memang mudah hanya guna 4 bahan.
Bahan-Bahan:
500gm kacang tosai, ditepungkan atau beli terus tepung kacang tosai.
1/2 sudu kecil jintan putih.
1/2 sudu kecil rempah ajowan / lemuju. Biasa digunakan dalam Muruku
1/4 sudu kecil baking powder.
garam ikut rasa sendiri.
Cara Membuat:
1. Adunkan semua bahan-bahan di atas dalam sebuah bekas.
2. Buatkan doh yang agak keras dengan tambahkan sedikit demi sedikit air. Kita kena kurangkan air seberapa yang boleh untuk papadom cepat kering.
3. Selepas buat doh, tutup bekas doh tersebut dan biarkan doh di dalamnya selama 2 jam.
Ads
4. Selepas dua jam, masukkan sedikit minyak masak dan lenyekan(tumbuk) dengan anak batu lesong sehingga doh yang agak keras tadi akan menjadi lembut.
5. Jadikan bebola kecil untuk dileperkan seperti roti capati dan saiz mengikut saiz yang anda yang di kehendaki. Jangan tebal seperti capati pulak. Agak ketebalan seperti papadam yang kita beli dikedai sebelum digoreng.
6. Sekiranya semasa leperkan, doh melekat boleh gunakan sedikit miyak dan sapu bekas peleper.
7. Kepingan papadam yang terhasil perlu dikeringkan di panas cahaya matahari selama dua hari.
Ads
Info Ekstra!
Jangan keringkan terlampau sangat nanti papadom anda boleh retak. Anda boleh gunakan berbagai cara.
Mustahak ialah doh. Kalau tak reti nak lenyek bulat, masukkan dalam mesin buat pasta dan jadikan papadom Malaysia. Kita buat dia bukan dia yang buat kita.
Ads
Selamat Mencuba!
Mesti Baca:Ini Sebab Bahaya Makan PAPADOM, Terlebih Ambil Boleh Buat Perut Berangin
Baca Lagi Di Sini:Memang Layan Makan PANI PURI, Sedap Sangat Rasa Pedas, Masam, Manis!
Artikel Menarik:
Mingguan Wanita: Menariknya. Mudah je nak buat ‘papadom’ ikut resipi ni. Hanya guna 4 bahan je. Lebih terjamin kebersihan dan halalnya bila kita buat sendiri.
Susu pekat manis boleh dikatakan barang ‘wajib’ setiap kali membeli barangan keperluan dapur. Untuk membuat minuman yang bersusu, kuih muih dan sebagainya. Harga satu tin susu pekat manis ni, boleh tahan mahal jugak harganya.
Buat mak-mak yang selalu guna susu pekat manis ni, sebenarnya boleh buat sendiri je susu ini di rumah.Hanya guna 4 bahan. Cukup mudah dan lebih menjimatkan, tak perlu lagi beli di kedai.
Jom ceduk resipi susu pekat manis yang dikongsikan oleh Syazwani Bakhari ini;
“Terima kasih yang sudi berkongsi resepi *SUSU PEKAT MANIS HOMEMADE* Jimat, tak payah beli dah hat dalam tin lepas ni. Selamat dan dijamin bersih. Sekali buat dapat banyak pula tu.”
Bahan-Bahan:
1 cawan air panas
½ cawan marjerin
2½ cawan gula halus
300g susu tepung
Cara Membuat:
1.Masukkan air panas, gula, marjerin dan susu tepung ..blend je semua sampai halus.siap!
p/s: Kalau kurang manis campur gula lagi kalau cair letak lagi susu tepung. Adjust ikut nak takat mana, cayaq ka pekat.
Selamat Mencuba! Semoga perkongsian ini bermanfaat.
MW: Senang je rupanya nak buat susu pekat manis sendiri di rumah. Tak payah lagi nak beli kat kedai malah lebih jimat!
Popia Nestum + Horlicks ni senang sangat nak buat, guna empat bahan je. Ni menu raya popular terutama mak-mak yang ramai anak kecil. Kalau makan sambil tengok tv, memang layan habis. Sekejap je licin sebalang. Jom cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Intan Yuhasnida, setiap tahun dia wajib buat. Bukan anak je, suami pun suka.
Resipi Popia Nestum + Horlicks
Bahan-bahan:
3 sudu besar nestum Original} dikisar halus
1 ½ sudu besar Horlicks Original/ susu tepung} dikisar halus
3 sudu besar gula} dikisar halus
1 paket kulit popia
Minyak untuk menggoreng
Cara membuat:
1-Kisar nestum, horlicks dan gula sehingga halus. Boleh juga gantikan horlicks dengan susu tepung. Kadang pernah je tak perasan masa nak buat Horlicks habis, jadi guna je susu tepung anak. Tetap sedap, lemak-lemak gitu. Bila dah siap kisar semua, ketepikan bahan ni.
2-Potong kulit popia kepada 4 bahagian. Kemudian, ambil satu bahagian, potong kecil-kecil.
Panaskan minyak, goreng kulit popia dengan api sederhana. Bila dah garing atau keperangan, angkat dan toskan. Jangan leka ye, kulit ni nipis dan cepat garing. Dah siap goreng ketepikan.
Bila kulit dah sejuk, campurkan dengan horlicks, gula dan nestum yang dikisar tadi. Gaul sebati. Siap untuk dimakan seisi keluarga. Memang superb resipi legend ni, tak payah nak bakar-bakar guna oven bagai. Confirm anak-anak dan suami suka.
5.Kalau bahan kisar lebih, jangan buang ye. Letak dalam peti ais, esok goreng kulit popia gaulkan je dengan bahan kisar tu. Boleh buat stok 2 ke 3 hari. Biasanya untuk sukatan di atas, boleh dapat 2 ke 3 balang, ikut saiz balang.
Buat mak-mak yang ada masalah anak payah nak makan sayur, mungkin boleh cuba resipi kobis bunga goreng rangup ni. Bila disalut dengan tepung suji dan digoreng rangup, teksturnya jadi macam popcorn. Ia boleh dimakan dengan nasi atau makan begitu sahaja. Anak-anak mesti suka.
“Bunga kobis goreng krup krup. Boleh sediakan untuk makan bersama nasi atau jajan untuk anak anak nikmati waktu petang.”
Bahan-Bahan:
Kobis bunga
Sedikit serbuk cili
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk ketumbar
8 sudu tepung jagung
6 sudu tepung beras
garam and gula
2 sudu tepung suji
Daun Kari
Cara Membuat:
1. Basuh bersih dan potong kobis bunga.
2. Letak sedikit serbuk cili.
3. Tambah sedikit serbuk kunyit.
4. Kemudian sedikit serbuk ketumbar.
5. Selepas itu, tambahkan pula tepung jagung,tepung beras, garam dan gula. (Boleh masukkan perencah ayam atau aji kalau suka) Saya buat vegetarian pun sedap takde perencah.
6. Renjiskan dengan sedikit air dan gaul sebati.
7. Masukkan pula tepung suji.
8. Bunga kobis yang disaluti tepung suji.
9. Goreng dengan minyak.
10. Goreng daun kari dan tabur di atas.
Siap! Bunga kobis goreng sedia dihidang.
Info Ekstra!
Tepung suji berfungsi bagi ranggup dan tekstur timbul timbul kasar kasar sikit…macam popcorn
MW: Menariknya resipi bunga kobis rangup ni. Anak-anak yang tak suka makan sayur pun, mesti boleh suka bila mak-mak goreng macam ni. Nampak macam popcorn. Daripada bagi jajan yang tak sihat buat anak, lebih baik bagi sayur macam ni.
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...