Mudah sangat rupanya mak-mak boleh buat tauhu kering atau fucuk sendiri di rumah. Hanya menggunakan air soya segar tanpa gula.Bukan apa, bila buat sendiri, lebih terjamin tahap kebersihannya, halal malah hilang segala keraguan dari segi cara pemprosesannya. Masak tumis air letak telur dan kentang pun dah cukup sedap! Namun ada caranya supaya fucuk ni lebih cantik kejadiannya. Kena masak guna teknik ‘Double Boil’.

Boleh ikut cara yang dikongsikan oleh Puan Siti Zara’s ini sebagai rujukan;

Antara hikmah pandemik ni, kita dapt belajar benda baru. Alhamdulillah dah terror buat fucuk. Lebih yakin, halal dan bersih.

Caranya :

1. Kacang soya rendam semalaman dan buang kulit (tak dapat buang semua pun ok, yang penting 50% dapat buang kulit). Kemudian kisar soya, nisbah air 1:2. Tapis airnya.

2. Air soya yang telah direbus masak. Boleh guna apa-apa bekas periuk. Pastikan api sentiasa terpasang. Api sederhana. Saya guna bekas makanan buffet, double boil hasilnya lagi cantik.

3. Permukaan air soya tu akan jadi mengeras dan boleh angkat dengan lidi sate yang panjang tu.

4. Kemudian jemur dia. Hehe dah macam jemur tuala. Biar sampai kering betul. Kemudian ulang proses tadi sampai dapat banyak.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini :
Homemade FISH CAKE Bersih & HALAL, Kos Tak Sampai RM20 Boleh Dapat 7 Jenis!

Mingguan Wanita : Mudah je caranya nak buat Tauhu kering atau fucuk ni. Bila buat sendiri lebih yakin halal dan bersih. Boleh cuba nanti ikut cara yang dikongsikan ini.

Sumber : Siti Zara’s

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

IKLAN

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

 

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

 

IKLAN

 

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita