Ramai yang suka mengambil gambar namun hanya tersimpan dalam handphone dan tak di ‘print out’. Bila memori ‘handphone’ penuh, gambar-gambar terpaksa dibuang atau bila handphone bermasalah, habis semua memori dan gambar-gambar hilang. Sebenarnya kita boleh juga cedok idea buat frame gambar memori keluarga dan ‘Batten Wall’ sendiri di rumah, Kos hanya RM262!

Buat macam ni, segala kenangan manis memori bersama keluarga dapat dilihat selalu malah mencantikkan lagi sudut dekorasi rumah.

Boleh ikut idea yang dikongsikan oleh Puan Atilia Aida ini.

Suami nak buat frame gambar memori keluarga since gambar dalam handphone penuh tapi tak pernah print out. Saya pulak teringin nak batten wall. So, bergabung idea terhasil lah “memory lane” ni. Berminggu jugak la sebab ada anak kecik & both kerja. So, buat sikit-sikit maka siaplah jugak.

Lampu tu kami decide diy masukkan puck light ke dalam rail light sebab tak nak wiring baru. Pakai puck light just guna remote ja.

Total Kos:

MDF board = RM 44.00
Gam X bond = RM 7.00
Filler = RM 7.00
Wainscoting untuk frame = RM 17.00
Plywood untuk frame (5.2mm thk) = RM 21.00
Cuci gambar = RM 51.00 (200pcs)
Stack it (tape untuk tampal gambar ke frame) = RM 5.00
Cat Nippon matex 1L = RM 20.00
Rail light = RM 70.00
Puck light = RM 20.00

TOTAL= RM 262.00

Nanti kalau rajin tukar-tukar la gambar tu 6 bulan sekali ka, setaun sekali ka. yang dicabut tu simpan masuk frame. Jadi gambar-gambar dalam fon tu tak la tersimpan beku di situ ja kan. nanti boleh anak-anak tengok.

JAWAPAN
Link puck light https://invol.co/cl7jf1b
Link rail light https://invol.co/cl7jf1z

Saya tak buat wiring untuk lampu. Saya masukkan puck light dalam rail light. Sebenarnya tak muat. Tapi saya buka puck light kemudian trim tepi chip board so bagi muat masuk dalam rail light.

Gambar lomo size, lebih kurang size IC. Saya print kat sini Startice Photo
Untuk batten yang atas sekali tu saya guna size 1 inch lebar, tebal 9mm.

Gambar Sebelum

Lepas siap pasang mdf board. Mencabar jugak ya sebab dinding tak sekata.

Gambar DIY frame tak da. Ni just letak gambar atas plywood. Plywood beli balik potong sendiri ikut size dinding.

Siap cat frame. Pilih gambar paling menarik letak bahagian bawah sebab anak senang tengok . Tampal gambar guna tack it.

IKLAN

Try letak kat dinding. Dah excited time ni. Tapi anak pulak mintak dukung selalu sebab nak tengok gambar.

Siap gantung frame gambar gantung pakai tali ja. Kalau pakai dawai halus lagi bagus.

Diy Lampu. On pakai remote puck light.

100% complete

Dah siap!!

IKLAN

Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
DIY Kusyen Kerusi Lama Jadi Baru, Tak Perlu Buang Dan Jimat Belanja

DIY Siling Bilik Rumah Kampung Pakai Besi ‘Batten’ Nampak Kemas, Mudah Selenggara!

DIY Penyidai Baju Bertingkat Guna Paip PVC, Mudah Buat & Jimat Ruang!

Mingguan Wanita: Menarik idea yang dikongsikan ini. Gambar-gambar banyak dalam ‘handphone’ tu boleh ‘print’ dan ‘frame’ kan macam ni. Dapatlah menyimpan kenangan manis gambar keluarga dan sekaligus mencantikkab sudut dekorasi rumah.

Sumber: Atilia Aida

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:

IKLAN

Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 019632875

Mingguan Wanita boleh diikuti di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita

FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak

Website: https://www.mingguanwanita.my/

Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en

Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita