Buang Jeritan Mahu Pun Paksaan, Nak Anak Tekun Ciptalah Roh Belajar Dalam Rumah Sendiri

Ada cara nak beri anak seronok belajar mahupun solat ketika berada di rumah. Caranya sediakan ruang khas untuk anak-anak melakukan dua ibadat tersebut.

Inilah yang dipraktikkan oleh Ainizal Abdul Latif dalam membimbing anak-anaknya agar seronok belajar tanpa paksaan. Sediakan dua ruang khas, yang mewujudkan roh belajar di tempat tersebut. Ikuti perkongsian beliau.

 

Buang Jeritan Mahu Pun Paksaan, Nak Anak Tekun Ciptalah Roh Belajar Dalam Rumah Sendiri
Puan Ainizal Abdul Latif

Mencipta Roh Belajar Dalam Rumah Sendiri

Saya sudah berpindah rumah beberapa kali. Namun setiap kali pindah, ada 2 ruang yang saya akan pastikan bersama suami perlu DI WUJUDKAN selain ruang asas seperti ruang tamu, dapur dan bilik, iaitu :

1) Ruang khas untuk belajar.
2) Ruang khas untuk solat / ibadah.

Ruang ini saya wajibkan untuk diwujudkan walaupun tidak besar dan luas. Apabila ruang ini di wujudkan, dan kita gunakannya secara konsisten, ia akan menghasilkan roh dan semangat yang menarik dan selesa untuk kita membuat aktiviti yang sama berulang kali setiap hari.

IKLAN

Mereka juga akan berubah mind set apabila berada di ruang khas mereka ini. Mereka tahu tugas mereka, melakukan tugasan tanpa di suruh-suruh dan dengan pengawasan yang minimal.

Kita ambil contoh mudah, ruang kerja yang kita gunakan setiap hari atau tempat tidur yang tidur setiap hari. Jika satu hari kita diminta untuk menukar ruang tersebut, pasti wujud ‘mood’ yang berbeza dan tidak selesa.

Kadang kala kita sukar tidur apabila hari pertama tidur di hotel atau homestay yang belum pernah kita tiduri sebelum ini. Begitulah halnya anak-anak yang hari ini belajar di sofa, esok di depan televisyen, lusa atas katil di dalam bilik, dan seterusnya di ruang yang berbeza di dalam rumah.

Mereka rasa tidak selesa, belajar di tempat yang selama ini mereka gunakan juga untuk tidur, makan atau menonton televisyen. Roh belajar tidak ada di situ.

IKLAN

 

Buang Jeritan Mahu Pun Paksaan, Nak Anak Tekun Ciptalah Roh Belajar Dalam Rumah Sendiri

Latih Fikiran Anak Dengan Tauladan Bukan Paksaan

Jadi, tidak hairanlah mengapa ramai ibu bapa yang datang kepada saya dan memberitahu, anak-anak sudah ada mind set belajar hanya di sekolah sedangkan rumah ialah tempat mereka bermain, berehat dan bersuka ria. Buka buku hanyalah untuk melakukan kerja sekolah sahaja.

IKLAN

Berbeza jika kita wujudkan ruang ini, mereka faham, di dalam rumah, apabila mereka memasuki ruang ini, mereka akan ada tugas dan tanggungjawab belajar yang konsisten seperti juga mereka melakukan aktiviti makan, tidur dan bermain.

Namun, penglibatan dan contoh dari ibu bapa juga perlu ditunjukkan bagi menggalakkan mereka sama-sama termotivasi dengan aktiviti ini. Pemikiran mereka masih perlu dibentuk dengan tauladan bukan paksaan.

Moga perkongsian ini menjawab soalan ibu bapa kepada saya bagaimana saya menarik minat anak-anak dan kita sendiri sebagai ibu bapa untuk konsisten belajar di rumah tanpa menggunakan pendekatan jeritan dan menyuruh-nyuruh mereka belajar.

Jika berkesempatan, nanti saya kongsikan pula, bagaimana dengan mewujudkan ruang solat dan ibadah pula memberikan ruh berdoa yang luar biasa di kalangan anak-anak.

Sumber/Foto : Ainizal Abdul Latif

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI