Badan rasa lenguh dan kerap sendawa, apatah lagi apabila melihat orang lain mengurut badan, secara automatik mulalah sendawa. Itu maknanya badan kita banyak angin. Kadang-kadang, penat dengan sendawa tapi ia boleh memberi kelegaan pada badan.
Salah satu cara untuk buang angin adalah mengurut, namun biasanya mengurut hanya untuk sebulan atau dua tiga bulan sekali. Macam mana kalau nak buang angin yang memang membuatkan anda tidak selesa.
Jadi, perkongsian daripada Husna Azlan ini boleh membantu. Dengan hanya minum sahaja, mudah-mudahan ia dapat membantu mengeluarkan angin dalam badan.
Selalu rasa tak sedap badan? Kalau rasa lenguh-lenguh, sengal-sengal nak sendawa tapi tak lepas, kaki rasa tak selesa, sebu. Badan korang mesti dipenuhi angin
Ads
Ini antara tanda-tanda badan banyak angin: 1. Rasa lesu/letih/tidak bertenaga. 2. Selalu rasa kebas/lenguh/sengal. 3. Tapak tangan/kaki berasa sejuk. 4. Selalu menguap/mudah mengantuk. 5. Sukar bernafas/nafas pendek. 6. Rasa ketegangan di tengkuk dan pinggang.
Ada tak simptom-simptom ni, kalau ada elok sangat buat resipi ni, lepas tu angin kalau keluar macam belon angin pecah.
Angin medu ni ialah angin kotor yang terperangkap dalam badan kita. Angin kotor biasanya datang dari makanan yang berangin (makanan yang hasilkan gas semasa lalui proses pencernaan dalam badan kita).
Bila angin medu menyerang, kita akan rasa tak selesa, sebab tak boleh nak keluarkan angin tu dan rasa tak lega lega.
Ads
Petua untuk buang angin yang paling mujarab ialah dengan meminum air halia. Tapi Hus tahu, mesti ramai yang tak lalu minum air halia begitu saja. Jadi, Hus nak kongsi, macam mana cara nak buat minuman halia yang sangat sedap, tapi angin dia ermm. Double triple keluar! Hehe.
Bahan-bahannya: Sekotak susu (brand apa pun boleh ) Halia (besar ibu jari) lebih kurang 3-4 cm Halia nie ikut ketahanan tekak, kalau nak kaw kaw punya dan pedas masuk banyak sikit. kalau setakat 3-4 cm tak rasa apa-apa pun tapi tetap berkesan.
Cara Membuat: Hiris halia tadi nipis-nipis reneh dengan susu tadi sampai mendidih atas api perlahan. Taraaaa sedia diminum.
Seeloknye minum ketika susu masih suam dan kesan adalah serta merta, memang sendawa dan kentut non stop .
Boleh diminum oleh:
Lelaki dan wanita, ibu mengandung dan menyusu pun boleh tapi jangan letak halia banyak, cukup 2-3 cm ja.
Ibu berpantang yang bentan
Sembelit
Angin disebabkan gastrik
Nak buang water retention berlebihan dalam badan pun boleh.
Petua ni sangat berkesan, bila-bila pun boleh minum. Pagi ke petang ke malam ke ikut korang rasa tak selesa tue. Seminggu 2-3 kali pun ok.
Resipi Mudah Rice Paper Dumplings SEDAP, Kukus Atau Goreng Pun Boleh!Mudah je nak buat Rice Paper Dumplings sendiri di rumah. Malah sesuai boleh jadi menu diet juga. Nak kukus atau nak goreng pun boleh, ikut citarasa sendiri.
Boleh cuba resipi mudah Rice Paper Dumplings sedap yang dikongsikan oleh Shaa Zainolini sebagai panduan;
Bahan-Bahan:
Ayam/Daging kisar
Bawang Holland/Besar
Bawang Putih
Daun Sup & Bawang
Carrot
Kubis
Serbuk perasa Maggi
Garam secukup rasa
Sos Tiram
Lada Sulah
1 Sudu Besar Tepung Jagung
Cara Membuat:
1. Satukan kesemua bahan-bahan dan gaul sebati. Tak perlu masak.
2. Basahkan Rice paper supaya tak pecah dan senang balut, kemudian gulung/balut seperti biasa.
3. Boleh terus dikukus atau digoreng.
Info Ekstra!
Lepas balut terus kukus.. tak koyak, cumanya kena berhati-berhati bila pegang/angkat supaya tak melekat kat periuk kukus tu.. basahkan sikit bahagian bawah dumpling.
Kalau takda chili oil, boleh cicah dengan Sos Thai.
Mudah sangat jika nak buat Almond Crunchy Chocolate ini hanya guna dua bahan iaitu coklat dan badam. Tak perlu susah payah nak uli doh dan terap buat adunan. Kacau atas dapur, sejukkan dalam peti sejuk sekejap dah boleh siap.Sesuai juga buat yang suka kudapan jenis kekacang berbanding adunan tepung.
Menurut pemilik resipi Puan Farhan Hani, walaupun modalnya besar sikit dalam RM33 tapi sedap dan berbaloi serta sesuai untuk jamu keluarga.Boleh dapat dalam 110 biji ikut adunan ini.
Bahan-Bahan :
Badam 500gm (terpulang nak guna yang jenis hiris panjang @ slice)
Coklat masakan Beryl’s 500gm
Cara Membuat :
1. Bakar badam tu dulu (utk bagi crunchy). Saya bakar almond tu dengan suhu 150°c masa 20 minit (bergantung pada oven masing2 ye). Untuk yang tiada oven boleh sangai atas dapur (sangai tanpa minyak) dengan api sederhana dan sejukkan badam.
2. Cairkan coklat dengan kaedah double boil.
3. Bila coklat dah cair dan sejuk ckit, boleh masukkan badam yang dibakar tadi, gaul sampai sebati. Pastikan semua badam bersalut coklat.
4. Masukkan badam kat dalam paper cup kecil. Boleh guna sudu kecil. Selepas tu susun dalam bekas dan sejukkan dalam peti ais kat bahagian sejuk beku selama 5 minit. Siap!!
MW: Mudah sangat resipi ni. Sesuai buat mak-mak yang tak berapa pandai buat biskut yang kena uli doh tepung. Anak-anak pun boleh tolong sekali nanti.Yang pastinya gerenti sedap.
Wah Sedapnya! Resipi Sup Tulang Stail India Istimewa Chef Adu, Berpeluh Menghirup Kuah Sup. Perkongsian air tangan dari chef terkenal, Chef Adu Amran sememangnya nampak lazat.
Menu air tangan yang dikongsi di akaun Instagramnya memang nampak sedap belaka.
Pada mak-mak yang masih ada baki daging korban, bolehlah cuba resipi enak tapi ringkas dari Chef Adu ini.
Wah Sedapnya! Resipi Sup Tulang Stail India Istimewa Chef Adu
Menerusi sepotong video yang dimuat naik, Chef Adu berkongsi resipi istimewa dari datuknya yang berketurunan India.
Sup tulang ini akan bertambah sedap kalau ditambah dengan sedikit sambal kicap. Memang berpeluh menghirup kuah sup.
Sup Tulang Stail Arwah Atok Ilyas
Bahan – bahan
Untuk 4 org mkn
1 kg tulang lembu atau tulang kambing pun Sedap.
Bahan untuk dikisar
1 sudu besar Ketumbar – sangai
1 sudu besar jintan putih – sangai
1/2 sudu besar jintan manis – sangai jua!
3 inci halia
2 sudu besar tangkai/akar ( basuh dulu ) pokok Ketumbar
2-3 biji lada hijau
Bahan tumis
1 genggam ( budak 3 tahun ) rempah tumis
9 biji bawang merah
5 luas bawang putih
4 sudu rempah Kurma @babasandu – campur air
Minyak Sayur 1/2 senduk
Minyak biji sawi ( takde gi beli ) 1/2 senduk
Bahan-Bahan Lain
4 biji kentang ( kira sebiji sorang lah ) – potong lah cara mana pun asal Jgn kecik nau
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...