Bila Tak Berkira Bayar Bil Bersalin Isteri RM20K, Rezeki Dr Say Silih Berganti

Isteri Dr Say, Dr Azura Abas sudah pun selamat melahirkan bayi lelaki seberat 3.3kg di Subang Jaya Medical Centre (SJMC). Dr Shazril Shaharuddin yang lebih dikenali sebagai Dr Say berkongsi bayi dan isteri yang bersalin secara caeser sudah dibenarkan pulang.

Bagaimana pun, dia perlu berdepan kemungkinan membayar bil bersalin dalam anggaran RM10,000 ke RM15,000. Sebaik bil diperoleh, jumlah sebenar rupanya mencecah RM20,000.

Resah betul nak sampaikan berita itu pada isteri. Sebolehnya tak mahu isteri tahu. Akhirnya bila dapat tahu, isteri pula rasa bersalah sampai berjurai air mata. Dan ini cara Dr Say pujuk dan tenangkan hati isteri.

 

Bila Tak Berkira Bayar Bil Bersalin Isteri RM20K, Rezeki Dr Say Silih Berganti

Duit Boleh Dicari, Kebahagiaan Tak Boleh Diganti

Setelah 4 hari warded, harini bini dan baby saya dibenarkan pulang. Bersalin di hospital swasta lagi-lagi operation caesar, saya boleh agak-agak kosnya yakni dalam RM10k-15k. Tapi bila jumlah bil sebenar dibisik ke telinga saya, terduduk saya dibuatnya bang. RM20k total.

Saya jadi resah memikirkan bagaimana saya nak sampaikan nombor kepala 2 ni kepada bini. Bini start pushy-pushy tanya berapa bil, saya tewas dengan desakannya dan dengan berat hati saya sampikan berita nombor kepala 2 tu kepadanya.

Berjurai air mata bini, dirasakan nombor kepala 2 tu semua salahnye. Dirasakan dirinya tidak layak sehinggakan dia tak dapat melahirkan baby kami dengan cara normal.

Saya tenangkan bini “unny cube fikir balik, dengan 20k ni lah u berjaya gave birth to something yang teramat mustahil tuk kite dapatkan. Moreover cube u bayangkan couples yang trying to get baby, buat IVF easily dah cost around 15k so bil kite all in 20k, is ok.” Biniku berjaya ditenangkan.

 

Bila Tak Berkira Bayar Bil Bersalin Isteri RM20K, Rezeki Dr Say Silih Berganti

 

Mungkin ada yang berfikir, “tula sape suruh bersalin SJMC, tu hospital orang-orang berado je tu.”

Tapi given baby’s circumstance (tali pusat ketat di leher) dan komplikasi bini previously (pernah operation explorative laparotomy for burst appendicitis), SJMC was d right place.

Parents saya selalu pesan, “don’t be a slave for money, coz money sentiasa boleh dicari.” Dan betul apa kata parents saya, lepas kelahiran baby, rezeki datang bersilih ganti. Ingat peeps, jangan sesekali kita berkira when it comes to wellbeing of our baby k?

 

Bila Tak Berkira Bayar Bil Bersalin Isteri RM20K, Rezeki Dr Say Silih Berganti

4 Tahun Tunggu Kehadiran Baby Ajaib Kami – Dr Say

Kepada yang mengenali kami mungkin tau kenape baby kami ni merupakan satu keajaiban buat kami. Kepada yang baru mengenali kami, meh saya simpulkan dalam satu part.

Saya dan bini berkahwin sejak 2014. Kami mengamalkan lifestyle yang agak sihat namun begitu kami tidak dikurniakan rezeki dari-Nya sehinggalah tanggal 10 Ogos 2018 pabila bini saya disahkan mengandung. Masa tu memang kami happy ke langit sebab yelah dekat 4 tahun kami menunggu.

Tup tap masa 27 minggu mengandung, bini saya mengalami pendarahan yang agak teruk sehingga dimasukkan ke wad. Happy ke langit kami kini bertukar suram menjulam kerana punca utama pendarahan tidak dapat diketahui walaupun baby aktif bergerak dan bini tak mengadu kesakitan.

Pregnancy diteruskan dan Alhamdulillah tiada lagi pendarahan. Namun begitu jatuh ditimpa tangga kami tidak berakhir di situ.

 

Bila Tak Berkira Bayar Bil Bersalin Isteri RM20K, Rezeki Dr Say Silih Berganti

Tiba-tiba Denyutan Jantung Baby Merudum..

Due date baby lahir sepatutnya 17 Mei 2019. Tiba-tiba air ketuban bini pecah sedikit awal on 5 Mei 2019 which is normal, cumanya tiba-tiba denyutan jantung baby merudum dan tuk mengelakkan baby lemas, pembedahan emergency cesarean harus dilakukan secepat mungkin. Semasa operation didapati tali pusat mengikat leher baby kami teramat ketat tapi baby kami berjaya diselamatkan.

Sepatutnya end of story la kan? No peeps, mase tengah operation tu jugak, pakar menemui banyak lekatan di organ-organ dalaman bini disebabkan bini saya pernah undergo operation tuk burst appendicitis mase dia berumur 17 tahun.

Pakar sendiri terkejut akan bagaimana bini saya boleh hamil kerana lekatan terlalu teruk yang menganggu anatomi saluran peranakkan bini.

Kalau korang rase ni tak ckup miracle, tak tau nak cerita camane lagi dah. Syukur Alhamdulillah yang teramat sesangat kepada Allah atas pemberian terbesar dalam hidup kami ni. Sebenarnya kalau baby kami girl, memang kami nak namakan dia Mireille (miracle in French), tapi sebab boy nama tak abis pikiaq lagi huhu.

Sumber/Foto : Dr Shazril Shaharuddin

Jangan Lupa Komen

komen