‘Bila Kau Tahu Anak Tengah Berdrama’ Ini Yana Buat Bila Aisy Mateen ‘Guling Guling'

Boleh sesak nafas mak ayah bila anak tantrum atau buat perangai depan mata. Bukan kecik-kecik anak tantrumnya, ada tu sampai guling-guling atas lantai mana-mana tempatlah yang dia nak.

Haa.. rupanya pelakon dan pengarah, Yana Samsudin ini pun pernah alami perkara yang sama dengan anak lelakinya, Aisy Mateen.

Kata isteri pelakon Fadzil Zahari ini, “Bila kau tahu anak tengah berdrama, kami jadi penonton tiket paling mahal.”

Yana Kongsi Tips Bila Anak ‘Tengah Berdrama’

Ok lah, Aisy Mateen start tantrum guling guling badan masa bulan puasa tahun lepas lagi masa umurnya 1 tahun setengah. Sedikit awal dari jangkaan untuk budak lelaki.”

First time masa tu kat expo Singapore. Dia guling guling sambil nangis. Nasib hall expo tu carpet. Masa 1st time dia jadi macam tu saya cepat cepat ambik video rakam aksi dia lepas tu terus suruh daddy dia bawa dia dari situ.”

Ya, tipsnya bila anak tantrum.

IKLAN

 

‘Bila Kau Tahu Anak Tengah Berdrama’ Ini Yana Buat Bila Aisy Mateen ‘Guling Guling'

1st : Jangan panik , enjoy the moment.

Comel kot keletah dia, guling macam kipas helikopter kat lantai. Paling penting ialah zaman kanak kanak anak kita datang sekali aja, lepas tu dia dah dewasa kita akan rindu zaman dia tantrum.

IKLAN
2nd : Layan layan sayang.

Dia nak berdrama kita pun layan drama ler… hahaha tengok dia berlakon dan nangis macam nak runtuh banggunan. Kita kena jadi penonton tiket kelas A lah.

Buat apa nak marah. Just bagi amaran dulu dan cakap dengan dia. Tanya dia apa yang dia nak. Mungkin dia nak luahkan sesuatu. Nak sesuatu kita tak layan ke. Tapi ter emosi lebih tu yang guling guling tu.

3rd : Alihkan perhatian dia.

Jangan biarkan dia lama lama berdrama. Ambil dia cepat-cepat alihkan perhatian dengan cara bawa ke tempat lain. Dan pandai cungkil perbualan dengan dia. Tunjuk apa yang dia suka. Automatik senyap punya, mood berubah dan dia akan mulakan perbualan punya.

IKLAN
4rd : Seterusnya bila dia dah senyap, bagitau lah apa kesalahan dia.

Tanya dia kenapa buat macam tu. Terangkan situasi apa yang patut dengan dia apa yang dia buat tak betul kerana……… .

5th : Yang paling penting jangan ada rasa malu dan stress lah.

Kenapa nak rasa malu orang pandang kita bila anak kita melalak.. lantak lah. Dia dulu pun pernah kecik juga.

Ok lah anak mak-mak trantrum start umur berapa?

Sumber/Foto : Yana Samsudin