Lumrah sikap seorang wanita yang bergelar pasti banyak cakapnya. Ada sahaja benda yang ingin dikongsi dan diceritakan kepada orang disekelingnya. Namun awas, buat para suami bila isteri memilih untuk berdiam diri membisu seribu bahasa.Itu bahaya. Pasti ada benda yang tak kena atau berkecil hati dengan perangai suami sendiri.

Hadam perkongsian daripada Firdaus Shakirin ini;

Diam seorang isteri.

Wanita sememangnya lebih banyak ‘suara’ berbanding lelaki, dia akan bercakap tentang apa saja yang terlintas difikirannya.

Hampir pasti akan ada sesuatu yang akan menjadi modal atau point untuk seorang wanita itu bercakap, berbicara, bersuara….susah untuk seorang wanita itu untuk kekal berdiam diri, sebab wanita yang normal akan bercakap puluhan ribu perkataan dalam masa sehari.

Berbeza dengan lelaki, ada lelaki hanya bercakap bila perlu sahaja dan kebiasaannya lelaki bercakap direct to the point.

IKLAN

Namun, sekiranya seorang wanita terutamanya seorang isteri memilih untuk berdiam diri, maka itu BAHAYA…

Pasti ada sesuatu disebalik “diamnya” itu…dia mungkin sudah penat bercakap hal yang sama, perkara yang sama setiap hari, tapi masih tiada perubahan dari hari ke hari daripada insan yang mendengarinya, lalu dia memilih untuk berdiam diri setelah “suaranya” tidak didengari pasangannya.

Sebab Isteri Mahu Menahan Dirinya..

Adakalanya juga seorang isteri memilih untuk berdiam disebabkan ingin menahan diri…jika disuruh bercakap, mungkin dia akan meletup dan dia tidak akan dapat mengawal diri lalu dia mungkin akan menyakiti hati orang lain dengan kata-kata yang keluar dari mulutnya.

IKLAN

Diam seorang isteri tu sebenarnya dia sedang berusaha menenangkan dirinya sendiri, menjadikan dirinya sabar.

Fikirannya boleh jadi bercelaru, jiwanya boleh jadi berkecamuk…dia sedang cuba mengawal perasaannya untuk elokkan kembali mood dia.

IKLAN

Jangan biar seorang isteri berdiam diri untuk tempoh yang lama, sekiranya kita sedar dia tidak seperti kebiasaannya, maka terus dekati dia dan tanya, kenapa dan apa yang menyebabkan dia berdiam diri, lalu cubalah untuk perbaiki…sekiranya tiada usaha untuk mengetahui kenapa isteri memilih untuk berdiam diri, maka jangan hairan jika satu hari nanti dia “meletup” dan akan mengeluarkan kata-kata yang bukan-bukan.

Dia juga seorang manusia yang ada hati dan perasaan…jangan menidakkan kemahuannya untuk bersuara…kata-katanya juga layak untuk didengari dan difahami.

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat dan menjadi panduan buat para suami. Lebih baik isteri banyak cakap, membebel itu dan ini berbanding diam dan membisu seribu bahasa. Itu bahaya!

Sumber:Firdaus Shakirin