Impian setiap wanita untuk memiliki wajah yang cantik dan badan yang kurus ramping bagi meningkatkan keyakinan diri. Ia tak salah. Namun sering terjadi, jika sebelum ini badan pernah berisi, muka kurang cantik jarang berkongsi di media sosial. Sebaliknya bila badan dah CANTIK hari-hari tunjuk muka, bila dah KURUS hari-hari pula tunjuk badan. Mengharapkan pujian manusia, hingga terlupa batasan aurat yang perlu dijaga dan pelihara.

Ada benarnya teguran daripada Firdaus Shakirin ini buat wanita. Mohon hadam dan terima dengan hati terbuka perkongsian ini.

Bila dah cantik, hari-hari tunjuk muka, bila dah kurus, hari-hari tunjuk badan.Masa kurang cantik, masa badan berisi, takde pun buat macam tu, persoalannya kenapa?

It’s not about hak untuk post di social media sendiri. It is about what you try to prove? Cantik dan kurus untuk dapat pujian manusia yang lain? Untuk merasa kagum dan bangga dek pujian dan komen-komen manusia lain?

Dia sedar dia dah cantik, dia sedar dia dah kurus, tapi dia post,

“Ala berisi la, pipi dah naik..”

Pastu orang komen, mana ada, ok ja nampak cantik dan kurus lagi.

“Ye ker. Tq tau…”

Alahai, tak ke namanya UJUB tu.

IKLAN

Bukan Soal Cemburu

Mohon yang follow saya jauhi sikap ni. Masa cantik, rasa kurang yakin dengan diri, gambar pun letak landscape, animasi, gambar kucing. Bila dah cantik, mekap tebal seinci, hari-hari tukar gambar.

Masa berisi, baju elok ja longgar, loose.. tudung pun tutup dada. Bila cutting dah baik, baju jadi ketat dan tudung atas dada. Butang tu tinggal 1 benang ja lagi nak tercabut.

IKLAN

Ini bukan soal cemburu, ini soal awak tu seorang wanita. Aurat perlu dijaga dan dipelihara. Kalau bukan sebab ada suami, maka sebab ada ayah. Mereka ni akan dipertanggungjawabkan kalau tak tegur dan membiarkan awak buat macam tu setiap hari.

Nak dengar, dengar.Tak nak dengar sudah. Nanti jangan menjerit sangat dalam kubur, ganggu orang lain je.

IKLAN

Itu belum cakap yang buat live. Buat live ni, bukan wanita ja yang tengok, laki pun ada jugak yang menumpang sekaki. Live tengok make up, nampk leher semua, live tengok zumba, bergegar goyang semua.

Baca Lagi Di Sini:
Walau Atas Nama Senaman, Berzumba Tempat Terbuka Dan Seumpamanya Tetap Haram
Air Kurus Viral, Tak Sampai 5 Minit Minum Angin ‘Berzumba’ Keluar!

MW: Ada benarnya teguran ini. Semoga bila dah semakin cantik dan kurus, elakkan lah perasaan ‘ujub’, berbangga diri kerap berkongsi gambar berhias berlebih-lebihan dan berpakaian semakin ketat. Semoga wanita pandai menjaga diri dan aurat walaupun dah semakin cantik dan kurus.

Sumber: Firdaus Shakirin