Bilakah masa mak ayah tenang? Lebih-lebih lagi dalam keadaan sekarang ini, mungkin emosi mak ayah agak tidak menentu. Apa tidaknya, mak ayah sibuk dengan kerja dari rumah, ditambah dengan anak belajar dari rumah. Bila keadaan serentak macam nie, boleh huru hara jadinya.

Mak-mak pula, bukan saja tertumpu pada anak belajar, dia pun sibuk dengan kerja perjabat dan masa sama kena sediakan makan minum keluarga di rumah lagi. Tak dapat bayangkan apa yang dilalui oleh mak ayah setiap hari.

Keadaan ini juga boleh buat emosi mak ayah tak tenang dan kalau tidak diurus emosi dengan baik, macam-macam boleh jadi. Jadi, perkongsian daripada Puan Aminah Mat Yusoff boleh mak ayah jadikan panduan.

Katanya, mak ayah boleh amalkan ayat pertama surah Al Fath untuk membantu urus emosi yang tidak menentu, seterusnya dipermudahkan segala kesulitan.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Jangan Bandingkan Anak, Mungkin Yang Nakal, Lemah Itulah Jaga Mak Ayah Bila Tua

Mak Ayah Bukanlah Sempurna Tapi Cara Didikannya Jadikan Kita ‘Manusia’ Berguna

IKLAN

Info Lebih Menarik DI SINI

Mak Ayah Tenang  – Baca Ayat Ini

Cara uruskan emosi ibu ayah ketika bantu anak belajar.

1. Saya sangat memahami situasi ibu ayah yang mengajar anak-anak di rumah. Allah sahaja yang tahu betapa sukarnya kita nak memastikan anak-anak akur dengan arahan. Betapa peritnya kita nak duduk dan tekun dengan anak-anak apabila memikirkan banyak kerja hakiki yang belum selesai. Itu tak masuk lagi rutin harian yang banyak terbengkalai.

2. Kenapa kita stres, emosi dan rasa tertekan? Ini kerana kita memikirkan banyak perkara dalam satu masa. Kita bukan tidak mampu tapi kita terlalu mengasak diri untuk menyelesaikan banyak perkara. Teringat peribahasa “Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran”. Oleh itu kita selesaikan satu-satu. Susun mengikut priority. Be cool.

IKLAN

3. Emosi dan perasaan tertekan menyebabkan kita rasa tidak adil dan menyalahkan pihak yang lain. Bila kita mula membuka pintu syak dan buruk sangka, tidak ada lagi keberkatan dalam usaha kita. Jika rasa penat, berhenti sekejap, pergilah berwuduk dan lakukan solat sunat taubat dua rakaat. Yakinlah ibu ayah., Allah akan ringankan tekanan yang kita sedang alami.

4. Mesti ada Komunikasi yang baik antara ibu ayah dan guru. Cadangkan kepada orang yang tepat. Tidak akan berakhir kepenatan kita jika sekadar meluahkan secara umum di sosial media, malah menimbulkan pelbagai komen negatif dari netizen. Lain yang kita harap, lain pula yang kita dapat. Bincang elok-elok, cadang elok-elok. Pasti Allah beri jalan keluar untuk kita.

5. Ulang-ulang baca ayat pertama surah Al-Fath. Moga terangkat segala kesulitan dan kesukaran yang kita hadapi.

Nak Bagi Mak Ayah Tenang Ajar Anak Belajar, Bacalah Ayat Pertama Surah Al-Fath

IKLAN

 

#BicarakuKeranaAllah
#AllahSentiasaDhati

MW: Bila kita rasakan terlalu banyak kerja yang dibuat dalam satu masa, macam-macam emosilah yang datang. Amalkan bacaan ayat ini. Moga dipermudahkan.

Sumber: Aminah Mat Yusoff

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI