Biar pun bukan mudah, bila berumahtangga selarikan cara berfikir, barulah suami, isteri tak banyak bercanggah antara satu sama lain.

Maklumlah masing-masing ada sikap dan ego sendiri, tentu sahaja ada benda yang tak sebulu. Kadang-kadang perkara kecil pun boleh buat gaduh, bila pandangan suami dan isteri tak selari.

Mula-mula mungkin sudah hendak faham kehendak dan kemahuan pasangan, namun lama-lama insyallah segalanya makin selari bila suami dan isteri saling bertolak ansur.

Ikuti perkongsian Ustaz Firdaus Mokhtar ini dan fahami apa yang cuba disampaikan:

Bila Berumahtangga Selarikan Cara Berfikir

Suami,
Setiap kata-kata kebaikan yang kau arahkan kepada isteri dengan niat mendidik adalah dinilai sepenuhnya kebaikan oleh Allah.

Sekali pun isteri belum mahu turut untuk taat dan patuh, teruskan memimpin dan mendidik.

Isteri masih belum menutup aurat dengan sempurna, teruskan nasihat mendorong beri semangat.

Fahamkan Apa Yang Mahu

Isteri masih belum sepenuhnya faham kehendak diri kau, tunjuk ajarkan bagaimana cara yang sesuai dengan kau. Mungkin selama ini kau sekadar menyuruh tanpa sempat untuk fahamkan cara apa yang kau suka. Jadi untuk kali ini, tunjukkan sekali.

Suami,
Isteri kau tidak hidup dengan kau semenjak kau lahir. Dia hidup dengan cara hidup keluarga dia, kau dengan cara kau sendiri.

Bertemu di umur puluhan tahun. Yang masing-masing sudah ada cara hidup dan pegangan sendiri. Sudah ada tabiat sendiri.

IKLAN

Baca Juga Di Sini:

BERSELISIH Faham LIMITNYA Cukuplah Sehari Semalam, Jika Dipanjangkan Itu Namanya EGO

Sedangkan Lidah Lagi Tergigit, Berselisih Faham Suami Isteri Itu Biasa

Selisih Faham Ipar Duai Dan Biras, Makan Hati Bertahun-tahun Sebab Nak Jaga Hati

Barulah Suami, Isteri Tak Banyak Bercanggah

Bila berumahtangga, selarikan dan selaraskan cara berfikir kamu dan isteri. Supaya tindakan kamu dan isteri sama dan tak banyak yang menyanggah antara satu sama lain.

Dan proses itu bukanlah mudah. Biasa kadang-kadang ada langkah berlainan arah, jangan mudah marah dan menyalahkan isteri.

Pegang lembut tangan isteri, tunjuk cara yang kamu setuju. Berlembut itu lebih mudah daripada mengarah kasar.

IKLAN

Jalankan Tanggungjawab Sebagai Ketua

Suami,
Ingat, kau ketua.
Setiap apa yang kau dan ahli keluarga kau lakukan akan Allah pertikaikan atas kau.

Selamatkanlah diri kau sendiri dan ahli keluarga kau daripada api neraka. Itu arahan Tuhan dalam kitab suci kita.

Tidak ertinya mencintai isteri kau jika jejak langkah kau seolah merelakan dia berlari laju menuju ke pintu neraka. Na’uzubillah.

Itulah.
Firdaus Mokhtar,
Saya pun suami.

Mingguan Wanita : Di awal perkahwinan mungkin banyak perkara perlu difahami, insyallah berkat kesabaran dan bertolak ansur semuanya akan menjadi lebih mudah kepada pasangan suami isteri. Renung-renungkan.

Sumber : Ustaz Firdaus Mokhtar

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Bila Berumahtangga Selarikan Cara Berfikir, Barulah Suami, Isteri Tak Banyak Bercanggah

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Bila Berumahtangga Selarikan Cara Berfikir, Barulah Suami, Isteri Tak Banyak Bercanggah

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI