Tak dinafikan ramai yang terkesan akibat pandemik Covid-19. Ada yang diberhentikan kerja, dipotong gaji dan pendapatan juga turut terjejas. Jika memikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga, bebanannya lebih terasa apabila diberhentikan kerja. Apatah lagi harus menyara anak-anak dan isteri.

Namun demikian, disaat begini sokongan dan sikap timbangrasa daripada seorang isteri sangat diperlukan dalam memastikan suami tidak terus mengalah, sebaliknya terus berusaha mencari rezeki buat keluarga. Ini kerana rezeki itu datang dalam pelbagai cara yang penting terus berusaha dan berani mencuba.

Perkongsian daripada Puan Siti Rohani Khalit dan suaminya, Azmi Omar ini boleh dijadikan inspirasi. Siapa sangka suami yang diberhentikan kerja dahulunya seorang Juruteknik, boleh merendahkan ego belajar menjahit daripada isteri sendiri. Berani mencuba dan memulakan sesuatu yang baru demi mencari rezeki buat keluarga, malah dah boleh menjahit sendiri serta ada pendapatan sendiri.

Berikut perkongsian tersebut;

Musim covid suami saya antara yang diberhentikan kerja. Bekerja sebagai Technician di kilang mozek. Walau dia tak mengeluh tapi sebagai isteri sedih juga la kan.

‘Tarik Tali’ Layang-Layang

Saya tailor main-main, ada kedai sendiri, guru jahitan dan jual pola sikit-sikit. Ada pendapatan sendiri tapi masih ditanggung suami seratus peratus. Masa tu saya biarkan dia bermain perasaan hampir 2 bulan. Saya tak tanya pun further action lepas diberhentikan.Saya tak pernah tanya berapa “K” yang dia dapat untuk pampasan. Saya biar dia buat keputusan sendiri apa dia nak buat dengan duit tu.

Lepas 2 bulan saya rasa ‘layang-layang’ yang saya biarkan tu makin jauh. Saya kesian sebab dia mintak kerja kat mana-mana tapi takda rezeki maklum ramai lagi senasib diberhentikan kerja. Perlahan-lahan saya tarik tali ‘layang-layang’, saya cakap pada suami;

“B…hampir ratusan student saya yang saya ajar jahit, sama ada diorang berjaya jadi tailor @ tak, hampir separuh daripadanya jadi tailor dan ada pendapatan sendiri. Kalau orang lain boleh, kenapa abang tak boleh?”

Sedih tau. Saya biarkan suami saya terkial-kial pegang mesin industri. Dari bilik jahit, saya mengintai suami dari cermin. Struggle nya dia nak jahit bulatan pada perca.

Suami Dah Boleh Jahit Sendiri

Dua bulan dia dah boleh jahit simple-simple. Saya buka tempahan untuk alterations untuk suami. Saya pesan..

“B jangan malukan saya. Saya buka alterations khas untuk abang, so jahit betul-betul.”

Alhamdulillah…hasil boleh saving sikit dan bayar semua bill wajib.

IKLAN

Harini dia dah boleh potong kain, boleh jahit sendiri. MCO 3 kami tak boleh bukak kedai, pendapatan suami terjejas. Kami beli kain pelekat viral buat seluar readymade dan jual. Alhamdulillah tak banyak tapi ada.

Masa-masa macamni saya juga rasa tertekan tapi kalau saya tertekan siapa yang nak ‘tarik’ suami saya daripada hanyut. Saya kena lebih kuat. Saya percaya rezeki kita ada, cuma jangan mengalah. Sehingga kini..saya bangga dengan suami saya.

Baca Lagi Di Sini:
Ketika Diuji Covid-19, Amalan Solat Sunat Kekalkan Kekuatan Jiwa

Dugaan Hilang Kerja, Jangan Minta Belasan Tapi Bangkitlah Cari Jalan Usaha

Mingguan Wanita :Semoga perkongsian ini bermanfaat dan menjadi cetusan inspirasi buat yang terkesan akibat kehilangan pekerjaan. Paling penting, tidak berputus dan tidak mudah mengalah dalam mencari rezeki.Percayalah rezeki itu ada dimana-mana selagi mana kita berusaha. Tahniah buat pasangan suami isteri ini.

Sumber: Siti Rohani Khalit

IKLAN

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirasi dan lain-lain.

Klik link ini untuk menyertainya: https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI
Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 31 Julai 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti. (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )

IKLAN

JOM JAHIT BAJU KURUNG. BUAT DUIT JAHIT DI RUMAH
Orang kata kalau pandai jahit baju kurung, maka nak jahit pelbagai jenis baju lain akan jadi lebih mudah. Kursus dijalankan dalam dua pilihan tarikh iaitu 7 & 8 Ogos 2021 (https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/ )

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Telegram: https://t.me/bangkitwanitaMW

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita