Tak kisahlah rumah kita kecil atau besar, asalkan bahagia daripada menggangu dan menyusahkan orang lain. Oleh sebab itu disarankan pada pasangan yang baru berkahwin, tinggalkan berasingan daripada keluarga dan ipar duai.

Sebaik mana pun hubungan kita dengan keluarga dan ipar duai pasti lama-kelamaan akan bermasam juga lama-lama.

Lebih banyak yang kurang enak daripada yang indah berlaku bagi mereka yang tinggal sebumbung beramai-ramai. Maklumlah banyak kepala, banyaklah masalah yang nak kena hadap.

Biarlah Rumah Kita Kecil Asalkan Bahagia

Ikuti perkongsian Cikgu Nurul Haslinda dan hadam baik-baik ya:

IKLAN

Setelah berkahwin elaklah menetap dengan mertua atau ipar duai. Sama ada di rumah mereka atau rumah sendiri kerana kelak akan menimbulkan banyak masalah. Lagi satu privasi kita pun terhad.

Biarlah rumah kita kecil asalkan kita bahagia. Malah jika kita ada masalah ianya hanya dalaman sahaja dan tidak diketahui oleh orang luar.
Selain itu elaklah juga mertua atau ipar duai menumpang kita, jika datang sekali sekala tak apa. Kerana bimbang asal dari suka terus jadi tidak suka.
Selain itu jika terlalu ramai dalam sebuah rumah, tanggungan kita juga akan bertambah malah tidak semua sanggup berkongsi. Ada yang mempunyai peti ais peribadi, meja makan peribadi dan lain-lain. Jadi seolah-olah ibarat duduk di bilik sewa yang percuma.

Rumah Sendiri Tak Menggangu, Menyusahkan Orang

Masalah yang akan timbul pula ialah bil-bil dalam rumah itu yang tinggi. Jika ada yang berkongsi tidak apa tetapi jika hanya kita sahaja yang tanggung, penat juga. Sedangkan gunanya ramai tetapi yang bayarnya seorang saja.

IKLAN
Lebih-lebih lagi kita menetap bersama ipar duai kita yang tidak bekerja. Ini juga satu masalah buat kita. Andainya mereka ada anak-anak, terpaksa kita pula yang kena tanggung semua. Mereka senang lenang makan,tidur dan rehat. Malah lepas tangan kepada kita untuk menanggung semua.
Baca Juga Di Sini:
Untuk info lebih menarik, klik saja di sini. 
Seeloknya sebagai mertua ataupun ipar duai. Tak perlulah mengganggu rumahtangga anak dan adik beradik kita. Kita tidak tahu masalah mereka. Entah-entah gaji yang mereka dapat hanya cukup-cukup untuk tanggungan mereka anak beranak. Jadi jangan bebankan mereka.
Jika kita nampak mereka mewah sedikit, anggaplah itu mungkin hasil penat lelah mereka. Malah pastinya mereka tidak akan melupakan kita. Cuma satu saja jangan meminta-minta secara paksa sama ada wang ataupun apa sahaja.

Bina Kehidupan Sendiri Tanpa Menyusahkan Orang

Kekadang mereka akan memberi juga kepada kita mengikut kemampuan mereka. Tak perlu memaksa mereka memberi lebih kerana mereka juga ada tanggungan dan masalah. Tidak semua mereka mendapat gaji yang tinggi. Malah ada hutang yang perlu mereka bayar juga.

Jangan iri hati melihat kehidupan orang lain. Setiap kita rezeki berbeza. Ini tidak jika kita tengok kehidupan adik beradik atau ipar duai kita lebih elok dari kita, mulalah timbul perasaan cemburu dan tidak puas hati. Maka mula mengganggu dengan menyibuk apa yang mereka ada. Ini tidak baik dan boleh merosakkan hubungan kekeluargaan.
Biarlah kita berjumpa ataupun berkumpul sekali sekala. Kemeriahannya lain. Malah banyak cerita yang hendak kita kongsikan nanti. Lama tak berjumpa juga akan membuatkan kita saling merindu.
Oleh itu, biarlah kita membina kehidupan kita masing-masing asalkan tidak mengganggu dan menyusahkan orang lain. Dengan cara ini, perasaan yang tidak elok juga tidak akan timbul. Bila berkumpul sekali sekala pasti akan meriah. Makanya biarlah kita ada rumah sendiri. Tak besar tak apa asalkan kita gembira.

#kisahcikgulinda

IKLAN

MW: Kadang-kadang terperangkap apabila orang tua meminta kita untuk tinggal bersama, dek perasaan rasa bersalah kita setuju tinggal bersama. Hubungan yang awalnya baik menjadi keruh, tetapi masih ramai yang merasa bahagia walaupun tinggal beramai-ramai sebumbung.

Semuanya terpulang kepada diri masing-masing dalam mengawal setiap situasi yang sudah tentu bukan sesuatu yang mudah, Renung-renungkan.

Sumber: Cikgu Nurul Haslinda

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI