Betullah Isteri Yang Banyak Cakap ‘Pot Pet’ Boleh Selamatkan Suami Mengantuk Masa Memandu

Sayu sebenarnya tengok rakaman ‘kemalangan maut yang berlaku di jalan Kg. Merchong, Rompin laluan dari Pekan menghala Rompin’. Lagi-lagi kejadian berlaku di penghujung Ramadhan. Cuma tinggal 6 hari je lagi nak sambut 1 Syawal.

Memandu ini bila kita terlalu mengantuk sangat, maka berhentilah. Ketika suami memandu dengan ditemani isteri di sebelah, maka bersyukurlah. Kehadiran isteri besar peranannya, apatah lagi isteri ada kuasa suara yang boleh bantu suami daripada alami microsleep masa memandu.

Microsleep ini kata doktor, kejadian terlelap dalam 10 ke 30 saat semasa memandu. Jadi bahaya bila kita memandu laju dan terbabas masuk lorong lain bertembung pula dengan objek arah bertentangan tu. Boleh mengundang kemalangan maut.

IKLAN

Hargai Isteri Di Tempat Duduk Sebelah Pemandu

Cerita Isteri, Bantu Suami Fokus

Wahai suami jangan rasa stress kalau isteri di sebelah tak berhenti bercerita. Dia sebenarnya mahu bantu anda kekal fokus semasa memandu. Tak nak beri anda terlelap walau seketika. Kalau tiba-tiba isteri usap tangan anda atau gosok-gosok bahu anda, itu juga tandanya dia nak anda sentiasa alert. Ini dinamakan kuasa sentuhan isteri. Yang mana, jangan suami cuma kata dia sorang penat memandu, sebab isteri pun sama penatnya menjaga anda agar tidak terlelap walau sesaat.

Jadi bersyukurlah kalau sepanjang 5 ke 6 jam pemanduan, isteri anda tak berhenti bercakap. Sebab kehadirannya memang membantu anda daripada mengantuk tanpa sengaja. Lagi dahsyat, anda takkan sempat pun nak rasa mengantuk. Sebab terlalu asyik dalam perbualan suami isteri dalam kereta.

Kalau Isteri Minta Suami Tidur, Jangan Ego

Tak mustahil perjalanan yang panjang, adakalanya membosankan. Bayangkan anda penat seharian di pejabat, tiba-tiba ada hal penting di kampung dan perlu terus pulang, memandu sejauh beratus-ratus kilometer. Bayangkan kepenatannya macam mana.

IKLAN

Jika isteri sarankan anda berhenti rehat di R & R, dengarlah kata-katanya. Janganlah sebab nak cepat sampai anda tahan mengantuk. Sebenarnya isteri tak kisah pun kalau terpaksa temani anda sejam dua tidur di R & R. Dan percayalah isteri takkan rasa lega kalau suaminya tak tidur sekejap untuk lepaskan lelah.

Isteri Bukan Sekadar Duduk Di Sebelah Pemandu

Isteri yang duduk di tempat duduk sebelah pemandu itu bukannya tiada fungsinya. Dialah sebenarnya co-pilot terbaik suami semasa memandu. Walaupun ada ketika matanya di telefon, tapi mata perempuan ini awas ke semua arah. Dia dapat lihat apa yang berlaku di sekelilingnya. Dan pastinya dia akan terus melaporkan pada anda yang tekun memandu.

IKLAN

Jangan sesekali anda anggap isteri di sebelah itu macam tak tahu apa, atau tak nak bantu anda tengok keadaan sekitar. Percayalah, dialah orang pertama akan menjerit memberi amaran kalau ada benda-benda kejutan dalam perjalanan anda itu. Jadi, letaklah kepercayaan pada isteri di sebelah.

Suami Jangan Segan Minta Isteri, Tepuk-tepuk Bahu

Katakan perjalanan anda panjang dan tiada tempat berhenti. Mintalah bantuan isteri di sebelah tepuk-tepuk bahu anda. Pastikan anda sentiasa tersedar. Dan kalau pun mulut isteri masih tak berhenti berkongsi macam-macam cerita, janganlah disekat-sekat.

Anggaplah suara isteri itu macam muzik yang menenangkan dan merelakskan perjalanan anda. Sebenarnya, bila kita seronok berbual suami isteri, tanpa radio pun boleh hilang rasa mengantuk itu. Syaratnya kena betul-betul bercerita. Kalau pun isteri anda membebel ketika itu, layankan sajalah. Kerana anda takkan tahu kuasa suara isteri itulah yang sebenarnya selamatkan suami dari mengantuk semasa memandu.