Betul Ke Selamat Minum Cuka Epal Ini, Sila Baca Jawapan Doktor Terang

Walaupun ada pendapat melarang pengambilan cuka epal dalam usaha untuk menurunkan berat badan, ramai sebenarnya yang masih terus amalkan. Seperti yang dikongsikan Dr Hafiz Sulaiman, ada kajian klinikal akan kesan positif cuka epal ini.

Yang mana, jika betul cara minum cuka epal itu, anda akan mendapatkan kesan yang baik pada tubuh. Dan tidak memudaratkan.

CUKA EPAL, BAHAYA DAN TAK BERKESAN?

Mungkin ramai yang berani bersumpah dia jadi kurus sebab ambil cuka epal, cuka kurma atau cuka tin tanpa sebarang kesan sampingan. Korang percaya tak?

Betul ke berkesan? Saya nak ulas sedikit dari sudut saintifik. Kajian sebenarnya bercampur ada yang dapat keputusan positif dan ada yang tak dapat kurus seperti diharapkan.

Betul ke tiada kajian klinikal kesan positif cuka epal ini? Tak sampai 5 minit pencarian saya terjumpa kajian bukti yang bagus (RCT) mengenai penggunaan cuka ini.

Kajian RCT ke atas subjek orang Jepun yang obes mendapati berat badan, BMI, lemak dalaman (viseral), ukur lilit pinggang serta paras lemak jahat trigliseride berkurangan secara ketara.

 

IKLAN

Betul Ke Selamat Minum Cuka Epal Untuk Kurus, Sila Baca Jawapan Doktor Terang

SELAMAT KE MINUM CUKA BERASID NI?

Baru-baru ini, kecoh mengenai perkongsian pengalaman seorang pengguna cuka epal jenama Braggs. Saya rasa baik jika saya ulas beberapa kemungkinan kesilapan penulis bukan untuk mengaibkan tetapi sebagai panduan dan boleh dijadikan iktibar.

1) KESILAPAN #1 Kuantiti Cuka Epal

Pada waktu bulan puasa, badan kita lazimnya tinggi stress. Stres lebih tinggi bagi mereka yang ada alahan seperti pesakit gastritis, GERD, ekzema dan asma.

Stres ini lah yang meningkatkan histamin. Histamin akan naikkan asid perut dan keradangan jadi teruk jika kita sudah ada masalah pencernaan. Saya ada jelaskan pada ramadhan lepas. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1795885707104901&id=100000504674719

IKLAN

Cuka merupakan makanan peram tinggi histamin. Jadi adalah kurang sesuai mula ambil cuka dengan kuantiti sudu. Mulakan dengan perlahan..2-3 titik dan naikkan kuantitinya sehingga toleran. Bukan semu orang boleh mula terus satu sudu.

2) KESILAPAN #2 Timing Pengambilan Cuka Epal

Kalau perut kita tahap nenek moyang tiada masalah. Namun hakikatnya ramai kita mempunyai perut jenis manja.

Usah berani mengikut saranan ambil cuka epal dengan perut kosong bancuh air ataupun madu (ambil madu lagilah tinggi stres..orang kata tajam). Bukan tak boleh untuk semua orang..tetapi untuk kebanyakan orang, adalah lebih sesuai ambil selepas makan.

Waktu pagi pula adalah lebih sesuai pengambilan cuka ini. Penyakit keradangan seperti radang gastrik lebih biasa menyerang pada waktu malam. Follower saya tentu arif sudah bukan. Ini kerana hormon antiradang kortisol menurun pada waktu malam.

IKLAN

3) KESILAPAN #3 Repack Dalam Botol Plastik

Botol plastik apa gred sekalipun akan luluh apabila terkena asid asetik di dalam cuka. Bahan yang luluh ini bukan sahaja mungkin menggangu hormon, malah meningkatkan histamin dan seterusnya asid perut.

xenoestrogen (plastik) —-> naikkan histamin —> naikkan asid perut.

Kenapa sakit macam nak bersalin? Ilmu ini khas kepada follower protokol histamin saya, berlebihan histamin menurut kajian saintifik memang boleh menyebabkan sakit senggugut dan secara teorinya, bengkak peranakan juga.

Kesimpulannya, cuka semulajadi ni makan sihat dan terbukti berupaya membantu kesihatan kita antaranya mengurangkan berat badan. Gunakanlah dengan kaedah yang betul terutamanya bagi mereka yang sudah ada masalah kesihatan. Konsult dulu doktor dan jangan cuba-cuba tanpa ilmu. Selalunya makanan semulajadi ni bila datangkan reaksi, adalah berkait rapat dengan masalah kesihatan kita.

SHARE sebab ramai yang keliru dengan perkongsian viral tu.

Semoga perkongsian merungkai misteri dan menjawab tohmahan dan sangkaan buruk terhadap cuka epal, cuka kurma dan yang seumpamanya.
Cuka ni boleh baiki perut, boleh rosakkan perut juga.

Sumber/Foto : Hafiz Sulaiman, Pejuang Kesihatan

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI