Menjadi tanggungjawab mak ayah, memberikan nama anak yang baru lahir dengan maksud yang baik-baik. Namun ada juga mak ayah yang memilih nama anak-anak berdasarkan sesuatu peristiwa dan situasi yang berlaku bagi memberi kenangan pada anak tersebut.

Bersalin Atas Perahu

Musim hujan yang berpanjangan menyebabkan berlakunya banjir, mengakibatkan jalan darat terputus hubungan.Seorang mangsa banjir di Indonesia yang sarat hamil terpaksa melahirkan anaknya atas perahu ketika dalam perjalanan ke hospital.

Wanita yang dikenali sebagai Ernawati dari Indonesia ini pada mulanya didatangi dua orang bidan untuk membawanya ke hospital.Namun keadaan banjir dikampung mereka agak teruk dengan hampir semua jalan raya ditenggelami air, menyebabkan mereka terpaksa menggunakan perahu untuk ke hospital.

Bersalin Atas Perahu Ketika Redah Banjir, Anak Dinamakan ‘Siti Noor Banjiriah’

Proses Bersalin Dibantu 2 Bidan

Sebaik sahaja menaiki perahu, wanita terbabit tidak dapat menahan kesakitan dan merasakan bayinya itu sudah mahu keluar.

IKLAN

Tanpa melengahkan masa, dua orang bidan yang berada dengannya membantu proses bersalin atas perahu yang dinaiki mereka dengan selamat.

Bersalin Atas Perahu Ketika Redah Banjir, Anak Dinamakan ‘Siti Noor Banjiriah’

IKLAN

Tidak lama kemudian, Ernawati selamat melahirkan seorang bayi perempuan dengan berat 3.3 kilogram. Bayi itu diberikan nama Siti Noor Banjiriah, sempena tempat lahirnya atas perahu ketika musim banjir.

Baca Lagi Di Sini:

IKLAN

Doa Ibu Mustajab, SEBUTLAH NAMA Anak Satu Persatu Untuk Kebahagiaan Dunia Akhirat

Ayah Namakan Anak Ke-19 Baru Lahir, ‘Cukuplah’

MW: Macam-macam hal.Sebaiknya setiap mak ayah, letaklah nama yang baik-baik untuk anak-anak dan tak ‘memalukan’ mereka kelak. Semoga nama tersebut membawa maksud dan kehidupan baik buat mereka.

Sumber: Era FM, Kompas

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI