anak lelaki

Boleh ke anak lelaki buat kerja rumah? Hah, itu lah persoalannya! Ya, sebab terlalu fokus mengajar anak perempuan jadi perempuan yang ringan tulang, sampai terlepas pandang nak didik anak lelaki supaya pandai berdikari bila masuk dapur.

Biasanya sikap ini disebabkan terbiasa dengan cara orang dulu-dulu yang kononnya anak lelaki perlu dirajakan, anak perempuan saja yang patut buat kerja rumah. Allahu, boleh bayangkan tak kalau dia sudah meningkat dewasa nanti?

Nah, sebelum terlambat dan terbawa-bawa cara yang kurang elok itu, jemput berlapang dada dengan perkongsian Puan Fauzan N Siti ini. Padu!

Nak Didik Anak Lelaki

Takut jika anak perempuan saya kawin untuk dijadikan orang gaji.

Anak lelaki saya kahwin ‘meng-orang’ gajikan isteri.

Nauzubillah..

IKLAN

Kalau terus terusan begini lah mentaliti perempuan selaku ibu serta isteri dan lelaki selaku bapa serta suami. Habis lah punah jahanam generasi kita. Rosak habis institusi kekeluargaan kita. Semua benda nak senang. Bagi cadangan macam otak udang!

Taraf wanita yang Allah letak tinggi telah kita pulangkan ke zaman jahiliah. Wanita bukan lagi permaisuri. Tapi lebih ke arah kuli. Kuli free. Lebih teruk dari org gaji.

Sudah-sudah lah kita didik anak-anak lelaki jadi raja tak berhati. Sudah-sudah lah kita didik anak perempuan jadi kuli semula jadi.

Ajar mereka erti simpati

IKLAN

Ajar mereka erti permudahkan orang selain diri sendiri.

Ajar mereka erti tidak penting diri.

Ajar mereka erti melindungi.

IKLAN

Ajar mereka erti berkongsi.

Ayuh jadikan generasi kita lebih berkualiti. Bukan asyik kejar A..A..A akademik. Tapi pandang kakak , adik, ibu dan isteri sebagai kuli.

Kesannya Bila Anak Dah Kahwin!

Nak minum air pun kena hidang macam diri tak ada kaki. Bila dah kawin nak basuh berak anak pun tak reti. Sampai nak kena ada 2 bini. Saya menaip ni rasa nak cekik laki macam ni sampai mati.

Semoga Allah jadikan keturunan kita penyejuk hati. Jauhi dari perangai-perangai hantu macam ni.

Amiin ya Allah..Amiin…