Nak tanam kailan tak adalah susah, kalau kita tahu tekniknya. Tambahan pula, ia menjadi salah satu kegemaran keluarga. Masak kalain ikan masih memang cukup padu dan penambah selera.

Namun, macam mana nak tanam kailan? Mesti ada tekniknya. Sama seperti tanaman sayuran yang lain. Apa yang dikatakan kailan ini, kalu ditanam boleh tubuh tinggi hingga ke pinggang kita.

Mungkin sebab itulah, nak tanam kailan ada caranya dan perkongsian daripada Siti Rokiah Che Hat ini mengatakan, untuk dapatkan hasil sebanyak 5 kali dari satu pokok, kena tinggalkan sehelai dua daun.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Nak Siram Tanaman Ada Waktu Efektifnya, Elak Siram Masa Tengahari, Ada Sebabnya!

Mudahnya Tanam Taugeh, Siram 2 Kali Sehari, Hasilnya Gemuk Macam Beli Di Kedai

Ifo Lebih Menarik Lagi DI SINI

Tanam Kailan, Jangan Cabut Akar

Memang berbaloi tanam kailan, selain mudah bercambah, ia juga senang dijaga. Sesuai sangat kalau nak ditanam di rumah kerana boleh ditanam dalam pasu, polibeg atau terus atas tanah. Nak buat kaedah hidroponik pun boleh juga.

Lagi satu yang menarik tanam kailan ini, dalam masa 4-7 minggu selepas anak benih di semai sayur ini boleh tuai. Dah boleh masak kailan ikan masin!

Bagi yang baru nak cuba tanam bolehlah ikut langkah penanaman ini

1. Letak biji benih atas tray semaian atau polibeg (anak benih boleh beli di nurseri atau online). Boleh guna media semaian peat mos.

IKLAN

2. Boleh tutup tray semaian dengan plastik hitam bagi mempercepatkan percambahan anak benih. Atau letak di tempat yang terlindung dari cahaya matahari. Dalam masa 3-4 hari anak benih akan muncul, waktu ini boleh alihkan plastik yang lindungi anak benih.

3. Bila anak benih berdaun 4 boleh alih ke atas tanah atau polibeg atau batas. Kailan sesuai ditanam atas tanah yang tinggi kadar organik.

4. Selepas pindahkan anak pokok kailan perlu ditutup sedikit dengan cocopeat, lalang atau rumput untuk kekalkan kelembapan tanah.

5. Siram 2 kali sehari pagi dan petang.

IKLAN

6. Sayur kailan boleh dituai dalam masa 4-7 minggu. Waktu ini ia tidak terlalu muda atau muda.

Petua Penjagaan Kailan
1. Boleh siram dengan air basuhan beras
2. Guna baja tahi ayam
3. Bila tuai kailan jangan cabut akar, potong daun. Tapi tinggalkan sehelai dua daun supaya kailan bercambah lagi. Teknik ini dinamakan cut-and-come-again, cara ini satu pokok boleh diambil hasilnya hingga 5 kali.

Mingguan Wanita : Mana-mana mak yang suka menanam, boleh tambah koleksi sayuran. Senang nak jaga kailan ni.

IKLAN

Sumber: Siti Rokiah Che Hat

Bangkit Wanita Mingguan Wanita

Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

 

 

 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita