Memang ada benarnya, benda baik yang kita buat dengan niat dapat menggerakkan hati orang lain untuk turut melakukannya tiada salahnya. Namun menjadi kebiasaanya apabila posting berkaitan perkara baik terutamanya bab agama seringkali dianggap ‘riak’, menunjuk baik dan diberi kata sindiran berbanding perkongsian perkara yang sia-sia.

Jika ini berterusan berlaku, tak mustahil orang ‘takut’ untuk kongsikan posting perkara berkaitan kebaikan, agama di media sosial.

Baru-baru ini, pelakon Emma Maembong ada kongsikan video dirinya sedang memakai telekung sambil menunggu Solat Isyak di samping suami yang sedang membaca Al Quran.

Berikut luahan yang dikongsikan pelakon ini;

“Sementara tunggu Isyak with my husband @shazli.a dan ayah mentua. Pelik zaman sekarang. Kalau post tiktok takpe jadi trend ramai-ramai akan ikut. Bila post bab agama mesti ada comment “Nak tunjuk la tu” “Nak perli-perli”.

IKLAN

“Bagi Emma kalau benda baik kita buat boleh gerakkan hati orang lain buat sekali apa salahnya? Kenapa bab agama je kene simpan diam-diam tak boleh war-warkan?”

“So please jangan negative sangat. Ada orang post sedekah pon kene kecam. Dengan tengok orang post sedekah buat kita tergerak hati nak sedekah sekali or teringat kan kita untuk sedekah kan bagus.”

IKLAN

“Jangan bila orang post agama je nak kecam. Lama-lama semua orang takot nak post. Last-last pasal agama semua dah senyap di IG. Hanya tinggal challenge-challenge yang merepek untuk di viral or menari-menari tiktok 😅 Please always positive.”

View this post on Instagram

#PleaseStayAtHome ,sementara tggu isyak with my husband @shazli.a n ayah mentua 🌸 pelik zaman sekarang. kalau post tiktok xpe jadi trand ramai2 akan ikut. bila post bab agama mesti ada comment “nk tunjuk la tu” “nk perli2” bagi emma kalau benda baik kita buat boleh gerak kan hati org lain buat sekali apa salah nya? kenapa bab agama je kene simpan diam2 xblh war2 kan? so pls jgn negative sgt.ada org post sedekah pon kene kecam. dgn tgok org post sedekah buat kita tergerak hati nk sedekah sekali or teringat kan kita untuk sedekah kan bgus. jgn bila org post agama je nk kecam. lama2 semua org takot nk post. last2 pasal agama semua dah senyap di ig. hanya tinggal challenge2 yg merepek untuk di viral or menari2 tiktok 😅 pls always positive #EmaNizers #EmmaMaembong @emanizers

A post shared by EmmaMaembong (@emma_maembongofficial) on

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:
Dua Bulan Saling Mengenali, Pelakon Emma Maembong Selamat Bergelar Isteri
Setahun Kerja Keras Kumpul Duit, Emma Maembong Hadiahkan Kereta Mewah Idaman Buat Ayah Tersayang

MW: Ada benarnya.Pedulikan sahaja kata-kata negatif ini. Siapa kita untuk menilai hati orang yang melakukannya, paling penting bersihkan hati sendiri. Tak mampu buat baik, jangan pandang hina dan pandang negatif orang lain yang berbuat kebaikan.

Sumber:emma_maembongofficial