Ternyata bukan mudah bergelar barisan hadapan. Pemandu ambulan juga antara barisan hadapan yang berjuang sehingga ke saat ini.

Luah pemandu ambulan, “belum makan lagi, baju pun tak sempat tukar gara-gara tak sempat.”

Rata-rata pemandu ambulan bukan sekadar tahu memandu sahaja, malahan mereka mempunyai pengetahuan asas jika berlaku sesuatu kecemasan.

Wahai pemandu ambulan jagalah diri, kerana anda juga miliki keluarga yang sedang menanti di rumah. Ikuti perkongsian Dr Man Aris ini dan fahami apa yang cuba disampaikan…

Pemandu Ambulan Jagalah Diri!

Pemandu ambulan…

Umumnya semua tahu pemandu ambulan juga adalah frontliner atau petugas kesihatan barisan hadapan kita yang dari mula pandemik sehingga sekarang mereka juga terkesan. Penat. Stres. Cuti beku. Kerja lebih masa. Burnout. Dan sebagainya.

Setiap kes yang melibatkan urusan pengambilan dan penghantaran pesakit sudah pasti akan menggunakan khidmat mereka.

Mereka bukan sahaja terlibat dalam kes Covid, tetapi juga kes bukan Covid seperti sakit jantung, sesak nafas atau panggilan ambulans untuk kemalangan jalan raya.

Belum Makan, Baju Pun Tak Sempat Tukar

Saya bertegur sapa dengan salah seorang pemandu ambulans di hospital kerajaan baru-baru ini, tanya khabar dan sembang-sembang sekejap semasa dia menerima kes kecemasan di klinik kami.

“Penat doktor… hari ini saja sudah lebih 10 kes untuk syif saya saja.. Tak makan lagi ni. Baju ni pun tak tukar. Tak sempat… “

IKLAN

Dengan bajunya yang kelihatan basah mandi peluh dari belakang di sebalik baju PPE yang dipakainya. Saya ucapkan “Jaga diri bro. Stay strong.. “

“Belum Makan, Baju Pun Tak Sempat Tukar.” Pemandu Ambulan Bukan Sekadar Tahu Memandu!
Kredit foto : New Strait Times

Baca Juga Di Sini:

Jururawat Dijangkiti Covid-19 Ketika Kandungan 30 Minggu Meninggal, Syukur Bayi Berjaya Diselamatkan

Doktor Hamil 29 Minggu Positif Covid-19, Bayi Selamat Dilahirkan Lebih Awal Elak Komplikasi

Jururawat Pulang Ke Kampung Punca 4 Positif Covid-19, Termasuk Bayi 22 Hari

Pemandu Ambulan Bukan Sekadar Tahu Memandu!

Mereka ini akan ada membantu petugas kesihatan paling kerap disamping mereka adalah Pembantu Pegawai Perubatan (PPP) yang hadir respon semua panggilan ambulans.

IKLAN

Tugas pemandu ambulans bukan tahu memandu sahaja… tidak. Tidak sama sekali. Mereka juga ada latihan “basic” menyelamatkan nyawa. Mereka juga membantu para medik dalam lapangan.

Mereka juga yang bantu tolak dan angkat pesakit bersama PPP, mereka juga carikan katil untuk pesakit di Jabatan kecemasan dan mereka juga yang akan tolong carikan tong oksigen di Jabatan kecemasan jika sudah penuh…

“Belum Makan, Baju Pun Tak Sempat Tukar.” Pemandu Ambulan Bukan Sekadar Tahu Memandu!
Kredit foto : freemalaysiatoday.com

Banyak Tugas Mereka

Banyak tugas mereka. Penat mereka lebih kurang sama dengan penat doktor, nurse atau PPP yang lain. Kami bekerja sebagai satu pasukan dalam KKM.

Tetap kuat dan semangat semua pemandu ambulans seluruh Malaysia.
The Unsung Hero.

Dr. Arisman, MD.S

Mingguan Wanita : Semoga barisan hadapan sentiasa kuat dan dilindungi Allah dalam menangani pandemik Covid-19 ini.

IKLAN

Sumber: Dr Aris Man

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

“Belum Makan, Baju Pun Tak Sempat Tukar.” Pemandu Ambulan Bukan Sekadar Tahu Memandu!

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

“Belum Makan, Baju Pun Tak Sempat Tukar.” Pemandu Ambulan Bukan Sekadar Tahu Memandu!

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka pada 24 Julai 2021. Peserta diberi tunjuk ajar menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI