“Banyak orang ambil berat menyokong Shuhada. Contoh tauladan bagaimana wanita itu perlu bangkit” Peguam Nor Zabetha. Begitulah antara ayat yang menjadi penguat semangat yang diluahkan oleh peguam yang membela nasib isteri kepada pelakon Hafidz Roshdi, Nurul Shuhada.

Sebelum ini menerusi akaun Facebook Nor Zabetha meluahkan rasanya tatkala berjumpa dengan anak guamnya, Nurul Shuhada.

“Bersama anak guam saya, Puan Shuhada Sukri. Waktu dia jumpa saya tadi. Dia salam dia peluk erat. Suasana jadi sepi seketika. Pelukan yang erat dan kuat.

“Dia kuat dan terus ingin kuat untuk anak-anaknya. Katanya dia akan terus usaha. Saya nampak dan rasa semangat juangnya,” tulis Nor Zabetha atau lebih mesra dengan panggilan Kak Beth.

“Banyak Orang Ambil Berat Menyokong Shuhada”

Menerusi perkongsian terbaru, Kak Beth meluahkan tentang posting yang dimuat naik itu, ternyata mendapat pelbagai maklum balas dari orang ramai.

Menerusi komen warganet ramai yang mendoakan yang terbaik buat Shuhada dan Kak Beth namun ada segelintir yang memberi komen negatif dan menyatakan pandangan mereka ‘’kononnya apa yang dimuatnaik oleh Kak Beth merupakan satu kaedah marketing”.

Namun bagi pihak MW kami sentiasa mendoakan agar Shuhada dan Kak Beth sentiasa di permudahkan urusan, dilindungi, dan dibalas dengan sebaik-baik kebaikan.

Sememangnya benarlah apa yang diperkatakan oleh Kak Beth, ramai yang mengambil berat dan menyokong Shuhada. Malah wanita yang menjadi mangsa keganasan rumah tangga juga boleh mengambil iktibar dari kisah Shuhada. Sebagai wanita kita perlu bangkit!

“Selepas muatnaik semalam, pagi tadi tiba-tiba saya terima notifikasi FB dari pengguna FB berkongsi gambar saya dan Shuhada. Tulisnya, “Lawyer juga yang glemer”.

“Tak perlu saya muatnaik atau screenshot statusnya itu. Biarkanlah dia. Saya tidak dapat mengubah pandangan orang untuk suka kita.

“Waktu Shu hubungi saya, dia maklumkan segalanya. Saya kata pada Shu, banyak orang yang ambil berat dan menyokong Shu. Banyak wanita yang menjadi mangsa keganasan rumah tangga ingin mengambil iktibar dari kisah Shu. Barangkali Shu boleh jadi contoh dan tauladan, bagaimana wanita itu perlu bangkit.

“Tidak dapat membantu duit, kita bantu usaha, tiada usaha kita bantu sokongan. Suara kita kadangkala menjadi asbab kekuatan seseorang. Cuma malangnya bagi mereka yang sentiasa bersangka buruk dan suka menyebarkan kebencian.

“Semalam saya upload gambar saya dan Shuhada Shukri. Terima kasih atas sokongan semua.

“Selepas muatnaik semalam, pagi tadi tiba-tiba saya terima notifikasi FB dari pengguna FB berkongsi gambar saya dan Shuhada. Tulisnya, “Lawyer juga yang glemer”.

“Tak perlu saya muatnaik atau screenshot statusnya itu. Biarkanlah dia. Saya tidak dapat mengubah pandangan orang untuk suka kita.

“Ada satu dua yang komen. Kononnya kaedah marketing. Biarkan pendapat mereka. Manusia berbeza. Yang jenis mencari kebaikan dan yang kerjanya mencari buruk orang sahaja.

“Tetapi yang buat saya tersentuh betapa komen-komen yang lain yang membela saya. Dari silent reader dan dari follower. Terima kasih kerana membela dan tidak mengadili saya.

IKLAN

Tanda Sokongan pada Shu

“Tiada apalah tujuan lain saya memuatnaik gambar tersebut. Bukanlah kerana menumpang populariti Shu. Hanya sebagai tanda sokongan pada Shu.

“Begini, saya banyak mewakili kes-kes mangsa rumah tangga, mangsa kanak-kanak. Saya membantu NGO mengendalikan kes keganasan rumah tangga.

“Saya banyak berkongsi pentas dengan mangsa keganasan rumah tangga memberikan ceramah dan nasihat di Kementerian. Kepala dibaling dengan alat pemadam api sehingga berjahit di kepala, dipijak dan diterajang.

“Kisah mereka tidak mendapat perhatian. Kadangkala ada mangsa lain yang jadi buntu dan tidak tahu ke mana arah.

“Banyak Orang Ambil Berat & Menyokong Shu”

“Waktu Shu hubungi saya, dia maklumkan segalanya. Saya kata pada Shu, banyak orang yang ambil berat dan menyokong Shu. Banyak wanita yang menjadi mangsa keganasan rumah tangga ingin mengambil iktibar dari kisah Shu. Barangkali Shu boleh jadi contoh dan tauladan, bagaimana wanita itu perlu bangkit.

“Gambar kami hanya sebagai tanda sokongan bahawa saya banyak memperjuangkan isu ini dan sentiasa memberikan ceramah tetang topik ini.

“Jauh sekali kerana menumpang populariti Shu. Andai kata tidak jadi popular pun tidak apa. Bukan itu yang saya kejar dalam kehidupan. Populariti itu sementara.

Suka Mengikut Influencer Di Media Sosial Yang Banyak Buat Kerja Kebajikan

“Sewaktu mengendalikan kes Cikgu Fadli dengan Atomy dan kes tindakan displin dengan Cikgu Fadli pasal isu beg berat. Saya peguam Cikgu Fadli. Saya tidak pergi bergambar dengan cikgu dan muatnaik atau menghebahkan bahawa saya peguam Cikgu Fadli untuk setiap kali isu hangat berlaku.

“Sehingga orang mula mesej peribadi. “Puan tidak mahu bantu ke? Kesian cikgu”. Bila banyak kali ditanyakan, maka barulah saya tulis di FB kerana anggapannya saya tidak mahu membantu. Bukan begitu, biarlah anak guam saya berbicara. Kerja saya melalui surat, kertas kausa mahkamah dan hujah di mahkamah.

“Saya ada pesan pada Cikgu Fadli, jangan ceritakan apa-apa kerja yang saya lakukan secara percuma. Biar sahaja kami yang tahu. Pada saya, Cikgu Fadli orang baik, dia lantang bersuara untuk mengubah sesuatu.

IKLAN

“Dia tidak pedulikan kecaman. Ada netizen tidak suka, ada kumpulan suka mencari salah dan kerjayanya sebagai guru dia pertaruhkan. Dia tubuhkan Dana Kita dan dia perjuangkan berkaitan sistem pendidikan. Orang begini, segan saya hendak berkira. Dia tidak berkira usaha dan titik peluhnya atau dikecam segelintir kumpulan.

“Tetapi Cikgu Fadli ini orang baik. Dia hargai jasa dan kenang siapa yang membantunya. Dalam sesi Live yang dia adakan sendiri, dia sebut nama saya dihadapan jutaan orang.

“Sehingga hari ini saya ingat ayatnya “Kak beth peguam saya. Peguam yang hebat. Dia memang orang yang baik”.

“Kalau Cikgu tidak sebut nama saya pun tidak apa, saya tetap peguam Cikgu.

“Saya tidak selantang cikgu, bila ada perkara yang kami semua sokong, saya akan ada menyokong cikgu dari belakang. Cukuplah walau secuit bantuan, sudah cukup buat saya rasa bahawa setiap hari ada kebaikan yang saya bawa untuk masyarakat.

“Saya suka mengikut influencer di media sosial yang banyak buat kerja kebajikan. Saya pun mahu berjasa seperti mereka.

“Ada saya kendalikan kes, ibu berusia 60 tahun ini dihalau oleh anak dan menantunya. Mereka seret dia dari tangga rumah, tolak keluar dari pintu rumah “Keluar kau!!”. Menangis-nangis dia setiap hari.

“Saya bantu. Kami saman anak dan menantunya, masih dalam proses. Dihalau begini, hendak makan dan minum pun perlu berfikir-fikir tetapi dia jadi segan.

“Berulang kali dia sebut ingin juga bayar yuran guaman jika dapat duit kerana tiada siapa mahu ambil kesnya. Saya berikan khidmat pro bono (percuma). Mahu diwakili peguam itu bukan murah harganya untuk wanita berusia yang dihalau dan dikhianati oleh anak sendiri. “Makcik tak payah susah hati. Toksah duk pikir pasal nak bayaq saya. Jangan nangis pasal depa, nanti makcik sakit”.

“Anak guam begini, tidak buat saya popular tetapi jika saya menjadikan mereka ‘content’ dan memaparkan wajah mereka untuk setiap seorangnya yang saya bantu dengan wajah kesedihan, pastinya saya jadi popular.

“Kanak-kanak yang saya bantu selamatkan sehingga bebas dari tangan pendera, bayangkan kalau dijadikan ‘content’ dan dipaparkan wajahnya “Peguam berjiwa rakyat! Peguam Mulia”. Kata netizen.

IKLAN

“Tetapi matlamat saya bukan content. Matlamat saya bahawa cukup saya memelihara dan melindungi mereka. Matlamat saya untuk hati yang tenang bahawa Amanah Allah dengan kedudukan dan pangkat saya, saya jaga dan saya kongsi sama-sama.

“Tenang setiap kali mendapat mesej, “Puan terima kasih bantu keluarga saya. Saya takkan lupa jasa puan”. Kadang-kadang ada mesej ucap terima kasih tetapi saya tidak ingat. Tetapi harga keseronokan berjaya membantu sangat “mahal” buat saya.

“Hati saya tenang. Rezeki saya murah dan saya dikelilingi orang yang baik-baik. Terima kasih semua. Entah kenapa sebak saya menulis tulisan ini.

“Membaca komen-komen kalian setiap kali memberi sokongan buat saya rasa bahawa betapa kuatnya sistem sokongan kita dalam masyarakat.

“Tidak dapat membantu duit, kita bantu usaha, tiada usaha kita bantu sokongan. Suara kita kadangkala menjadi asbab kekuatan seseorang. Cuma malangnya bagi mereka yang sentiasa bersangka buruk dan suka menyebarkan kebencian.

“Terima kasih semua. Salam kasih dan hormat di atas segala sokongan dan kebaikan kalian,” luah Nor Nor Zabetha.

“Banyak Orang Ambil Berat Menyokong Shuhada. Contoh Tauladan Bagaimana Wanita Itu Perlu Bangkit” Peguam Nor Zabetha

“Semoga Dipermudahkan Segala Urusan Shuhada”

Menerusi ruangan komen ramai yang mendoakan Shuhada dan juga peguamnya Nor Zabetha.

“Banyak Orang Ambil Berat Menyokong Shuhada. Contoh Tauladan Bagaimana Wanita Itu Perlu Bangkit” Peguam Nor Zabetha

“Banyak Orang Ambil Berat Menyokong Shuhada. Contoh Tauladan Bagaimana Wanita Itu Perlu Bangkit” Peguam Nor Zabetha “Banyak Orang Ambil Berat Menyokong Shuhada. Contoh Tauladan Bagaimana Wanita Itu Perlu Bangkit” Peguam Nor Zabetha

Baca Disini : Shuhada Anggap 10 Jahitan Di Pipi ‘Hadiah’ Hari Jadi “Nasib Baik Tak Kena Dekat Mata, Nanti Buta Sebelah Lagi Susah”

Sumber / Sumber Foto :  Facebook Noor Zabetha

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Daphe Iking rancang semuanya terlebih dahulu supaya senang untuk jaga rambut! Betul juga ya, mak-mak yang sering masak tu mesti hilang selera untuk makan kan?

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI