Bahaya Minum Teh Uncang, Cara Selamat Cari Serbuk Teh Tapis Sendiri

Ada orang lebih gemar bancuh dan minum teh uncang berbanding teh serbuk. Lebih mudah dan cepat. Tak perlu dah nak bertapis bagai asingkan serbuk teh yang terapung dalam cawan tu. Sekarang kan orang nak cepat saja.

Rupanya daripada kajian yang dijalankan, penggunaan uncang teh dalam minuman seharian ini mengundang risiko kesihatan untuk jangka masa panjang.

Hal inilah yang dikongsikan oleh Dr Taufiq Razif. Mak ayah dah boleh take note siap-siap ya.

Bahaya Minum Teh Uncang

Aduh. Bahaya la pulak minum teh uncang ni.

Ada pengkaji daripada University McGill pergi rendam uncang teh ni dalam air panas bersuhu 95°c. Mereka dapati uncang teh ni keluarkan 11.6 bilion zarah plastik mikro dan 3.1 bilion zarah plastik nano ke dalam cawan teh tersebut.

Cara selamat nak minum teh ni nak kena cari serbuk teh dan tapis sendiri dah lah. Biarlah serabut sikit kan asalkan air teh tu nanti selamat untuk anak dan keluarga kita semua.

p/s : Bagitahu pasangan masing masing yang suka minum teh tu supaya hati hati. Takut juga efek jangka masa panjang pada kesihatan mereka nanti

MW : Agak-agak apa nak buat dengan teh uncang dekat rak tu. Kalau akaklah, akak buka pembalutnya dan rendam terus teh tu dalam cawan. Tak perlu nak membazir, lagi-lagi zaman gawat ni kan. Mungkin pembaca ada cara lebih bernas ke?

Artikel berkaitan :

Sumber/Foto : Taufiq Razif