“Arwah sempat tekan saya sebelum lemas” kongsi detik sedih gagal selamatkan sahabat. Begitulah antara ungkapkan sedih Muhammad Aqil Shafie, 12 selepas rakannya tenggelam ke dasar sungai ketika mandi di Sungai Dungun dekat Kampung Rajawali, petang semalam.

Berkongsi detik sedih itu Muhammad Aqil menceritakan bagaimana dia cuba berenang mendapatkan mangsa dan arwah sempat menekan badannya ke dalam sungai sebelum menendang sehingga dia sendiri hampir lemas.

Rakan sebayanya, Abdul Rafiudin Abdul Rashid, 12 ditemui lemas  dalam kejadian kira-kira 6 petang semalam. Mangsa merupakan murid Sekolah Kebangsaan Pulau Serai.

Komen Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

“Arwah Sempat Tekan Saya Sebelum Lemas”

Seperti mana dipetik menerusi Harian Metro, Muhammad Aqil, berkata, biarpun dia berjaya menyelamatkan Muhammad Qhalish Iman Hazimi, 12, namun dia sangat sedih kerana gagal menyelamatkan mangsa.

“Saya nekad nak menyelamatkan mereka berdua sehinggakan saya lupa saya juga boleh mati dalam kejadian itu,”

“Kami semua rakan sekelas, dan ketika di sekolah, mangsa (Abdul Rafiudin) membuat cadangan kepada kami semua untuk mandi di sungai itu.

“Selain kami bertiga, dua lagi rakan sekelas, Wan Adip Hakimi Wan Ahmad Khairuddin, 12, dan Raja Muhammad Anas Raja Ibrahim, 12, turut sama mandi di situ,” sambungnya.

“Arwah Sempat Tekan Saya Sebelum Lemas” Kongsi Detik Sedih Gagal Selamatkan Sahabat
Muhammad Aqil

Pada Awalnya Mandi Di Tepi Sungai

Muhammad Aqil turut menambah, ketika itu, mereka semua mandi di tepi sungai, dan mangsa mengajak kami pergi ke sebuah beting pasir dalam jarak kira-kira 30 meter dari darat.

“Ketika itu, Raja Muhammad Anas tidak ikut dan kami berempat berjalan ke tebing pasir itu kerana air ketika itu sangat cetek.

“Tidak lama bermain di beting pasir itu, kami ambil keputusan untuk balik ke darat dan tidak sangka ketika itu air pasang dengan cepat dengan kedalaman kira-kira empat meter,” jawabnya.

Muhammad Aqil berkata, dalam perjalanan pulang itu, mereka terpaksa berenang dan mangsa (Abdul Rafiuddin) dan Muhammad Qhalish tiba-tiba lemas dan meminta tolong.

“Saya pergi membantu mangsa dan mengarahkan Wan Adip Hakimi membantu Muhammad Qhalish.

IKLAN

“Saya berenang mendapatkan mangsa dan mangsa sempat menekan badan saya ke dalam sungai sebelum menendang sehingga saya hampir lemas” katanya.

Baca Disini : CEMBURU Bekas Suami Ada Kekasih Baharu, Wanita Tergamak Lemaskan Lima Anak

‘Sekelip Mata Anak Hampir Lemas Dalam Baldi’, Terdetik Buat CPR Sebelum Ke Hospital

Sempat Lemparkan Pelampung Kepada Mangsa

Katanya, apabila mengetahui kedua-dua mangsa semakin lemas, dia dan Wan Adip Hakimi mengambil keputusan untuk berenang ke darat dan mengambil pelampung.

“Saya dapatkan sebuah pelampung dari dalam bot nelayan dan saya berenang semula dan sempat melemparkan pelampung itu kepada mangsa dan mangsa sempat pegang sebelum pelampung itu terlepas dari pegangannya.

“Saya berenang mendapatkan pelampung itu semula itu dan bila saya baling ke arah mangsa, dia tak mahu pegang pelampung itu sebelum tenggelam ke dasar sungai,” jawabnya.

Mayat Abdul Rafiuddin Abdul Rashid, 12, ditemukan oleh lima ahli keluarganya yang melakukan pencarian dasar sungai bersama anggota bomba dan polis, jam 2.30 pagi.

Ketua Polis Daerah Dungun Superintendan Baharudin Abdullah berkata, ahli keluarga mangsa bersama pihak berkuasa melakukan pencarian sebaik air sungai mula surut.

Menurutnya, pencarian itu berjaya menemui mayat mangsa kira-kira 12 meter dari tempat mangsa dilaporkan tenggelam.

IKLAN

“Mayat mangsa kemudiannya dibawa ke Bilik Forensik Hospital Dungun untuk siasatan lanjut dan akan diserahkan kepada keluarga untuk urusan pengebumian ,” ceritanya.

“Arwah Sempat Tekan Saya Sebelum Lemas” Kongsi Detik Sedih Gagal Selamatkan Sahabat

Sumber / Sumber Foto : Harian Metro

Mingguan Wanita : Salam takziah buat keluarga mangsa.

Fazura Pesan Wahai Wanita Sayangi & Hargailah Diri Anda! 

Tip Cantik Isteri, Ibu & Selebriti Datin Elvina

JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN MW & EPAL

“Arwah Sempat Tekan Saya Sebelum Lemas” Kongsi Detik Sedih Gagal Selamatkan Sahabat

IKLAN

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag

Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag

Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif

#sewingworldgallery