Aplikasi Ini Berkesan Pantau Gajet Anak, Tahu Detail Tengah Buat Apa

Suka atau tak, ada anak-anak yang mak ayah perlu bekalkan dengan penggunaan gajet handphone. Untuk kegunaan anak hubungi mak ayah, kawan-kawan atau guru berkaitan kerja sekolah.

Dan walau mak ayah didik anak sebaik mungkin pun, dengan pengaruh gajet macam-macam benda tak baik boleh jadi. Takut bila baca berita budak 12 tahun rogol anak pengasuh. Istighfar panjang dibuatnya.

Lagi-lagi bila gajet handphone lah punca terjadinya semua itu. Sebelum mak ayah kecewa, lebih baik ambil langkah berjaga-jaga. Ibu ini, Azmuhaini Aini, berkongsi satu aplikasi berkesan untuk pantau gajet anak.

Cara Pantau Gajet Anak Guna Aplikasi Ini

Terkejut dengar berita budak 12 tahun merogol anak asuhan.

Ya Allah lindungilah anak-anak kami semua.
Dari berita tu kata semua tu pengaruh gadget.

Yerlah kan zaman sekarang semua di hujung jari, cari je apa tekan je apa share je apa semua keluar.

Maybe ada yang dah tau app ni tapi yang belum tahu harap membantu.

App ni saya install lama jugak lah untuk monitor setiap pergerakan kegunaan hp si kakak.

Yup kakak ada hp sendiri dan hp dia memang saya pasang kan line so unlimited internet dan call. Supaya dia senang nak call family member, kegunaan kerja sekolah.

Tapi semua ada limit.
so saya install app ni Family link.
Kat app ni saya boleh monitor apa yang kakak sedang buat.

IKLAN

Contoh,
√   Anak tengah online ke.
√   Dia tengah tengok youtube ke.
√   Tengok game ke apa ke semua saya boleh tahu.
√   Berapa lama dia tengok dan last dia online semua saya tahu.
√   Dan paling penting saya tahu location hp nya berada di mana.

Tak kisah saya tengah kerje dia di rumah semua saya boleh monitor sebab nya ada notifiication.

Dan di app ni juga saya kawal penggunaan nya so saya akan set masa ikut saya. So sampai masa hp ni akan padam sendiri dan dia tak leh tekan mana-mana button melainkan call sahaja. Kalau dia perlu buka hp juga perlukan code no daripada hp saya.

Syarat Lain Mak Ayah Kena Ikut

1) Application ni perlu di install kat telefon parent yang nak monitor tu dan juga HP anak anda ye. Nanti app ni akan minta email bagai so ikut sahaja arahan yang diberikan.
— Untuk hp parent kena install google family link for parent
dan kalau untuk hp anak kena install google family link for children & teens

2) Anak nak uninstall. Biarlah sebab tak boleh pun. Kalau hp si ibu atau bapa uninstall pun masih boleh install balik dan monitor anak macam biasa balik. Melainkan parent tu tekan STOP SUPERVISION.

IKLAN

3) Kita boleh kawal dan set untuk tontonan movie umum sehingga 18sg atau 18sx. Game pun boleh kawal.

4) semua kawalan/perubahan adalah hanya boleh dilakukan di hp si ibu/bapa sahaja.

Bagi Lebih Faham Mak Ayah Ikut Panduan Bergambar Ini

 

Inilah app untuk di install dekat hp parent.

 

Ini waktu yang saya tetapkan sendiri. so time ni memang telefon dia tak kan boleh guna. sehari dia boleh pakai 4 jam sahaja.

 

IKLAN
kalau nak guna juga kena pakai no code ni. dan no ni akan berubah setiap masa. so kakak jangan berangan kamu leh hafal.

 

ni kakak punya muka depan lah.

 

ni tempat untuk parent setting.

 

ni contoh kalau tak leh guna. haa kakak dia suh tidoq time ni. so dia hanya boleh guna emergency sahaja. iaitu call. parent access tu yang code tadi lah.

 

Ni app yang perlu install pada telefon anak.

 

Selamat mencuba.

Sumber/Foto : Azmuhaini Aini