Mingguan Wanita (MW) Talkshow kini berwajah baru, bakal bersiaran tidak lama lagi dengan serba-serbinya baru. Akan mula ditayangkan pada 8 Julai 2019 nanti pada jam 11 pagi hingga 12 tengah hari dan akan ditayangkan lima kali seminggu di saluran Astro Prima 105 dan Prima HD 121. Lebih menarik lagi, MW Talkshow kali ini juga turut menampilkan lima selebriti terkenal tanah air bagi mengelolakan program bual bicara Mingguan Wanita.

Siti Elizad, Erra Fazira, Sherry AlHadad, Norman Hakim dan juga Radin Amir adalah hos-hos baru yang akan menjadi wajah yang akan mewarnai program MW Talkshow.

Mengekalkan format asal iaitu mengetengahkan pelbagai topik dan perkongsian menarik mengenai wanita, kisah rumah tangga dan isu-isu kekeluargaan. MW Talkshow musim baharu ini turut menambah pengisian elemen baru bagi menambah baik lagi kandungan format asal agar kekal relevan, segar dan menarik untuk ditonton masyarakat masa kini.

Mempunyai lima tema yang berbeza setiap hari, iaitu Kesihatan dan Kecantikan yang akan dihoskan oleh Siti Elizad dan Erra Fazira, Selasa dengan tema Makanan dan Travelog yang menampilkan Siti Elizad dan Radin Amir, Rabu pula memaparkan Kisah Masyarakat & Gaya Hidup menggandingkan Siti Elizad dan Sherry Alhadad. Khamis pula dengan Cerita Dalam Kain menampilkan Siti Elizad, Erra Fazira dan Norman Hakim sebagai hos.

Jumaat pula menampilkan pengisian berkaitan dengan Motivasi, Inspirasi dan Kerohanian yang menampilkan Siti Elizad bersama Personaliti jemputan seperti Dato’ Fadzilah Kamsah, Prof. Dr. Muhaya dan juga Imam Muda Asyraf. Pemilihan selebriti dan personaliti ini berdasarkan kepada populariti, kredibiliti serta karakter mereka yang menepati konsep program MW Talkshow.

Lima Hos Selebriti Warnai Musim Baharu Mingguan Wanita Talkshow
Lima hos selebriti yang mewarnai musim baharu Mingguan Wanita Talkshow, bakal bersiaran 8 Julai ini.

“Saya Miliki Cara Yang Tersendiri, Orang Lain Tidak Mampu Jadi Elizad.”- Siti Elizad

Tidak perlu diragui lagi kredibiliti lakonan Siti Elizad Mohamad Sharifuddin, 35, dalam melakonkan watak air mata. Ternyata bakatnya dalam dunia lakonan amat menyerlah. Terbaru Siti Elizad terlibat dalam drama Puteri Yang Ditukar adaptasi sinetron Indonesia.

Paling terbaru Elizad juga terpilih menjadi salah seorang hos utama bagi program Mingguan Wanita Talkshow. Sudah tentu dia teruja untuk mengacarakan program berbentuk bual bicara yang memaparkan isu-isu semasa tentang wanita.

“Happy dan sudah pastinya bersyukur! Sebab saya memang jenis suka bercakap, jadi ini adalah satu platform baru untuk saya gunakan pok pek pok pek saya secara live dengan penonton.

“Perkara yang mendorong saya untuk menerima tawaran ini adalah disebabkan saya sukakan “ DEBAT “ . Berdebat tentang isu terkini untuk membuatkan kita tahu apa yang jadi keadaan sekeliling,” ujarnya lagi.

Apabila ditanya tentang persiapan diri sendiri apatah lagi Elizad adalah hos utama, jawabnya, “Buat break down dan briefing penting bersama keluarga. Saya lebih tekankan kepada konsep santai dan live. Jadi tidak perlu pura-pura formal, cara ini secara tidak langsung akan membuatkan audiens lebih dekat dengan kita. Saya hanya menjadi diri saya sendiri “ happy go lucky !”, tambah pelakon cantik ini lagi.

Apa Sahaja ‘Sapu’

Seperti mana selebriti lain, figura ini mengakui dirinya terlalu cintakan kariernya, oleh itu tidak menjadi masalah besar buatnya sama ada bakal memberi fokus kepada bidang pengacaraan sepenuhnya selepas ini. Baginya, apa sahaja tawaran yang diterima sama ada lakonan atau pengacaraan, dia akan menerima dengan hati terbuka, Apa sahaja sapu.

Biar pun sedari awal dapat mengagak jadual kerjanya nanti sudah tentu akan lebih sibuk memandangkan bersiaran lima hari seminggu. Tetapi sokongan daripada suami yang selalu memberi kata-kata semangat membuatkan Elizad lega.

“Walaupun saya akan bersiaran lima kali seminggu untuk Mingguan Wanita Talkshow musim kedua ini, tidak menjadi masalah kerana suami sangat memahami. Selagi saya suka untuk aktif dalam industri suami akan menyokong dan mendoakan,” jelasnya.

Tambahnya, sebagai mana orang lain tidak boleh jadi Siti Elizad. Oleh itu, untuk program Mingguan Wanita Talkshow nanti, dirinya sedari awal tekankan akan menjadi diri sendiri dan ceria kerana semua orang mengenalinya seperti itu.

Lima Hos Selebriti Warnai Musim Baharu Mingguan Wanita Talkshow

IKLAN

Erra Teruja Untuk Kongsi Pandangan Dan Pendapat

Erra Fazira, nama yang tidak asing lagi dalam dunia seni tanah air. Merupakan salah seorang hos yang akan mewarnai program bual bicara Mingguan Wanita Talkshow musim baru bersama barisan selebriti lain, Erra berasa sangat bertuah kerana dipilih sebagai salah seorang pengacara tetap. Erra akan bersiaran selama dua hari iaitu pada hari Isnin (bergandingan bersama Siti Elizad) dan hari Khamis (bergandingan bersama Siti Elizad dan Norman Hakim).

“Alhamdulillah, saya berasa sangat bertuah kerana dipilih oleh pihak Astro untuk menjayakan rancangan Talkshow Mingguan Wanita. Mereka mahukan kelainan dan pilihan selebriti sebagai pengendali rancangan kerana mahukan sesuatu yang lebih mantap. Topik yang bakal saya kendalikan bersama Elizad pada hari Isnin, kesihatan dan kecantikan. Insya-Allah banyak yang kami boleh kongsi. Saya dan Elizad tak pernah ada masalah dan kami akan duduk bersama untuk membincangkan lebih mendalam bagaimana untuk memberikan yang terbaik.

“Pada hari Khamis pula, saya digandingkan bersama Elizad dan Norman Hakim. Cerita Dalam Kain nama topik yang bakal kami bincangkan. Dengar nama ‘Cerita Dalam Kain’ macam ngeri kan, sebenarnya topik ini berbicara mengenai kisah rumah tangga. Jadi topik ini sangat menarik kerana bukan saja wanita malah golongan lelaki juga boleh memberikan pendapat mereka. Saya kenal Norman dan dia memang seorang yang suka berbicara. Agak mudah bila bekerjasama dengan mereka yang petah dan juga boleh berkongsi permasalahan yang biasa dialami oleh pasangan yang sudah berkahwin.

“Walaupun Norman jenis yang banyak cakap tapi dalam bual bicara ini kami tak boleh cakap panjang. Kerana hanya beberapa minit durasi yang diperuntukkan. Jadi kami bertiga kena duduk berbincang dan pastikan pandangan dan mesej yang kami disampaikan dengan baik kepada penonton Mingguan Wanita,” jelas Erra mengenai program yang bakal dihoskan nanti.

Lima Hos Selebriti Warnai Musim Baharu Mingguan Wanita Talkshow

Sherry Ingin Belajar Kawal Emosi Dalam MW Talkshow

Bakatnya di dalam dunia pengacaraan tak dapat disangkal lagi. Malah, dia di antara pengacara yang bijak dan berilmu dalam mengendalikan setiap program yang diamanahkan kepadanya. Baru-baru ini, Sherry Alhadad telah diumumkan sebagai salah seorang hos bersama di dalam Mingguan Wanita Talkshow musim kedua.

Pemilik nama sebenar, Shariffah Mariam Binti Syed Abdullah Al Hadad, dilahirkan pada tanggal 17 November 1984, sebelum ini lebih dahulu dikenali sebagai seorang pelawak dan pelakon, sebelum laris sebagai pengacara. Ternyata wanita yang masih bujang ini memang berbakat besar dan seorang artis yang serba boleh.

Cabaran Berbeza

Bila ditanya, apakah yang mendorongnya menerima tawaran mengendalikan program bual bicara Mingguan Wanita yang lebih berinformatif ini, dia ada jawapan tersendiri.

Menurut selebriti yang tampil semakin langsing ini, mengelolakan Mingguan Wanita Talkshow merupakan satu cabaran baru buat dirinya.

“Orang dah kenal saya mengacarakan program hiburan, komedi. Jadi MW Talkshow ini suatu benda yang baru untuk saya. Kalau ikutkan saya jenis yang suka membaca, memerhati banyak benda yang dapat memberi inspirasi kepada saya. Kadang-kadang benda yang kecil pun boleh buatkan saya terinspirasi dengan sesuatu perkara. Kalau sebelum ini orang lihat saya berkomedi, kali ini penonton akan tengok saya dalam versi lain. Jadi cabaran untuk saya adalah bagaimana saya nak handle emosi ketika mengacara kerana saya tak suka dengan kesedihan, kesukaran dan perkara-perkara yang menyentuh hati. Jadi bila saya perlu kelolakan topik-topik yang berkaitan dengan kesengsaraan orang lain, kepayahan hidup orang lain, saya rasa emosi saya bakal terusik.

IKLAN

“Bagi saya, tujuan saya berada di situ adalah untuk cuba memberi harapan kepada mereka dan menyatakan bahawa kehidupan ini sebenarnya indah. Tuhan sentiasa akan melindungi kita dan itulah antara cabaran saya yang mana saya perlu tahu bagaimana untuk saya handle emosi saya sendiri dan juga emosi tetamu yang dijemput dalam topik kisah masyarakat yang akan saya kelolakan bersama Elizad nanti,” ujar Sherry tentang tugas barunya sebagai hos MW Talkshow.

Lima Hos Selebriti Warnai Musim Baharu Mingguan Wanita TalkshowKetika ditanya perbezaan mengacarakan program bual bicara secara langsung dengan program lain yang pernah dikelolakannya menurut Sherry dia perlu lebih peka dan tidak terlalu mengikut kepada skrip yang diberi.

“Saya dah biasa bersiaran secara langsung, tapi bila mengacarakan program berbentuk bual bicara, sedikit sebanyak mengajar saya untuk sentiasa peka dengan perbincangan yang dibuat ketika bersiaran. Bagaimana nak kaitkan jawapan yang diberi dengan soalan selanjutnya dan sebagainya. memang kadang-kadang kami dah diberi skrip tapi untuk saya sendiri impromptu itu lebih menarik, lebih jujur.

“Bila dah selalu buat program live, saya perasan bila bertanyakan soalan-soalan yang lebih jujur dari hati kita, saya dapat rasakan jawapan yang diberikan oleh tetamu juga lebih jujur. Saya juga perlu berjaga-jaga dalam penggunaan Bahasa supaya tidak ada yang berkecil hati. Sebab kalau tak susun ayat kita betul-betul mungkin orang akan salah anggap berdasarkan intonasi yang dilontarkan. Jadi perkara-perkara sebegitu saya perlu jaga dan paling penting saya perlu sering membaca, mengetahui kejadian-kejadian terkini dan sentiasa up-to-date dengan keadaan semasa untuk saya guna pakai ketika mengacarakan program MW Talkshow kelak,” jelasnya.

Lima Hos Selebriti Warnai Musim Baharu Mingguan Wanita Talkshow

Perlu Peka Dengan Keadaan Semasa Dan Banyak Membaca Persiapan Norman Hakim Jadi Pengacara

Bidang pengaracaan mungkin bukan forte utama buat Mohamed Nurhakim Zaidon atau lebih dikenali sebagai Norman Hakim. Menjadikan kata-kata Richard Branson sebagai inspirasi untuk mencuba sesuatu yang baharu dalam kerjaya seninya, Norman yang merupakan suami kepada Memey Suhaiza turut disenaraikan sebagai salah seorang daripada lima selebriti yang akan mengacarakan program bual bicara Mingguan Wanita Talkshow musim baharu.

“Sebelum ini saya pernah juga menjadi pengacara dalam beberapa program televisyen, tapi semuanya lebih kepada fitness dan juga menceritakan tentang kerjaya yang rata-ratanya berkenaan dengan dunia lelaki. Memetik kata-kata Richard Branson, Pengarah dan Pengerusi Virginia Group, “If somebody offers you an amazing opportunity but you are not sure you can do it, say yes – then learn how to do it later!”. Jadi tawaran untuk mengacarakan program bual bicara Mingguan Wanita saya terima walaupun bukan forte saya. Saya boleh belajar perkara baru terutamanya dalam bidang pengacaraan yang berbentuk bual bicara.

“Bagi saya selain ini adalah peluang untuk peningkatan perkembangan karier saya dalam industri seni, ia juga beri satu pengalaman baru untuk saya mengacarakan program bual bicara yang lebih informasi dan memaparkan kisah-kisah yang dekat dengan masyarakat. Kriteria yang ada pada diri saya yang adalah membawa imej lelaki yang berkeluarga dan mempunyai anak-anak. Akan ada isu semasa yang akan diketengahkan dan kita cari jalan penyelesaian,” ujar Norman tentang peranannya sebagai salah seorang hos baru dalam MW Talkshow.

Lima Hos Selebriti Warnai Musim Baharu Mingguan Wanita Talkshow

IKLAN

Radin Ingin Buktikan Kemampuan Diri

Radin Amir Effendi atau nama komesialnya Radin Era FM bukanlah satu nama asing lagi dalam dunia pengacaraan. Selain bergelar penyampai radio sepunuh masa, Radin juga banyak mengacara di Astro.

Seperti selebriti lain, Radin juga tidak kurang melakukan beberapa persediaan. Dari segi persediaan, sudah tentu pemuda yang berasal dari Ipoh, Perak ini mempersiapkan diri seadanya, antaranya dengan mengikuti kelas Pak Nil. Selain itu dirinya juga lakukan perbincangan bersama team produksi dalam memastikan dirinya mampu memberi yang terbaik sepanjang program Mingguan Wanita Talkshow Musim Kedua.

Sudah tentu menjadi penyampai di radio dan hos di tv cukup berbeza. Namun dirinya menganggap ianya adalah cabaran untuknya untuk mengawal keadaan apabila perlu bercakap seorang ketika di radio dan bercakap bersama audiens ketika di tv.

Di samping itu, sudah tentu mengelolakan program “live” memiliki keseronokan yang tersendiri. Tambahan lagi dia bakal bergandingan dengan Siti Elizad yang juga cukup profesional dalam bidang pengacaraan pada setiap hari Selasa.

“Jika dibandingkan dengan hos terdahulu, ia bergantung kepada persepsi masing-masing. Bagi saya ianya tidak menjadi masalah yang besar buat diri saya kerana setiap orang memiliki pandangan dan pendapat tersendiri.

“Insya-Allah dengan izin Tuhan dengan barisan hos kali ini, program Mingguan Wanita Talkshow akan beralih kepada satu fasa yang lebih bagus. Sebagai manusia biasa, saya mendoakan segalanya berjalan lancar dan sudah tentu akan melakukan yang terbaik.

“Sekiranya penonton melakukan perbandingan ianya adalah hak mereka,terpulanglah pada mereka. Paling penting kami telah melakukan yang terbaik untuk program Mingguan Wanita Talkshow musim kedua,”ungkapnya lagi.

Lima Hos Selebriti Warnai Musim Baharu Mingguan Wanita Talkshow

Teruja Dengan Amanah Yang diberikan

Radin diamanahkan untuk slot travel dan food, sudah ia menjadi sebab utama empunya diri menerima tawaran ini. Dirinya sendiri gemar melancong dan sangat cintakan makanan, oleh hal yang demikian dia sangat teruja untuk berkongsi dengan audiens jika memiliki ruang dan peluang.

Selain itu mungkin program ini bakal menjadi platform buat Radin mempelajari sesuatu yang baru. Dalam masa yang sama, Radin merasakan peluang ini adalah peluang keemasan bagi membuktikan dirinya bukanlah sekadar penyampai radio tetapi dalam masa yang sama mampu bergelar hos TV.

Dia sentiasa mengharapkan orang dapat menerima bakatnya dan memandang kebolehan dan potensi diri yang ada padanya.

Lima Hos Selebriti Warnai Musim Baharu Mingguan Wanita TalkshowBanyak lagi cerita menarik yang dikongsikan oleh kelima-lima hos ini, baca sambungannya didalam edisi terbaru Majalah Mingguan Wanita isu Julai, volume 1 yang kini telah berada di pasaran.

Lima Hos Selebriti Warnai Musim Baharu Mingguan Wanita Talkshow

Penulis: Shahrina Azlin Abdullah & Nursyazwani Mehat
Foto: Sharinizam Othman

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI