
Isi Kandungan
ToggleBila makan Apam Kampung Gula Merah, teringat memori kecil-kecil dulu mak dan nenek kita selalu buat dulu. Mudah rupanya nak buat kuih apam ni, bahan-bahan yang digunakan pun tak banyak tapi tetap sedap.
Boleh cuba resipi Apam Kampung Gula Merah yang dikongsikan oleh Puan Cahaya Suria ni
“Apam kampung gula merah.Sangat mudah, tak banyak bahan tapi sedap”
Bahan-Bahannya:
3 cawan tepung gandum (Diayak)
1/2 peket yis mauripan
1/2 cawan gula pasir
1 1/2 cawan gula merah
2 cawan air
Cara Membuat:
1.Didihkan air dengan gula merah dan gula pasir.
2.Tapis air gula suam ke dalam bekas. Lagi baik jika bekas yang bertutup.
3.Masukkn yis tunggu sehingga kembang kemudian masukkn tepung gandum yang telah diayak sedikit demi sedikit sehingga habis.Jika adunan agak pekat boleh tambahkan 1/2 cawan air lagi.
4.Kacau rata, tutup bekas dan biarkan bancuhan naik 2 kali ganda.
5.Kacau lagi untuk buang angin dan masukkan ke dalam acuan kesukaan yang telah dioles minyak masak.
6.Isikan separuh bahagian dan tunggu sehingga naik penuh semula baru kukus dalam masa 7-8 minit.
Info Ekstra:
Jika kukus dalam loyang kena kukus lama sikit dalam 1/2 jam.
Sejukkan. Sediakan kelapa parut putih.
Sedia dihidang. Selamat Mencuba!

Baca Lagi Di Sini:
Buat Apam Polkadot Guna Bekas Sos, Kukus Api Perlahan Elak Merekah
Apam Balik Tebal Ke Nipis, Letak Jagung Sampai Meleleh Pun Boleh!
MW:Menarik juga resipi apam kampung gula merah ni. Mudah nak buat bahan-bahan pun tak banyak. Mak-mak boleh cuba buat di rumah nanti.
Sumber: Cahaya Suria
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Pancake Jepun Gebu, Serius Sedap Bahan Tak Banyak Senang Nak Buat!

Isi Kandungan
ToggleMak-mak penggemar pancake atau nak cuba kelainan untuk buat sarapan pagi atau minum petang, boleh cuba resipi Pancake Jepun ini. Sangat gebu, lembut dan sangat sedap.Cara nak buat pun mudah sangat, bahan-bahan yang diperlukan pun tak banyak, masak atas kuali non stick je.
Nak rasa macam mana sedap dan gebunya Pancake Jepun ni, boleh cuba buat sendiri ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Nornaim Keng ini.
“Rugi tau tak buat lagi..serius sedap tau. Senang sangat buatnya, bahan pun tak banyak. Try buat 1 adunan, dapat diselamatkan 2 keping je..lain-lain anak dah makan. Jadi la 2 keping ni untuk mama dia. Cepat buat, rasa macam kek cheese je. Viral sekarang makanan ni. Meh saya share resepi, lihat di setiap gambar ye.”
Pancake Jepun
Bahan-Bahan:
2 biji telur gred B (jangan hairan tu telur ayam Jepun. Baru semalam beli..ayam duk dalam econ sebab tu colour putih)- ayam pun reti panas ye ..(asingkan putih dan kuning telur ye)
40g tepung kek
½ sudu kecil esen vanila
25g susu full cream
25g gula kastor
½ sudu keciljus lemon
* Kalau guna tepung gandum, tambah ½sudu kecil baking powder.
Cara Membuat:
1.Pukul putih telur sehingga bertanduk..macam dalam gambo ni ye. Kalau tak bertanduk lagi..pukul je lg..takyah gune mixer, gune whisk je.Kejap je, dalam 7 minit macamtu..kalau lagi laju cepat je bertanduk.. Kasi tangan tu kurus sikit ye.
Masukkan bahan putih telur dah berbuih sikit, masuk gula..kacau sampai bertanduk..baru masuk jus lemon.
2. Ini adunan kuning telur..campur tepung kek+ esen vanila + susu full cream ( saya guna Dutch lady je).
3.Ambil sedikit adunan putih telur tadi, masuk dalam adunan kuning telur ni.Kacau sedikit bagi adunan cair sedikit.
4.Campur adunan telur tadi ke adunan telur putih ni ye. Kacau kaup balik ok..kalau tak tau cara kaup balik tu cer Google caranya.
5. Ini masa buat 3 ketul..selamat anak-anak ngap dah..jadi proses buat yang ni tak dapat nak snap. Sapu butter sikit dekat kuali.
6. Letak bancuhan dalam kuali, guna cup sukatan, agak-agak je letak. Buat 3 atau 4 kali. Tambah adunan tadi..jangan letak banyak-banyak, selepas letak adunan..titikan air sedikit di kuali, jangan atas adunan..terus tutup kuali tu tau.

7.Taraaa …nasib dapat 2 ketul je..kalau tak merajuk mama pi batu belah batu bertangkup.
8.Nampak ke gebunya..gebu macam pipi tuan yang buatnya la….tak payah buh gula icing..makan macam tu pun dah sedap.. Baik habiskan cepat kang anak datang minta lagi.
Baca Lagi Di Sini:
Japanese Fluffy Pancake Gebu Viral! Senang, Masak Atas Kuali Non Stick Je
MW: Cukup mudah nak buat Pancake Jepun ni, sangat gebu bila ikut resipi yang dikongsikan. Pasti puas hati makan, malah lebih jimat bila buat sendiri.
Sumber: Siti Nornaim Keng
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuih Tepung Gomok Inti Kelapa, Makan Sekali, Nak Lagi! Cubalah Buat

Isi Kandungan
ToggleKuih tepung gomok atau kuih gomok abu adalah kuih tradisi resipi orang lama dari Terengganu. Buatnya tak susah. Macam buat kuih buah melaka sahaja.
Boleh Cuba Resipi Kuih Tepung Gomok Atau Kuih Gomok Abu Yang Dikongsi Oleh Mariatul Khibtiyah Di Dalam Grup Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan (BIKMM).
Resipi Kuih Tepung Gomok Atau Kuih Gomok Abu
Makan sekali nak lagi. Tak cukup 2 – 3 biji. Sekali makan tak reti nak stop. Siapa suka buat kuih gomok abu atau kuih tepung gomok inti kelapa bersalut tepung beras sangai?
Atas permintaan, saya share resipi cara ibu saya buat ye. Doakan ibu bapa saya sentiasa sihat selalu.
Bahan Inti
1 biji Kelapa parut muda
Gula melaka @ nis’san- ikut kemanisan
Gula – kalau kurang manis, tak boleh nak gentel
2 sudu tepung beras pulut @ gandum
Cara Buat Inti
Semua bahan-bahan ini dicampur dan dikacau di dalam kuali sehingga kering dan boleh digentel. Bila sejuk, gentel sebesar ibu jari.
Artikel Berkaitan:
Ikut Resipi Ini, Buah Melaka Tak Basi, Tahan Sampai Pagi Esok!
Bahan Untuk Bahagian Luar / Doh
1 bungkus tepung pulut.
Air pandan
Air kapur sedikit
2 cawan tepung beras – disangai
Cara Buat
Uli doh macam nak buat ondeh-ondeh atau buah melaka itu. Setelah siap, masukkan tepung inti ke dalam doh. Sama macam nak buat buah melaka. Jangan tebal sangat. Selepas siap, bolehlah rebus dengan cara sama buat buah melaka itu.

Siap direbus, boleh angkat. Tos sekejap. Tak perlu tunggu kering. Terus golekkan dalam tepung beras yang telah disangai itu.
Nota: Untuk bahagian luar, biasanya orang lain guna tepung kacang. Tetapi saya guna tepung beras yang disangai dulu. Rasanya tak sama ye. Nampak remeh, tapi bila makan, awaklah Juara! Sebab itu orang panggil kuih gomok abu, bila makan putih seput la kat mulut!
Selamat Mencuba !
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Lengkap Nasi Minyak, Daging Masak Hitam & Acar Tumis SEDAP!

Isi Kandungan
ToggleJika selalu mak-mak masak nasi putih berlauk sahaja, sesekali bila ada hari-hari istimewa boleh buat masak sendiri set lengkap Nasi Minyak, Daging Masak Hitam dan Acar Tumis yang sangat sedap ni. Memang berbaloi dan puas hati makan. Tak lah dapat makan Nasi Minyak waktu kenduri je.
Boleh cuba set lengkap Nasi Minyak, Daging Masak Hitam dan Acar Tumis resipi perkongsian Puan Nurul Ateekah ini;
Nasi Minyak ramai orang suka makan tiap kali kenduri, mesti rindukan nak makan nasi minyak. Malah,sekarang musim PKP, kenduri pula perlu ditangguhkan. Yang teringin nak makan nasi minyak, boleh lah cuba masak di rumah. Saya sertakan Resipi Nasi Minyak, Daging Masak Hitam & Acar Tumis SEDAP!
1.Nasi Minyak
Bahan-Bahan:
5 pot Beras Basmati
1 cawan Susu Cair
5 biji Bawang merah (dihiris halus)
3 biji Bawang putih (dihiris halus)
2cm Halia dihiris/atau ditumbuk
1 batang Serai (dikatok)
1 biji Bunga lawang
3 biji Buah pelaga
1 batang kecil Kayu Manis
3 biji Bunga cengkih
2@3 sudu besar Minyak sapi
Sedikit pewarna kuning atau serbuk kunyit (hujung sudu)
Garam dan serbuk perasa (agak-agak)
Cara Membuat:
1. Rendamkan beras basmati selama 30-45 minit dan toskan.
P/S sukatan air = 1 pot beras basmati= 1 ¼ pot air atau ( air rebusan daging).
2.Tumiskan bahan-bahan nih sehingga Naik bau..haaa..Yang warna putih Tu saya letak minyak kambing (rebusan air kambing.memgeluarkan minyaknya)lemak beku Tu la…(macam minyak sapi Tu).
3.Masukkan ,kayu Manis,buah pelaga,Bunga cengkih,Bunga lawang,bawang putih,bawang merah,serai,halia.Tumis sehingga keperangan dan masukkan kunyit 1 sudu kecil.
4. Masukkan garam dan serbuk perasa, kacau dan biarkan seketika.
5. Masukkan pula susu cair dan kacau sebati.
6. Masukkan air 5 pot beras= 5 kali x 1¼ cawan air atau ( air rebusan daging).
7.Lubangkan 4 tempat dan masukkan.pewarna kuning telur..tunggu 10 minit, gemburkan nasi dengan garpu agar nasinya tidak hancur.
*Siap. Taburkan bawang goreng,daun ketumbar dan kismis (jika suka).
2.Daging Masak Hitam
Bahan-Bahan:
1 kg daging (direbus sehingga empuk)
4@5 sudu besar Kacang peas dalam tin (jika suka)
Kismis
1 kotak @ 4 sudu besar kismis
½ botol kecil kicap Manis (saya guna cap kipas udang)
1 batang serai dikatok
2 batang Daun kari
1 sudu besar air asam jawa
2 biji bawang besar dihiris halus
2 sudu besar Serbuk Kari daging
1 sudu besar serbuk sup
1 batang kayu Manis,1 biji buah pelaga,1biji Bunga lawang,2 biji Bunga cengkih
3 sudu besar Gula pasir@gula Melaka
Garam Dan serbuk perasa
Minyak masak untuk menumis
4 senduk Air rebusan daging
Bahan Kisar:
5 batang batang serai
10 tangkai cili kering – boleh tambah jika suka pedas
Halia sebesar ibu jari
20 biji bawang merah atau @ biji bawang besar
4 biji buah keras
10 biji bawang putih
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, serai,bawang yang dihiris, bunga lawang,buah pelaga,bunga cengkih,kayu manis, masak sehingga naik bau atau sedikit kekuningan.
2.Masukkan bahan yang dikisar dan masak sehingga pecah minyak.
3.Apabila sudah pecah minyak,masukkan serbuk kari dan serbuk sup.(masak seketika).
4.Masukkan air asam jawa 1 sudu besar.
5.Masukkan kicap Manis, air rebusan daging dan masukkan sekali daging yang telah direbus.
6.Masukkan kismis,kacang peas dan biarkan agak sedikit kering.Kalau suka berkuah pun tak pe)
7.Perasakan dengan gula melaka,gula putih,garam dan serbuk perasa. Siap dihidang.
*Kuah masak hitam NIH saya selalu masak sehari sebelum nak makan. Esok tu saya panaskan semula. Rasa kuah hitam ni melekat sampai dalam daging dan tulang.

*Air rebusan daging kambing atau lembu jangan dibuang, buat untuk masak nasi minyak bertambah sedap nasi minyak nanti. Tak pun boleh simpan untuk buat sup.
Acar Timun Bertumis
Bahan-Bahan:
1 biji Timun (dipotong panjang)
1 biji Lobak merah (dipotong panjang)
15 biji Bawang kecil
15 biji Bawang putih
2 cm Halia dihiris halus-halus
1 sudu besar Biji sawi
3 sudu besar Cili kisar
1 sudu besar Rempah Kari ikan
1 sudu besar Gula melaka
1 sudu besar Gula putih
2 sudu besar Kismis
2 sudu besar cuka
Garam
Serbuk perasa
1 batang Daun kari
3 sudu besar Minyak masak
Cara Membuat:
1.Panaskan minyak masak, masukkan biji sawi dan daun kari.
2.Tumis cili kisar sehingga pecah minyak.
3.Masukkan serbuk kari dan masak seketika.
4.Masukkan,halia,bawang kecil dan bawang putih,masak sehingga lembut(API perlahan).
5.Apabila sudah lembut,masukkan cuka,garam,gula melaka,gula putih,serbuk perasa dan kismis.
6.Masukkan lobak merah dan timun, masak lembut sehingga masak.
*Acar Timun Bertumis ini juga sesuai dimakan dengan daging/kambing masak hitam,ayam masak tomato,ayam masak merah,Kari ayam,Kari daging,masak kurma ayam,daging,kambing,atau telur atau ikut yang disukai.
Baca Lagi Di Sini:
Resipi Sambal Nasi Kerabu Sedap Dan Tahan Lama, Rupanya Inilah Rahsia Penjual
MW:Menarik juga resipi lengkap Nasi Minyak, Daging Masak Hitam dan Acar Tumis SEDAP ni. Sesekali tukar selera keluarga dan sesuai buat untuk hari-hari yang istimewa.
Sumber: Nurul Ateekah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI