anak jaman

Dalam dunia serba moden ini, memang mencabar sungguh mak ayah hendak membesarkan anak-anak.

Dari kecil dibesarkan penuh kasih sayang, diberi makan, pakaian dan tempat tinggal, namun bila besar berbeza sekali perangainya.

Anak zaman sekarang kebanyakannya pantang ditegur, ini pantang larang anak-anak kena jaga. Mak ayah jangan lupa selalu berpesan dan jaga enam perkara penting ini.

Ikuti perkongsian Ustaz Khairul Anuar Basri ini dan hadam baik-baik ya mak, ayah.

Anak Zaman Sekarang Memang Tak Boleh Ditegur

Anak-anak zaman sekarang ni, daripada cara mereka react bila tak
puas hati dengan kita sebagai ibu bapa, memang boleh dipanggil sombong!

Walaupun makanan kita yang bagi… Tak ada anak-anak yang mak bapak bagi berlapar tak makan.

Walaupun pakaian kita sediakan. Tidak ada anak-anak yang mak bapak bagi telanjang bulat tak pakai baju.

Biar pun tidur atas tilam empuk kita bagi juga. Tak ada anak-anak yang mak bapak bagi tidur bawah matahari atau berselimutkan embun bila malam.

Sombong!

Marah Sikit Nak Melenting

Tegur sikit nak melenting. Marah sikit nak menjawab. Tarik kemudahan sikit, dia punya acuh tak acuh bila kita tanya sesuatu itu, macam apa ntah.

Sombong!

Seingat saya zaman saya kecil dulu, mendengus dengan hentak kaki bila protes tu kira sudah maqam si tanggang dah tu. Memang teruklah akan dikerjakan mak atau ayah saya.

Tapi anak-anak sekarang, hentak kaki dan mendengus itu kira level paling rendah sudah itu. Menjawab, berdebat, menjerit dekat ibu bapa sudah jadi mainan pulak dah.

Dulu Bila Kena Marah, Menangis Minta Maaf

Dulu, bila kena marah, tak angkat muka. Bila kena pukul, tak cukup tanah menangis minta maaf.

Anak-anak sekarang, kena halau dengan mak ayah keluar rumah, dia akan keluar rumah. Jangan main-main dengan mereka. Bodoh sombong tak boleh bincang punya.

IKLAN

Tak ada rasa bersalah langsung. Bila kita buat tak tegur sebab kita marah dan kecil hati, dia boleh buat macam biasa saja. Macam tidak ada apa-apa yang berlaku.

Itu belum kira pakat dengan kawan-kawan duduk kutuk ibu bapa lagi itu. Luah perasaan tak puas hati dekat media sosial dan dalam group WhatsApp. Benda sudah jadi macam meraka tak salah apa-apa.
Macamlah kita ibu bapa ini tak tahu apa yang mereka buat.

Baca Juga Di sini:

Hubungan Mak Ayah Dengan Allah, Berkait Rapat Dengan Didikan Anak-anak

Bab Pendidikan Anak, Aliff Satar Ambil Pendekatan Lawan Arus

Untuk info lebih menarik, klik saja di sini. 

Beri Segalanya Tapi…

Aduhai anak-anak…

Apa benda lagi yang kami mak ayah ini tak bagi dekat kamu? Semua benda sudah bagi. Yang minta, yang tak minta. Semuanya dibagi yang paling baik.

Cuma kadang-kadang kami marah bukan sebab kami benci. Tapi kalian tu kadang-kadang melampau sangat. Tak tahu nak bersyukur dengan segala nikmat dan kebebasan. Sampai dah naik atas kepala kami dah.

Diberi handphone untuk mudahkan kerja sekolah, diguna handphone pada benda-benda tak berfaedah. Siang malam pagi petang mengadap handphone.

IKLAN

Kalau cari bahan bacaan dan video bermanfaat tak apalah juga. Tapi tik tok sana, youtube sini. Semua yang tak ada faedah. Allah…

Instagram sana, facebook sini. Dengan kawan-kawan bergelak ketawa dari pagi sampai ke pagi esok depan handphone. Apa halnya ini?

Bila tarik balik sekejap handphone, tarik muka. Muncung mulut tu sampai boleh simpul.

Itu belum kira dia punya cakap, dia punya perkataan. Fuuuhhh… bisa berbisa, tajam menikam. Kadang-kadang boleh menitis air mata kita sebagai mak ayah tu..

Diberi kebebasan berkawan dengan jiran-jiran, sampai lupa nak balik rumah. Sampai lupa mana sempadan. Diperingat jangan itu dan jangan ini, dilanggar saja arahan sesuka hati.

Anak-anak Hilang Hormat

Mana hormat pada ibu bapa kamu? Mana adab kamu dengan mak ayah kamu?

Jangan sombong sangat ya. Kalau tak ada ibu bapa yang tak sehebat kamu itu, yang kolot ni, kamu tak ada pun dekat atas dunia ni. Jangan sombong.

Suatu hari kalau kamu susah, mak ayah ini juga yang akan kamu cari. Kami tak akan buang kamu walau satu dunia sekalipun benci dekat kamu.

Ini Pantang Larang Anak-Anak Kena JAGA

Dalam Al-Quran Surah Al-Isrā’ ayat 23 dan 24 Allah sebut, anak-anak bila berdepan dengan ibu bapa mesti jaga 6 perkara :
Anak Zaman Sekarang Memang Pantang Ditegur, Ini Pantang Larang Anak-Anak Kena JAGABuat sehabis baik dengan ibu bapa.
Anak Zaman Sekarang Memang Pantang Ditegur, Ini Pantang Larang Anak-Anak Kena JAGAJangan berkata ‘ah’ atau mendengus sekali pun.
Anak Zaman Sekarang Memang Pantang Ditegur, Ini Pantang Larang Anak-Anak Kena JAGAJangan membentak apa lagi menengking.
Anak Zaman Sekarang Memang Pantang Ditegur, Ini Pantang Larang Anak-Anak Kena JAGABercakap dengan ibu menggunakan perkataan yang paling mulia.
Anak Zaman Sekarang Memang Pantang Ditegur, Ini Pantang Larang Anak-Anak Kena JAGARendahkan dan hinakan diri di depan ibu bapa.
Anak Zaman Sekarang Memang Pantang Ditegur, Ini Pantang Larang Anak-Anak Kena JAGADoakan ibu bapa agar beroleh kasih sayang Allah sebagaimana ibu bapa memberi kasih sayangnya yang tiada tolok bandingan kepada kita sewaktu kita masih kecil.

IKLAN

Ini adalah enam rukun. 6 pantang larang. Ini 6 perkara anak-anak wajib jaga dan pelihara.

Biar Anak Menangis Sekarang

Mak ayah semua…

Jangan takut jangan segan hendak pesan dekat anak-anak. Jangan malu jangan rasa bersalah nak marah atau pukul anak untuk mengajar.

Hari ni biarlah mereka menangis sekejap sebab tak suka dengan apa yang kita buat pada mereka. Jangan nanti esok kita pula menangis tak berkesudahan dengan apa yang mereka lakukan pada diri sendiri dan pada kita.

Mencabar Mendidik Anak Zaman Sekarang

Memang betul, mendidik anak-anak zaman ini maha hebat cabarannya. Maha azab kepayahannya. Tapi kena banyak sabar dan bertawakal pada Allah.

Kena banyak-banyak baca doa yang Allah ajar pada kita dalam Surah Al-Furqan ayat 74 :

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

‘Rabbanā hablanā min ajwājina wa zurriyyātina qurrata a’yun waj’alnā lil muttaqīna imāmā’

“Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami pasangan kami dan keturunan kami sebagai penyejuk mata (kami) dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang-orang yang bertakwa.”

Mak Ayah Kena Rajin Bangun Malam

Mak ayah kena rajin bangun malam. Solat tahajud. Menangis. Mengadu dan merayu kepada Allah. Minta diselamatkan daripada fitnah anak-anak ni.

Ibu bapa boleh jadi ujian bagi anak-anak. Anak-anak juga ujian bagi ibu bapa.

Biarlah kedua-duanya lulus ujian di dunia. Agar dapat berhimpun akhirnya di syurga. Selamanya.
#KAB

MW: Semoga anak-anak kita menjadi anak yang berguna di dunia dan akhirat.

Sumber: Khairul Anuar Basri

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI