tangan putus

Allahu tragis sungguh melihat keadaan seorang kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun yang putus tangan kiri selepas baju dipakainya terbelit pada rim tayar motosikal yang sedang bergerak di Kampung Binjai Bongkok, Marang.Dalam kejadian 9.30 malam tadi, mangsa dikatakan memakai baju sejuk bersaiz agak besar, menyebabkan bahagian baju itu tersangkut pada tayar motosikal berkenaan.

Sumber berkata, kejadian menyebabkan tangan mangsa tertarik ke dalam rim tayar motosikal sebelum dia terjatuh daripada motosikal ditunggangi ahli keluarganya sehingga tangannya terputus.Gambar yang viral di laman sosial menunjukkan kanak-kanak berkenaan kelihatan tenang dan masih mampu duduk di lokasi kejadian sementara menunggu bantuan.Kanak-kanak berkenaan kemudian dikejarkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu oleh keluarganya untuk menerima rawatan.

Nak Tangan Palsu

Menerusi laporan terkini Harian Metro pula, soalan pertama Nur Zulaikha Khumaira Zulkifli, 7, sejurus tersedar daripada bilik pembedahan pula,

“Aboh, bila kakak nok pakai tangan palsu?”.

Bapa mangsa, Zulkifli Mohamad, 38, berkata, Khumaira yang membahasakan dirinya sebagai kakak bertanyakan soalan itu sebaik membuka matanya apabila sedar selepas keluar daripada bilik pembedahan pagi tadi.Katanya, dia terkejut apabila Khumaira menanyakan soalan berkenaan dalam usianya yang masih muda dan seakan-seakan sudah menerima hakikat bahawa tangannya tidak dapat diselamatkan.

IKLAN

“Apabila kakak mengajukan soalan begitu, saya terkejut bagaimana dia boleh tahu mengenai perkara itu (tangan tidak dapat diselamatkan), namun saya dan isteri cuba memberi semangat kepadanya supaya jangan putus asa,” katanya

Allahu Tragisnya, Tangan Kiri Budak Perempuan 7 Tahun Putus, Baju Sejuk Tersangkut Rim Tayar Motorsikal!

Sementara itu, kakak saudara murid Tahun Satu Sekolah Kebangsaan (SK) Tasek, Marang itu, Noor Aina Hananie Rozali, 18, ketika menceritakan insiden malang itu berkata, sebelum kejadian dia mengajak Khumaira menemaninya ke rumah Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung untuk mengambil cop pengesahan borang biasiswa bagi menyambung pelajarannya di kolej.

IKLAN

“Khumaira duduk di belakang dan adik bongsunya berusia dua tahun duduk di tengah.

“Saya hanya mula menyedari kejadian apabila motosikal tiba-tiba bergerak perlahan dan ada suara mengadu sakit di belakang.

“Apabila saya berpaling, Khumaira sudah berada di atas jalan, jadi saya memberhentikan motosikal sambil memegang adiknya yang masih di belakang,” katanya.

Pakai Baju Sejuk Milik Ibu

Khumaira disifatkan sebagai kanak-kanak luar biasa apabila langsung tidak menangis sepanjang kejadian itu sebelum dibantu penduduk kampung yang kemudian menghantarnya ke klinik berdekatan.Ibunya, Rohidayu Siup@Yusof, 29, berkata, baju sejuk dipakai Khumaira ketika kejadian adalah miliknya dan itulah kali pertama mangsa menggunakannya.

IKLAN

“Kakak tak pernah memakai baju sejuk itu tapi pada malam tadi dia ambil untuk mengikut kakak saudaranya menaiki motosikal ke rumah tok penghulu.

“Sebaik mengetahui kejadian itu, saya bergegas ke lokasi dan menemani Khumaira untuk ke klinik berhampiran sebelum dirujuk ke HSNZ untuk pembedahan menyambung tangannya.

“Bagaimanapun, sebaik pembedahan selesai, kami sekeluarga dimaklumkan tangan Khumaira gagal disambung kerana keadaannya yang sudah hancur,” katanya sayu.

Allahu Tragisnya, Tangan Kiri Budak Perempuan 7 Tahun Putus, Baju Sejuk Tersangkut Rim Tayar Motorsikal!

Mingguan Wanita mengucapkan salam takziah buat adik Nur Zulaikha Khumaira Zulkifli semoga cepat sembuh.Buat mak ayah, semoga lebih berhati-hati dengan keselamatan anak-anak.

Sumber: Hmetro