Rezeki berniaga jika kena cara dan strateginya memang boleh membawa keuntungan berlipat kali ganda! Mungkin para wanita boleh contohi cara bintang realiti televisyen, Kylie Jenner ini mengembangkan perniagaannya iaitu menggunakan platform media sosial.

Kylie Jenner dilaporkan bakal bergelar jutawan bertaraf bilionair termuda atas usaha sendiri di Amerika Syarikat, susulan kejayaan syarikat kosmetik miliknya yang dilancarkan dua tahun lalu. Majalah Forbes melaporkan, Jenner, 20, yang juga adik tiri bintang realiti, Kim, Khloe dan Kourtney Kardashian menubuhkan Kylie Cosmetics pada 2016, yang menawarkan kit gincu bibir bernilai AS$29 (RM117).

2 Tahun Jual Barangan Kosmetik, Kylie Jenner Bakal Jadi Bilionair Termuda Pada Usia 20! Ini Rahsianya

Sejak dilancarkan, ia berjaya mencatatkan jualan lebih AS$630 juta (RM2.54 bilion).Forbes menganggarkan syarikat milik Kylie bernilai hampir AS$800 juta (RM3.2 bilion) dan dia menguasai sepenuhnya atau 100 peratus Kylie Cosmetics.

IKLAN

“Selepas digabungkan segala pendapatan yang diperoleh dari program televisyen, tajaan, pengiklanan dan dividen selepas cukai syarikat miliknya, Kylie dipercayai bernilai AS$900 (RM3.63 bilion).

“Dia dijangka menjadi jutawan bertaraf bilionair hasil usaha sendiri termuda bagi kategori wanita atau lelaki dalam tempoh setahun,” lapor Forbes.

2 Tahun Jual Barangan Kosmetik, Kylie Jenner Bakal Jadi Bilionair Termuda Pada Usia 20! Ini Rahsianya

Dalam satu temubual dengan Forbes, Kylie mendedahkan media sosial banyak membantu kejayaannya.

IKLAN

“Media sosial adalah satu platform yang amat menakjubkan. Ia memberi saya akses yang mudah kepada peminat dan pelanggan,” katanya.

Sementara itu, Kylie mula mendapat perhatian selepas terbabit dalam rancangan realiti televisyen ‘Keeping Up with the Kardashians’ bersama ibu dan adik-beradiknya.

2 Tahun Jual Barangan Kosmetik, Kylie Jenner Bakal Jadi Bilionair Termuda Pada Usia 20! Ini Rahsianya

IKLAN

Tahniah, buat kejayaan Kylie Jenner ini.Semoga menjadi inspirasi buat wanita muda untuk turut berjaya dalam bidang perniagaan.Untunglah muda-muda lagi dah jadi jutawan, kaya raya dan paling penting atas usaha sendiri.

Walaupun Kylie Cosmetics belum secara rasminya menembusi pasaran Malaysia, Yellow Porter boleh membantu anda mendapatkan barangan idaman anda dari luar negara dengan mudah dan harga berpatutan! Klik sini untuk maklumat lanjut

Sumber:hmetro & hollywood reporter